Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Doba povzbuzení

Tento měsíc je pro mě rekordní. Když jsem si dal postní předsevzetí, které je poněkud zvláštní, že prorozjímám růženec tak, abych tuto modlitbu mohl s láskou předávat druhým a při tom prostudoval i Písmo svaté a vytyčil jsem si 27 témat, ani jsem netušil, že tato doba bude tak naplněná, že se mi podaří splnit skoro nesplnitelné - každý den napsat 1 téma. 

 

Když jsou teď ty opatření a nedoporučuje se vycházet, dodržuji doporučení a opravdu poctivě od pondělí jsem neopustil drahotušské náměstí a chodím jen cestu ke kostelu a zpět, ba ani na poště a v obchodě jsem nebyl.

 

Mimochodem, ono to corona znamená prý v Portugalštině růženec (teď nevím, jestli ta modlitba nebo ten řetěz, na kterém se modlí, ale i v Češtině je to stejné slovo) a vysvětlení je, že máme nedostatek růžence. Opravdu je potřeba se modlit, ale ne proto, že tu máme vir, ale že Pánu chceme ten vir odevzdat, aby nás ho zbavil a zároveň dělat všechno proto, abychom tento škodlivý vir neroznášeli a přinášeli pokoj do vlastního i okolních srdcí.

 

Facebook nemám moc rád, ale můj přítel lékař, tam dal takové dobré doporučení, jak zvládat tu samotu v karanténě. A to doporučení je řád. A aniž bychom o tom věděl, tak po tyto tři dny jsem řád docela měl.

 

6:30 - máme modlitbu v kostele, otvíráme kostel

7:30 - snídáme

8:30 - vyřizuji telefonáty a internetovou komunikaci

9:15 - aktualizuji farní stránky, sledujeme situaci

10:15 - příprava na video pro žáky / rodinu / společenství

dnes jsem však ještě doháněl práci na matrikách, to bude zítra taky

11:15 - bývám na Signálech, sleduji, píšu si na blog

11:45 - obědváme a pak umývám nádobí

13:00 - natáčím a ukládám video. Při ukládání videa píšu blog na Signálech

15:00 - dám si svačinu a sleduji dění, příp. aktualizuji farní stránky

16:15 - chystám v kostele mši svatou, provádím desinfekci a jak přijde o. Radomír, máme mši sv. - včera byla, dnes bude a zítra opravdu s vyloučením ostatní veřejnosti.

18:00 - dělám osobní věci

19:00 - jsou události, při tom taky večeře

20:00 - společně se modlíme růženec za odvrácení epidemie a zavíráme kostel.

20:30 - o. Radomír si prohlédne a zkritizuje video

21:00 - zvažujeme, jaké informace ještě dáme na farní web

21:30 - je čas se chystat na kutě, aby tělo neprotestovalo, že má nedostatek spánku.

 

Tak, a to je všechno, je 13:15, jdu dělat to video, abych pak mohl fungovat dál podle řádu, který mi v této době zatím vyhovuje.

 

Časy jsou, pochopitelně, zcela přibližné, ale řád je mi dán. Bohu díky za to.

 

Povšimněte si však, že kromě zpráv, denní režim nezahrnuje v postní době zábavné dívání se na televizi. 

 

Toto se u nás na faře udržovalo dokud jsme měli kaplana, pak už jsem to dodržoval volněji, neboť jako student jsem měl v "návalu studia" potřebu trochu odvázat myšlenky a také v této postní době v jejím začátku jsem občas něco shlédl během postních dnů až do chvil, kdy nás papež František pozval k denní modlitbě růžence a u nás začala propukat pandemie, měl jsem, tedy důvod, bod televize k zábavě na tento čas vypustit. Mohu říct, že je to blahodárné vypuštění.

 

Teď přemýšlím, kdy budu mít čas na vycházku či na studium, ale i to si v tom řádu zodpovědně najdu. Je to pud sebezáchovy a snad i dar rozumu.

 

A podle nařízení si vhodně chráním obličej, roušku zatím nemám, ale šála se taky hodí, když nebyla potřeba v zimě.

 


 

 

Jinak ještě musím moc poděkovat Lence, že konečně máme skvělé vybavení:

 

Díky Leni! 

 

A za chvíli na to přišla paní Gabriela. Tak díky i Vám! 

 

Zobrazeno 522×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio