Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Do křížové cesty přibylo LXV. zastavení

Podle vtipu 65. zastavení je Šimon si bere Veroniku za ženu.

 

Toto však není zpráva z https://tisickrate.cz/

 

Ani jsem vůbec netušil, že se nechtěně zase ocitnu mezi nejaktivnějšími blogery na Signálech. Tož, Signálníci, dělejte s tím něco! Pište a předhoňte mě. Já to nedělám proto, abych byl středem pozornosti, sic středem pozornosti jsem rád, ale rád si od toho i odpočinu. V současném svém blogovém tempu bych za velmi krátkou dobu mohl předčít i prvního, ale to v žádném případě nechci!

 

Zastavení křížové cesty je 14, Bolestného růžence je 5, z toho 2 se týkají křížové cesty, takže 3 nové. Římovská pašijová cesta má zastavení 27. Z růžence světla se může týkat možné budoucí křížové cesty o 65 zastaveních jen tajemství ustanovení eucharistie. Některé křížové cesty uvádějí zastavení 15, přičemž 15. je zmrtvýchvstání. Zmrtvýchvstání je také tajemstvím slavného růžence a moderní křížová cesta podle biblických zastavení také ve 14. zastavení vrcholí zmrtvýchvstáním.

 

Cesta světla jde ještě dál a zmrtvýchvstáním teprve začíná a dalších 13 zastávek jde až k počátkům církve při slavnosti Seslání Ducha Svatého. 

 

Při biblickém čtení pašijí bychom našli jak Šimona, tak Veroniku, kdybychom některé z plačících žen dali konkrétní jméno Veronika a spolu se zvěstmi o zmrtvýchvstání, nanebevstoupení, Seslání Ducha Svatého bychom jistě předchozích 64 zastávek našli, ale byla by to velmi dlouhá křížová cesta, která by klidně mohla jít až za Nanebevzetí Panny Marie.

 

Ale Šimon a Veronika mají ještě mnoho možností výkladu, protože se nemůžeme spolehnout na žádný věrohodný zdroj ani na biblický. 

 

Nabízí se tyto možnosti: Vzali se po všech biblických událostech - to ve smyslu toho vtipu nebo vzali se během biblických událostí po vzkříšení. 

 

Či dokonce byli svoji již v čase křížové cesty a podle průběhu zastavení se dokonce potkali, na čemž by se dalo humorně zamyslet: 

 

"Jé, můj manžel nese kříž! Tak to já taky musím něco udělat!"

 

Avšak je velmi pravděpodobné, že se nikdy nepotkali, jen je jistota v Písmu, že Šimon patrně existoval.

 

A tu mě napadá: Každý nosíme nějaké jméno. 

Nejsou, náhodou, nějací manželé Šimon a Veronika? 

Ti by se nám, totiž, v současné době hodili. Ne ani tak podle jmen, ale podle vlastností.

 

Také mám rozjímání o 6. zastavení, které vyjde v čase, kdy papež František udělí mimořádné požehnání Urbi et orbi, bude na něj zde odkaz.

 

Možná vás potěší video, ale nebude to klasická křížová cesta. Dívá se hlavně na 5. zastavení a Šimonovu rodinu.

Zobrazeno 578×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio