Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Ave, Maria jako nejčastější modlitba

Historie modlitby růžence je velmi hluboká a krásná. Velmi se mi líbila verze, že mniši, kteří neuměli číst a nečetli 150 žalmů se 150x pomodlili Pozdravení andělské. Zda to tak přesně bylo, to nebudu soudit v tomto článku. Je jisté, že počítání bylo různé a modlitba růžence, jak ji známe, je nejspíše nejvíce propagována bratry a sestrami řádu Dominikánů.

 

V evangeliu po Ježíšově zmrtvýchvstání čteme o zázračném rybolovu, kde Jan poznává Ježíše a Petr se vrhá do vody a následuje trojí jeho vyznání. Tehdy chytili tolik ryb, jako v celé růži růžence Pozdravení andělských - tedy 153 a že jich bylo tolik, síť se neprotrhla.

 

V současnosti, kdy v r. 2002 papež Jan Pavel II. přidal k růženci dalších 5 tajemství, o kterých já jsem již uvažoval dříve (a sv. papež jistě ještě dříve) jako o "obecném růženci", protože mě jaksi chyběla ta část Ježíšova života, kdy učil učedníky, máme 203x Ave, Maria.

 

Běžný křesťan se modlí jen jednu růži (radostnou, světla, bolestnou nebo slavnou), a tak Zdrávas, Maria opakuje 53x, 5x Sláva Otci a fatimský dodatek, 6x Otče náš a 1x Credo a Salve Regina.

 

V době, kdy jsem se začínal pravidelně modlit růženec, uvědomil jsem si jednu věc:

 

Mou nejčastější modlitbou v životě bude Pozdravení andělské!

 

Přemýšlel jsem nad tím, že bych to vyrovnal počtem modlitby Otče náš. Ale čím víc procházím do hloubky modlitby růžence, tím víc si uvědomuji, jaká by to byla škoda. 

 

V modlitbě Otče náš máme všechno a nepotřebujeme prosit o víc. Ale chybí nám tam jaksi jméno Spasitele. Jakoby Ježíš v té modlitbě, co nás naučil zapomněl na sebe. Ale vůbec na sebe nezapomněl: "Kdo viděl mě, poznává Otce!" To říká Ježíš o sobě. 

 

Ale v Pozdravení andělském vyslovujeme jméno Matky Boží a také jméno našeho Spasitele a to zaslouží být náležitě vyslovováno v modlitbě co nejčastěji.

 

A tak je velmi dobře, že nejčastější společnou modlitbou je Ave, Maria!

 

A ještě k rozcestníku: https://vvrh.signaly.cz/2002/ruzenec-a-ekumenicka-bohosluzba-aneb-ruzenec-i-pro-nekatoliky 

Zobrazeno 863×

Komentáře

dromedar

"Běžný křesťan se modlí ... Zdrávas, Maria opakuje 53x, 5x Sláva Otci a _fatimský dodatek_, 6x Otče náš a 1x Credo a Salve Regina."

Asi bude pravda, že běžný český katolík dnes "fatimský dodatek" v růženci spíš říká než neříká, ale považuji za vhodné zdůraznit, že to je soukromý přívěsek, ne součást oficiální formy růžence.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ano, přesně tak, ovšem o tom bude následující díl, tam je také řečeno, že ani žádný Kancionál ten dodatek neuvádí a tudíž má v Česku různou podobu, z nichž jen některé jsem zachytil.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tady je to povídání zcela záměrně napsané pro dnešní den: https://vvrh.signaly.cz/2003/takzvany-fatimsky-dodatek

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio