Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Ultreya v Drahotuších

Tak to bude jen takové normální, běžné povídání o jednom setkání Cursilla, kterých už jsem zažil více, ale v Drahotuších bylo po prvé.

 

Na prvním místě bych předeslal, že toto setkání až do r. 2018 bývalo v Hranicích, kde jsem na tom nikdy nebyl. Loni před mou duchovní obnovou Cursilla bylo v Rožnově pod Radhoštěm, kde jsem teda byl a před tím jsem byl nejméně 1x v Olomouci a párkrát před tím jsem se s Cursillisty setkal.

 

Cursillo je malý kurz víry a ve velké části v něm spolupracují laici a kněží.  Do tohoto řekněme laického hnutí jste nejdříve pozváni na čtyřdenní duchovní obnovu, která je velmi intenzivní a metoda je trochu jiná, než na exerciciích, že místo ticha se nad jednotlivými tématy společně sdílí skupinky a tento výstup se potom prezentuje ve společenství. 

 

Je to velmi zajímavá a krásná zkušenost, kterou jsem loni udělal a tento malý kurz víry je tak intenzivní, že vás nezanechá chladnými a chce se společně sdílet. 

 

Tak se čas od času pořádá Ultreya, která začne slavením mše svaté, potom společným agape (víc, než slušná hostina), na které po hymně De colores navazuje katecheze, o které se pak skupinky sdílí. Je to tedy taková malá duchovní obnova, prožívání 4. dne.

 

Aby to bylo v Drahotuších, bylo třeba všechno domluvit také s farností a pozvat i místní farníky ke společnému prožívání této radosti. 

 

Tak to byla včera (17.2. 2020) taková slavnostní všednodenní pondělní mše svatá, do které jsem se hodlal zapojit přípravou liturgie a službou ministranta. 

 

Nabízet vlastní obdarování je totiž velmi důležité. Jedni připravovali pohoštění, které bylo zorganizováno na Osadním výboře už někdy od odpoledne, jiní se postarali o organizaci toho celého, pak zpěv, katecheze a také služba kněží.

 

Mši svatou slavil P. Pavel Hödl, který má cursillo na starosti, koncelebroval o. Radomír, který přijal toto společenství jako hostitel a také kněz, který měl na starosti katechezi při společenství potom večer - měl ji o chlebu a tak krom agape jsme ochutnali různé druhy opravdu dobrého chleba i při katechezi. 

 

Při mši sv. asistoval také náš trvalý jáhen a sv. přijímání bylo podáváno pod obojí způsobou. Ministrantskou službu jsem naštěstí neměl na krku sám a s přípravou liturgie mi výrazně pomohla paní kostelnice, která také kostel po nás uklidila a uzamčela na noc. 

 

Kromě místních farníků přišlo mnoho hostí z cursillového společenství a na Osadním výboře nás pak bylo přes 50. 

 

O hudební doprovod mše svaté byl požádán P. Petr Utíkal na kytaru a jeden člen cursilla doprovázel na flétnu rytmické písně ke mši sv., o lektorskou službu se postarala manželka našeho skvělého akolyty a pak ještě varhany na ordinarium v režii místní varhanice a zpěv žalmu také z řad farníků. 

 

Musím říct, že drahotušstí farníci se postarali velmi dobře a mohli jsme zažít, jak poznamenal o. Radomír takovou malou před postní duchovní obnovu.

 

O kázání a katechezi zde psát nic nebudu, protože těch ještě bude velmi krásných a duchovně bohatých hodně. Jsem moc rád, že na chvíli do farnosti přišel nový vítr, takový krásný vánek, který ovlaží a povzbudí.

 

Tak někdy příště zas.

Zobrazeno 481×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio