Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Růženec při různých příležitostech

Růženec je modlitba, která se dá modlit při různých příležitostech.

Mezi ideální příležitosti patří: 

1) Klid na rozjímání modlitby růžence ve svém pokoji

2) Společná modlitba růžence v rodině (zažil jsem, velmi doporučuji)

3) Společná modlitba růžence ve farnosti zvláště jako příprava před mší svatou.

4) Společná modlitba v rámci poutě při pouti s poutníky.

5) Když se modlím růženec při nějaké cestě nebo někde v přírodě či někde jinde v klidu.

6) Když se společně domluvíme, že se pomodlíme růženec.

7) Ještě je mnoho podobných ideálních možností, ale o tom nebude tento článek.

Tak znova: Dnes je 13. října a právě tento den mám mnoho důvodů pro to, abych děkoval - 

1) Před dvěma lety jsem byl touto dobou v Lurdech a dále jsme putovali do Fatimy po 100. výročí zjevení Panny Marie tam.

2) Z toho vyplývá, že vždy 13. je fatimský den, tedy i dnes a také, že v říjnu, kdy se modlí růženec před 102 lety se stal sluneční zázrak ve Fatimě, ovšem dnes neprší, je krásně jasno.

3) Před 17 lety v kapli Panny Marie v Rychnově na Moravě jsem po prvé oficiálně s dovolením biskupa podával věřícím při mši svaté svaté přijímání. Také dnes v Partutovicích při příležitosti děkování za úrodu jsem podával svaté přijímání věřícím a věřte mi, že tato milost není samozřejmost.

4) Dnes v evangeliu nám o. Radomír zdůraznil potřebu vděčnosti, když z 10 malomocných poděkoval jen jeden. Ó, jaký to přesný obrázek společnosti.

5) Včera byla památka mého biřmovacího patrona, za kterým zítra pojedu až do Gnězdna. Ač jsem dnes potkal Radima, zapomněl jsem mu popřát k svátku.

6) Jinak těch děkování by bylo možno ještě víc. Pořád máme za co děkovat. Toto uvědomění je třeba mít stále na mysli. Zvláště se to zdůrazňuje ve společenství, abychom se povzbuzovali tím, jaké milosti a dary nám nabízí Pán.

7) Jo a taky byla pouť za obnovu rodin, pohřeb se stáními poctami + Karla Gotta a pomodlil jsem se s Boží pomocí všechny růžence, bylo to moc hezký a zážitkový, ... Aha, tak o tom jsem chtěl vlastně psát. 

Sice by se dalo napsat strašně moc bodů, jak vidíte z blogu, velice rád píši a tento blog je rok od roku přeplňován, že když v něm něco konkrétního hledám, je to těžší a těžší najít. Asi bych nebyl tak dobrý, jako evangelista Marek, který ve svém evangeliu jde rovnou k věci. 

Takže, kdo neradi čtěte, možná jste sem ani nedošli, ale dočetli-li jste se sem, tady je teprve začátek.

Včera právě při pohřbu + Karla Gotta jsem si uvědomil tak trochu rozdíl mezi prožíváním skutečné a mediální mše svaté. 

Když prožíváte mši svatou v kostele, jste plně soustředěni na mši svatou právě tam a nic jiného se neděje. Když však prožíváte mši svatou u televizní obrazovky, je mi velmi divné ji prožívat stejně tak, jako bych byl v kostele. Navíc je kolem tolik věcí, které se dějí, že ze sledování mše svaté zbývá často velmi málo. Při takové mši se dají dělat i běžné práce, zesílit zvuk a občas mrknout na obrazovku. Prožívám tak mši svatou?

Velmi dobře se mě modlí růženec, když jsem v klidu, to samozřejmě. Ale mám i tu zkušenost, že když si pustím TV Noe s nějakou přednáškou, že modlitba růžence mě soustředí také na tu přednášku. Jsem v klidu, nedělám nic jiného domácího, modlím se rozjímavě růženec a poslouchám přednášku.

A tak jsem se rozhodl i při přenosu mše svaté za + Karla Gotta. Nutno říci, že jsem to tak neudělal po prvé a při sledování mše svaté jsem dával pozor, abych v okamžicích, kdy se čte evangelium a kdy probíhá proměňování, modlitba Páně a svaté přijímání byl soustředěn a v těchto chvílích modlitbu růžence přerušil, abych pozorněji vnímal hlavní části mše svaté. Při všech ostatních částech vč. kázání jsem se soustředil na rozjímání sv. růžence a poslouchání mše svaté rozhodně nebylo jen tak něco mimochodem.

Modlitbu růžence nejde postavit tak, jako v tom vtipu tuším o františkánech, když se bratr ptá svého představeného, zda může při modlitbě kouřit a on mu řekne ne. Když se pak baví se spolubratrem, kterému to představený dovolil, dozví se, že se špatně zeptal, že jeho otázka měla znít, zda se při kouření může modlit.

Otázka, zda při růženci může být mše svatá, je zcela mimo, protože mši svatou má kněz a každý slušný věřící mu do toho nebude skákat s modlitbou růžence, nicméně růženec je dobrou přípravou na mši svatou před jejím konáním - o tom není sporu.

Zda se při mši svaté mohu modlit růženec? Nevím, co dělají věřící v lodi, ale myslím, že někteří určitě mohou a třeba to i dělají, ale asi to není ono, co by se dělat mělo. Možná je lepší opustit jednu modlitbu pro jinou, vyšší, tedy v případě mše svaté nejvyšší oběť Kristovu a klidně se růženec i nedomodlit nebo domodlit jindy. Při běžné živé účasti na mši svaté se růženec zásadně nemodlím.

Jsou chvíle, kdy je těžké se dobře modlit růženec - třeba při sledování televizní obrazovky, kde probíhá zrovna nějaký profánní program, nicméně třeba při zprávách to docela jde, ale i tam je to soustředění těžší, ač se mohu modlit za ty události, které se z těch zpráv dozvídám.

Když vedu s bližním nějaký rozhovor, je nezpůsobné při tom stíhat ještě růženec, ač jsem přišel na to, že to jde taky, ale raději to nedělat.

Když se z nějakého důvodu potřebuju rychle pomodlit růženec, nevím, jaká rychlost je ještě únosná pro bližní, ale i pro mě. Modlit se růženec jen proto, abych se pomodlil, je poněkud slabý důvod.

Když už jsem unavený a růženec se stává ustavičným klaněním a věčně končí pod postelí, není to zrovna důstojná a dobrá modlitba.

Také na internetu se dá najít na Youtube modlitba růžence, kdy mohu zapnout počítač a teoreticky se modlí počítač. Taky mám takový svůj růženec i s rozjímavými obrázky a poslouchám svůj hlas. Toto nemusí být nutně špatný, ale je potřeba ten růženec poslouchat zbožně. Někdy se nemůžu dopočítat kuliček ač vím, že třeba na mém kanále je to napočítaný úplně přesně. 

Také se dá modlit růženec s různými křesťanskými médii, zvláště s TV LUX nebo Rádiem Proglas, nevím, jak na TV NOE, ale taky asi někdy.

Velmi dobré je modlit se růženec před zkouškami či děkovat Bohu a Panně Marii modlitbou růžence. Příležitosti jsou zcela různé, některé dobré, některé horší. Růženec je modlitba, která nás dokáže dokonale soustředit.

Při modlitbě bychom určitě neměli dělat nic špatného a nemyslet nic špatného, ale když se zbožně modlíme, Bůh nás jistě neoslyší.

 

 

Zobrazeno 570×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio