Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Před tím jsem růženec nedával a dnes je tomu 25 let, z toho jen necelé 2 roky denně

To je dlouhý nadpis! Skoro nemusíte číst zbytek. Ale není to nic k chlubení, nýbrž k chvále Boží a Panny Marie. 

Dnes, 26. října, je tomu těch 25 let, co jsem byl zapsán do Rodiny Neposkvrněné a stále více se raduji z tohoto kroku původně do nejistoty, zda to budu stíhat dát denně půl hodiny této modlitby.

Tak tedy teprve nedávno jsem zjistil, že to stíhat jde. Kdo má problémy s časem, ať si uvědomí, že modlitbou a už vůbec modlitbou posvátného růžence, čas skutečně neztrácí, ale získává.

Zítřejší den třeba bude mít zrovna 25 hodin! Jaké to krásné zjištění.

Také si živě pamatuji, jak jsem si říkal, že od té chvíle bude mou nejčastější modlitbou Pozdravení andělské. Ale co Otče náš! Abych to alespoň vyrovnal, budu se modlit 50x Otče náš? Samozřejmě, že ne! Bylo by to moc hezké, ale skutečně ne. 

Modlitba růžence mě učí také modlitbě samé a vztahu k Ježíši. Modlitba je vztah!

Dnes, byť mám za co děkovat, jsem nestihl a už ani nehodlám stíhat celou růžencovou růži s 20 tajemstvími, ale Pán dal, že jsem se ji mohl pomodlit včera, když vlaky měly velké zpoždění a já všude musel čekat. Vůbec jsem nečekal, že budu moci se tak dlouze modlit.

Ale modlitba posvátného růžence vůbec není dlouhá!

Z toho mají mnozí taky strach a musím se přiznat, že jsem do toho ne strachu dorůstal velmi dlouho. Než jsem se nechal zapsat do Rodiny Neposkvrněné, modlil jsem se růženec jen tak několikrát za rok, neuměl jsem to a přišlo mi to dlouhé. 

Nejdelší růženec je s ustavičným klaněním, když tělo chce spát a vy se chcete modlit. 

Takový přístup však zpravidla nedopadne ani dobře. Růženec hledáte během prvního desátku trvajícího celou poctivou hodinu někde pod postelí a když po pěti hodinách konečně dáte ten růženec, už ani nevíte, že jste se ho modlili.

V modlitbě růžence mi moc pomohla Fatima a Lurdy.

Pouť na tato poutní místa pro mě byla velkým nábojem a od té doby se mi daří jakž takž modlit růženec denně a dá se říci, že den bez růžence by nebyl dobře naplněným dnem.

Velmi mě bolelo, když před tím už po zápisu se občas stalo a to zvláště před svatou zpovědí, že jsem se růženec nepomodlil po tři po sobě jdoucí dny. Modlil jsem se také za to, abych se modlil a v r. 2018 jsem si to dal jako novoroční předsevzetí a mohu říci, že Pán tomuto požehnal a dal mi ten dar denně se modlit růženec.

Ale je třeba říci, že nepomodlit se modlitbu růžence, v žádném případě ani pro mě neznamená dopustit se těžkého hříchu!

Maria nás k modlitbě zve a je dobře, že se modlíme. Dostáváme výsadu, že se můžeme modlit, ale není těžký hřích této výsady nevyužít třeba proto, že zrovna duch je ochotný, ale tělo je slabé! Pán nás přece zná nejlépe. 

A kdybychom se modlili v křeči, že musíme, protože jsme to slíbili, jinak by nás stihl trest, byl by spíše hřích se takto modlit, než raději vynechat modlitbu a nabídnout Bohu své slabosti.

A tak dnes Bohu děkuji, že můžu prožívat tuto velikou radost a zažívám tak další kousek nebe! 

V nebi přece budeme s Pannou Marií a všemi svatými a Kristem, který nás vykoupil se budeme věčně radovat.  

Zobrazeno 697×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

A mé nejčastější zvolání v nebi nebude "Zdrávas, Maria", ale "Otče náš!" Vždyť přece Ježíš nás učil vztahu k Otci a Maria nás učí vztahu k Ježíši. Když tedy budeme během pozemského života volat "Zdrávas, Maria...", tu sama Matka Boží přijde a uvede nás do nebe za Ježíšem, Ježíš nás dovede k Otci a budeme se společně radovat. Není to blud?

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio