Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Modlitba za + Karla Gotta

Nejprve se pomodleme, než to začneme číst:

"Odpočinutí věčné dej mu, Pane..."

Normálně bych to nepsal, ale mám dobrou zkušenost s modlitbami za zemřelé, zvláště za ty, kteří byli někomu blízcí. 

I ten, kdo si dělá legraci z modlitby (a to děti občas dělají) se za blízkého zemřelého modlí důstojně a zbožně.

Před rokem a půl zemřela vynikající holka, mistryně v hasičském sportu, ale to jsem se o ní dozvěděl až v den pohřbu. 

Když byl svátek všech zemřelých, mívám s dětmi zvyk při hodině náboženství jít na hřbitov a modlit se za jejich zemřelé. 

Nejprve jsme se však museli stavit u tohoto hrobu a všichni kluci se zbožně modlili. A tak jsme se dnes modlili ve škole.

Když jsem dnes šel učit děti v Partutovicích náboženství, zřejmě jsem byl první, kdo jim řekl tuto vážnou zprávu. Viděl jsem, že i nejmenší děti jej měly v patrnosti a tato zpráva je zasáhla.

Já jsem se až ze zpráv, na které jsem se díval těsně před tím, než jsem odjel učit náboženství, dozvěděl, že již zemřel, byť jsem věděl z médií před tím, že jeho stav je vážný. 

Že by měl zemřít zrovna včera před půlnocí, mě ani nenapadlo, ani jsem se tím nezabýval. 

Jako zpěváka jsem ho vždy respektoval a měl rád jeho hlas. 

Jelikož jsem nezpěvák, sic dobré písně se mi líbí, netroufl bych si zanotovat kteroukoli jeho píseň, byť se v kostele i v soukromí o leccos "pěveckého" pokouším (někteří si zacpávají uši).

Ať se to líbí nekatolíkům nebo ne, modlili jsme se všichni zbožně Pozdravení andělské za + Karla Gotta a vnímal jsem, že se to děti modlí rády, více kluci druháci, taky protože je to kratší než Otče náš.

Dále hodiny náboženství proběhly, jak měly - čtvrťáci a páťáci se zabývali Biblí - naštěstí jsem je nemusel tou knihou mlátit, byli relativně hodní a druháci se učili správně dívat - dívali se skutečně živě.

Jsou toho sice plná média. Ale důležité je, když už se to tak prožívá, abychom se modlili a odevzdávali jeho nesmrtelnou duši Pánu života a smrti.

No tak už skončím: Je dobré se modlit za zemřelé a toto chápou i nekřesťané.

 A věřím, že se bude modlit celý národ, tak už o tom nemusím více psát.

Tak už nečíst, pěkně kleknout a modlit se. A kdo nemá čas, ať si povinně vezme dovolenou z práce. 

Zobrazeno 801×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ale uvědomme si, že by byl, podle mých informací, jediným světcem katolické církve, který se nechal dobrovolně zpopelnit (vynechme tak mučedníky, kteří byli pro víru upáleni) a ostatky popela jsou omezeny množstvím v malé urně. Kdyby katolické kostely chtěly jen po 1 mg, nestačil by popel ani v ČR. Fakt zpopelnění ovšem nemusí být překážkou jeho svatého života a účasti na místě, které je pro Něj připravené v nebi, jak všichni doufáme, protože je zcela bez pochyby, že zpopelnění nebylo v rozporu s katolickou naukou, ba přímo naopak, již na pohřbu bylo vydáno svědectví o jeho vřelé víře, když sám požádal lékaře, aby mu předčítal z Bible zejména žalmy. Také kardinál Dominik Duka o jeho životě vydal svědectví při mši svaté a hned v úvodu všem kritikům jeho katolického pohřbu vzal vítr...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

...z plachet, když řekl, že byl obmyt vodou křtu a na katolický pohřeb má plné právo. A jak se modlíme v Pozdravení andělském, nejdůležitějším okamžikem v životě je hodina smrti a myslím si, že v té hodině jistě obstál, takže o jeho účasti v nebeských příbytcích nemusíme pochybovat. Ale s úctou oltáře počkejme raději na církev, i když ji to dlouho a rozvážně trvá.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio