Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Malá liturgická otázka

23. 10. 2019 18:10

Jelikož pan farář má dovolenou a bývá v drahotušské farnosti dobrý zbožný zvyk adorace eucharistie, budu vést adoraci místo něho. 

Vystavím Nejsvětější svátost oltářní přesně podle dovolení našeho ordináře a na závěr podle toho dovolení mohu podat eucharistii sobě i jiným. Sám jsem však dnes eucharistii přijímal při mši svaté, takže nebudu přijímat při podávání eucharistie mimo mši. 

Přijímající by měl držet eucharistický půst 1 hodinu před sv. přijímáním. Mám tedy dotaz vpravdě všetečný: Musím také já jako podávající držet eucharistický půst, i když nebudu přijímat? 

Přece se dotýkám eucharistie a logicky bych měl tento půst zřejmě držet také. Zřejmě je v tomto svoboda rozhodnutí a myslím si, že by bylo spravedlivé podle možnosti se také postit. 

Nemám povědomí o tom, že by mě to bylo nařízeno. Jen mě ta otázka, která by mě mohla napadnout už moc krát napadla zrovna teď. 

To je dobře, mám o čem rozjímat a nemusím se bát.

Zobrazeno 768×

Komentáře

suposlav

Pro přijímání na ruku taky není třeba kurz pro akolyty a dotýkají se Eucharistie taky...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

To ano, ale ti také drží eucharistický půst.

dromedar

Ne. Není žádný důvod, proč by se na podávajícího (jakožto podávajícího) eucharistický půst vztahovat měl.

Ferenc

Já osobně jsem šel několikrát podávat na nedělní večerní mši svatou, při které jsem sám nepřijímal (měl jsem dvě až tři mše sv. dopoledne) a ani mě nenapadlo řešit eucharistický půst...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Díky za odpovědi. Já taky nevím, proč mě to včera napadlo, když už x krát to tak bylo a nikdy před tím mě to nenapadlo, jen při včerejší přípravě, když jsem si uvědomil moment, že se, sice s dovolením biskupa, ale přece jenom, dotýkám eucharistického Krista. Zároveň jsem si taky uvědomil, že vždycky, když jsem věděl, že budu podávat sv. přijímání (s výjimkou návštěv nemocných, kteří mě chtěli pohostit), tak jsem přirozeně ani na jídlo nemyslel, ale na přípravu služby - být tam alespoň půl hodiny předem a všechno si nachystat. Když jsem podával při mši sv., většinou jsem taky přijímal.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio