Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Po třetí jsem slíbil, že se budu učit

Na svátek Povýšení Sv. Kříže se konal zápis do 1. ročníků CMTF. Po třetí jsem tak podepsal ten papír, kterým slibuji nelehkou věc, že se budu učit a dělat čest fakultě.

Kéž by to bylo do třetice všeho dobrého a já se konečně jako vzorný student učil. Na to nemůžu být sám, potřebuji i hodně modliteb a pomoci s tímto úsilím.

Nevím, čím to bylo, ale když jsem jel vlakem na zápis, napadlo mě i krásné téma diplomové práce. Baví mě liturgie a mám rád i ostatní církve, tak proč neporovnat jejich liturgii, která chtě, nechtě z katolické církve vychází. Ale ještě je čas nechat si to projít hlavou.

Snad po prvé za svá studia jsem po Veni Sancte v 11:00 v katedrále šel do školy na naplánovanou Morálku, sice trochu později, akademická čtvrthodinka, ale rozhodl jsem se tentokrát nezanedbat první vyučování a zrovna nás měl otec Jan, kterého jsem roky neviděl (mám pocit, že jsem ho neviděl v kněžském rouchu, možná jen na svěcení, ale ani tím si nejsem jist), přesto mě poznal celým jménem.

Zobrazeno 609×

Komentáře

suposlav

K těm liturgiím - nejstarší typ křesťanské liturgie užívá Koptská pravoslavná církev (tato liturgie se slaví stejně už od 2. stol.) a i běžná východní liturgie sv. Jana Zlatoústého je starší než všechny liturgie západní :-)

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ano, i to by bylo beze sporu zajímavé, vůbec pojednávat o liturgii je velmi záživné a krásné. Kdybychom porovnávali liturgie východní a západní mezi sebou, potřebovali bychom celý vědecký tým, jež by zaplnil knihovnu knihami o tom pojednávajícími a ještě by nebyli hotovi. Aby se dala napsat skrovná diplomka o cca 100 stranách textu, je potřeba přesně vymezit téma. To bych vymezil stoletím vzniku a zúžil tak jen na některé.

Liturgie sv. Jana Zlatoústého, jež používají řecko-katolíci má své stáří jen od svého autora, avšak dějiny liturgie jsou ještě starší, i na západě velmi bohaté.

Někteří spekulují, že formu I. eucharistické modlitby se modlil už sv. Petr, ale toto jsem blíže nezkoumal. Každopádně čtení ze sv. Pavla o zeleném čtvrtku poukazuje na 1. zdroj o průběhu slavení eucharistie.

marta-el

Vojto, moc obdivuji tvoji vytrvalost, že se nenecháš odradit překážkami. Budeš pokračovat v magisterském studiu? Přeji hodně Božího požehnání, milostí a darů Ducha Svatého, ať Tě Pán stále provází svou pomocí.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio