Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Bože, ve své dobrotě ses postaral o chudáka (školáka)

Dnes je 1. září, začínala by škola, kdyby nebyla neděle. A tak je to nejvhodnější den proto, aby se školákům požehnalo na jejich školní cestě. Dělalo se tak při každé mši svaté ve farnostech, které máme na starost.

Žalm je pro tuto příležitost velice příhodný a tak o. Radomír nechal toto znění žalmu v Infolistu tak, jak jsem to předepsal výše v nadpisu článku. Dokonce v Partutovicích to tak i zpíval.

Takto napsaná odpověď žalmu má 3 krásné správné pohledy, které mě napadly, protože se o. Radomír při mši sv. mě přímo zeptal:

  1. Bože, ve své dobrotě ses postaral o chudáka - Ano Bůh se stará o každého z nás a každý z nás je chudák a přesně tak se to píše v žalmu.
  2. Bože, ve své dobrotě ses postaral o školáka - Žádáme od Boha požehnání pro školáky, je to tak velmi aktuální a víme, že Bůh se o ně opravdu stará.
  3. Bože, ve své dobrotě ses postaral o chudáka školáka - Kdo je v kůži školáka, zajisté chápe, že on školák je zrovna ten chudák, který musí do školy, kde ho budou mučit novými vědomostmi.

Když jsem byl na mši svaté v Partutovicích, rozhodl jsem se také přijmout požehnání do nového školního roku, protože to tak vypadá, že pojedu se studiem dál, uvědomil jsem si, že již po páté budu prvňáček, z toho jednou proto, že jsem se do první třídy opět propadl po prvním pokusu zdolat akademické velehory.

Doufám tedy, že budu prvňáček již naposledy, protože nepředpokládám a zatím nic tomu nenasvědčuje, že bych se vydával jinými akademickými směry či se snažil o doktorát a doufám, že při prodloužení studia k magisterskému titulu se zase někam nepropadnu.

Ale, kdybych se propadl či kdybych ještě někdy měl být nějakým prvňákem z jakéhokoliv i ušlechtilého důvodu, kéž by to bylo v Božích rukou.

Zobrazeno 640×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio