Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Pouť (růženec) jako dovolená

Ještě bude článek o letošním farním táboře v Partutovicích, ale přece jen alespoň krátká zmínka. Je vždycky dobře, když se dílo předává Pánu a hodně za to modlí. 

Myslím, že partutovský tábor promodlený byl a téma bylo také duchovně hutné - o misiích, když máme ten misijní rok.

Musím však říci, že letos byla pořádná dřina modlit se na táboře růženec. 

Ze začátku jsem to nějak stíhal ráno, než všichni vstali, později však, jak se noci natahovaly a fara v Partutovicích je malá, musel jsem se modlit během dne nějak po desátcích a to ještě mezi jinými činnostmi, kterých bylo také velmi moc. 

Ale v modlitbě růžence je síla, tak ač chyběla potřebná kvalita modlitby, jistě se to doplnilo na jiných místech a když se nemůžeme pořádně modlit, můžeme si být jisti, že církev se modlí a Duch svatý se za nás přimlouvá, jak o tom píše sv. Pavel.

Avšak i na táboře byl den, kdy jsem se mohl úplně v klidu pomodlit všechny desátky růžence a to byla naše táborová misijní pouť. 

Jelikož ne zcela zdravé klouby mi nedovolují delší chůzi, putovali pouze táborníci s ostatními vedoucími a já jsem stejnou cestu absolvoval na kole - vždy jsem je čekal na domluvených místech. Tehdy jsem měl dost klidu i času modlit se zbožně a v celku a také tato modlitba mě naplnila radostí, že i ve ztížených podmínkách se dá modlit růženec.

Tábor byl skutečně docela namáhavý. 

Přijel jsem z něj velmi unavený, ale opravdu šťastný, protože, alespoň myslím, že se vydařil a po celou dobu jsem vnímal, že Pán žehnal, ač přicházela i mnohá utrpení a těžkosti, ale i s tak krátkým odstupem času se dá říci, že všechno mělo svůj význam a někde se ukázal i nádherný Boží humor. S Bohem je dobrodružství vždycky kvalitní.

Celý týden jsem byl vlastně ve farnosti, za kterou se modlím živý růženec.

A tak po táboře jsem se rozhodl dát si vlastní odpočinek a vzít si dovolenou (či pokračovat v dovolené) a při tom být na svém pracovišti na faře v Drahotuších. 

Jsem tu už dlouho, ale přitom moc cest procestovaných nemám, tak jsem prostě a jednoduše vypadl z fary a rozhodl se pro celodenní odpočinkovou procházku tam, kde občas jen projedu, ale nikdy jsem se pořádně nepodíval (dokonce i když jsme tam v r. 2012 měli farní tábor).

Říkal jsem si, aby to bylo co nejjednodušší, tak jsem zvolil kolo do Hranic a autobus do Spálova podívat se na nejmenší větrný mlýn a také skály, které tam jsou. 

Abych šetřil své nohy, vzal jsem do ruky růženec a modlil jsem se ho skutečně celý. Růženec mi dělal takovou i "časovou jednotku", kdy jsem si říkal, že tady zůstanu na celý desátek, abych odpočal bolavým nohám.

Když jsem šel kolem kostela sv. Jakuba ve Spálově, vždycky jsem se tam zastavil na modlitbu. Je tam svatostánek a také tam byl nádherný chládek a lavička k sezení. 

Počasí bylo k tomu dobré, řekl bych spíše, že velmi teplé. 

Na Spálově jsem prožil 3 hodiny putování a pak se vrátil opět autobusy a na kole zpět na mši svatou do Drahotuš. Cílem pro mě nebylo poutní místo, ale byla to pouť. 

Růženec je vynikající pomůcka na dovolenou. Velmi dobře prospěje i odpočinku. To jsem chtěl takto v krátkosti říci. 

Nezapomínejme růženec mít vždycky u sebe. Je to praktičtější pomůcka, než mobil, který se často stává rušitelem našeho volna. 

Pán Ježíš i Panna Maria nás mohou vyrušovat neustále a vždycky si u nich můžeme odpočinout.

Zobrazeno 595×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio