Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Neznámý přítel

5. 8. 2019 16:44
Rubrika: Jen tak

Už bych tomu skoro mohl udělat zvláštní rubriku: Facebook vs. Signály. Vždycky to vychází pro Signály, tentokrát však jsem nucen udělat na Signálech toto drobné opatření.

Jak na facebooku, tak i na Signálech se přijímají přátelé. Na obou sítích to dělám velmi rád, ale mám také speciální požadavky, které platí na obou sítích. A jelikož jsem dnes musel zakročit na Signálech, píšu tento článek, aby bylo jasné proč koho ignoruji - nepřijímám a jiného naopak s radostí přijmu.

Na Signálech jsem zatím rušil z přátel několik málo lidí, ani nepotřebuju prsty jedné ruky, několik málo odmítlo mou žádost o přátelství, několik málo mě ze svých přátel zrušilo a nezkoumal jsem jejich pohnutky, neboť jsem neudělal nic, co by se příčilo mému svědomí. Ano, píšu-li několik málo, opravdu na to stačí jedna ruka, ani ne všechny ty prsty. 

Docela dost však na Signály již nechodí nebo chodí velmi málo či Signály ze svých pohnutek viditelně a zjevně opustilo a tak počet mých přátel pohybující se kolem 200 je celkem zkreslené číslo (vidíte ani nevím přesné číslo). Kolik lidí si přečte ten, který článek, to komentovat nemusím, neb je to na blogu vždy vidět. A jsem rád, že jsem čten a není to tak úplně špatné. 

Nicméně s přáteli na facebooku je to velmi podobné. Mám jich tam skoro tolik, co na Signálech, avšak počet přátel na Signálech (byť jsem psal, že je zkreslený, musí být vždy vyšší, než na facebooku). Na facebooku také nejsem moc aktivní, protože mě to tam prostě nevyhovuje a původně mám facebook zřízený jen za jediným účelem a to setkávání spolužáků ze střední školy, aby byl na mě rychlý kontakt. Těch účelů se však trochu rozrostlo, ale fakt, že na facebooku nejsem rád, se zatím nezměnil.

Toto jsou tedy má pravidla přijímání a odvolávání přátel:

  1. Chci si být jist, že osoba, která mě žádá nebo kterou žádám o přátelství je skutečně existující podle fotografie i podle věku. Falšuje-li svůj věk či podobu, takovou žádost odmítám jednoznačně. Zfalšuje-li své informace po přijetí žádosti, odvolám své internetové přátelství, ze srdce však nevymažu.
  2. Autorizace na Signálech je velmi dobrá věc. Autorizovaného člověka přijmu rád i rád o přátelství požádám, protože jsem si jist autentičností osoby, i když ji osobně neznám. Neznamená to však, že nepřijímám neautorizované, ba naopak, když s nimi diskutuji, rád je o přátelství také požádám.
  3. Jelikož facebook mi v mnohých věcech nevyhovuje, přijímám tam žádosti o přátelství výhradně od těch, se kterými komunikuji a znám je i osobně. Počet přátel na facebooku udržuji takto menší, než na Signálech. V tomto smyslu je pro mě mnohem lepší osobní komunikace, než internet.
  4. Nevadí mi ani na facebooku, když přijatý přítel komunikuje nepříjemně, někdy i s nízkou úrovní mravnosti, avšak musí být vždy umravnitelný, nemravné věci a ty, co se mi nelíbí na nástěnce svého facebooku skrývám i nahlašuji. Na Signálech zatím nic takového nebylo potřeba, neboť problematické vystupování Signály řeší.
  5. Hlásí-li se nick s nejasnou identitou, ignoruji jeho žádost. Pro komunikaci potřebuji znát nejméně pohlaví, lépe i věk, nikoho nehodlám příliš sledovat a obdivovat. Když mě něco zajímá, přečtu si to a je-li vhodná reakce, učiním tak rád slovně povzbuzením či popíchnutím - velmi rád píšu.
  6. Žádá-li mě o přátelství na facebooku duchovní osoba, zvážím její žádost i na základě jeho účasti na Signálech. To je mé osobní rozhodnutí, na kněze mám většinou mnoho jiných kontaktů, není potřeba je míti všude. Také já duchovní o internetové přátelství žádám velmi spoře vědom si toho, že jejich poslání je mnohem důležitější: přinášet nám Krista a vést nás do nebe (ne na facebook, Signály či jiné sítě)
  7. Žádá-li mě o přátelství na Signálech někdo, koho mám na facebooku, rád tuto žádost přijímám, ale pak ho kontaktuji výhradně přes Signály.
  8. Žádá-li mě o přátelství zcela neznámá osoba, nejprve si ověřím, zda splňuje alespoň v základních věcech bod 1. Pakliže ano, žádost o přátelství přijímám.
  9. Vždy jsem nakloněn žádost spíše přijmout, nerad odmítám. Avšak vždy je nejlepší kontakt, když spolu tvoříme živé společenství a osobně se společně účastníme něčeho dobrého, co za to stojí. Blízké přátelství je mnohem cennější, než přátelství na internetu.
  10. Nechci mít z toho desatero a nic z toho si nemusíte pamatovat. Tento zákoník není napsán v Písmu ani v jiné svaté knize a žádné zákonodárné uskupení jej neschvalovalo a neschvalují je ani Signály. Porušení tohoto zákoníku se trestá pouze mým eventuálním nepřijetím žádosti o přátelství na internetové síti. Nehrozí z toho žádný postih, pokud nejsem postižitelný já, že jsem toto vymyslel.
  11. Nebudu na blog psát, proč jsem vlastně napsal tento článek a neprozradím nick, který porušil mé pravidlo 1 tohoto narychlo sepsaného zákoníku, že se stal v pořadí druhým, kterému jsem vypověděl svou žádost o přátelství na Signálech, za čež se mu moc omlouvám.
Zobrazeno 753×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio