Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Celý růženec při práci

Bohu díky za velkou úrodu letošních mirabelek. Máme na faře v Drahotuších jeden velký strom, ze kterého už je plná druhá bečka. 

Otec Radomír to počítal a vyšlo mu, že tento strom letos urodil několik set tisíc plodů. Došel k tomu jednoduchým matematických sčítáním při počítání počtu kusů ovoce do jednoho košíku, jednoho kbelíku a odhadu množství ovoce, které do bečky jít nemohlo a kolik na stromě ještě je po posledním velkém sbírání na Sv. Vavřince, kdy jsme takto společně prožili den.

A tak poslední týdny je velká část práce sbírání ovoce právě pod tímto stromem. 

A jelikož do bečky je potřeba, aby plody byly kvalitní, musí se na zemi řádně přebrat, takže nasbírat 2 kbelíky mirabelek je takovou tichou prací přesně na všechny desátky posvátného růžence. 

Protože v době kněžské dovolené jsem na to sám, žádná návštěva mi prakticky nepřijde, mohu se modlit i polohlasně. Ale jak správně počítat zdrávasy, když ruce potřebuji na sbírání? Velmi jednoduše matematicky: "první Zdrávas Maria... - desáté Zdrávas Maria."

Jo, ještě velmi důležité: žádnou modlitbu se nemohu modlit tak, jak se modlila herečka v jednom filmu z řady "Slunce, seno..." na hřbitově Otče náš: "Otče náš... zmiz ty potvoro... já to neukopnu..." Ona to tak měla napsané ve své roli. 

Ani se nemůžu modlit tak, jak v tom vtipů, když představený zakázal Mnichovi při modlitbě kouřit. Sic se jej zeptal špatně, ale ani modlitba při kouření není to pravé. 

Když se modlím já, chci se modlit a soustředit jak na modlitbu, tak na práci. Není to jednoduché, ale je to potřeba se modlit opravdu s pozorností a správným zaměřením.

Jestli někoho nebaví matematika, může se utišit tím, že v některých případech je potřeba této vědy k modlitbě růžence.

Včera byl fatimský den, 13. v měsíci, a přesně tak jsem to tedy dělal. Byla to velmi silná modlitba. Kéž by byla prospěšná na záchranu duší.

Zítra slavíme jeden z nejvýznamnějších Mariánských svátků: Nanebevzetí Panny Marie. Kéž nás modlitba posvátného růžence dobře směruje tam, kam nás chce přivést Matka Boží: za jejím Synem do nebeského království, které je pro nás připravené ještě dříve, než jsme se narodili. 

Zobrazeno 746×

Komentáře

Zdendanda

Ale jak správně počítat zdrávasy, když ruce potřebuji na sbírání?
Sestry dominikánky při práci v kuchyni to dělaly takto: "S prvním andělským kůrem: Zdrávas Maria..."

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ano, včera jsem to taky dělal při nádobí. Růženec se dá modlit kdykoliv, je výborný i na usínání, ale vždy zbožně. Fakt je, že s tímto způsobem modlitby mají problém i někteří kněží, ptaje se: "Je to vůbec modlitba?"

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio