Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Koho možná znáte?

Přesně tuto otázku jako nabídku nabízí facebook a to je pro mě přesně ten důvod, proč se s facebookem nemáme rádi. 

Čas od času si prohlédnu tuto nabídku a zjišťuji, koho mohu znát a vůbec mi není dobře z toho, jak nás tento pán má prozkoumané. 

I když proto záměrně nejsem na této síti příliš aktivní, přece jen si systém vyhraje s tím, koho a co sleduji a někomu to může ukázat třeba černé svědomí, což zatím není můj případ, ale píši zatím, protože nehodlám na Signálech hlásat své internetové hříchy, jelikož pokud nějaké mám, jsou-li vážné, jsou bezpečně uschovány ve zpovědním tajemství. 

Ano, "co je skryté, bude hlásáno ze střech",  tak to známe i z Ježíšových slov.

K tomuto zamyšlení mě vedl ten fakt, že jak jsem si zkoumal právě tu nabídku "Koho možná znáte?", viděl jsem mezi eventuelními známými spoustu kněží a duchovních, což samo o sobě není špatné svědectví, protože zahltit internet křesťanským poselstvím je jistě chvály hodné.

Když si však uvědomuji, co všechno na té síti vězí a co všechno se dá prohlížet, musí člověk odolávat velkému množství pokušení. 

Ó, jak krásně je na Signálech, kde snad ani tolik duchovních není, ale není tu ani tolik pokušení prohlížet něco, co za prohlídku nestojí, protože je to hříšné. Ne, že by se na Signálech nedělali hříchy - je jich tu taky hodně - třeba už ten, že tu člověk může strávit spoustu času a vůbec mu to nepřijde, že by mohl udělat mnoho jiného dobra.

V dnešní době nás internet formuje docela dost, řekl bych, že až moc. Jak mnohdy máme blíž k lidem přes sítě, než z očí do očí, tváří v tvář. Jak lépe se dokážeme setkat u počítačového monitoru, než na lavičce v parku.

Není to tak dávno, co jsem čekal na vlak a povšimnul jsem si, jak se dnešní člověk baví s dotykovým mobilem - sedí vedle sebe, nepromluví ani slovo, ale píší si zprávy a smějí se u toho, co soused vedle něj napsal. Je to veselé to tak pozorovat a není to jev ojedinělý.

Skoro si říkám, že to do budoucna bude nejbezpečněji zajištěné zpovědní tajemství, když kněz bude mít chytrý pléšek a dobře zaheslovaný e-mail a kajícník si vedle něj sedne a bude mu psát zprávy o svých hříších. Kněz to pak okamžitě smaže a udělí rozhřešení a přitom neproběhne ani slovo, skoro zapomeneme mluvit. 

Nutno říci, že přes veškerá zabezpečení by se určitě našel slušný pirát, který by pak mohl sledovat hříchy v přímém přenosu, takže taková zpověď pro dnes, ani nikdy před tím a vůbec ani pro jakoukoli budoucí dobu nemůže být platná.

Doufám však, že i příští generace si přes tyto všechny nešvary zachová zdravý rozum a bude spolu komunikovat mnohem živěji. Mám pocit, že taková živá komunikace nám čím dál tím více začíná chybět a že není tolik živé komunikace, není ani tolik živého předávání víry. 

Chybí nám hodně vynalézavosti, abychom se více přiblížili k bližnímu. 

A k tomu nás dnes zval sám Pán, když vyzdvihl Marii, která byla u jeho nohou a zanedbávala nadbytečnou obsluhu. 

"Jen jedno je třeba..."

Hej, ale to nemá být kázání, je to jen takový malý povzdech dnešního dne.

Zobrazeno 1549×

Komentáře

alveryon

"jak krásně je na Signálech, kde snad ani tolik duchovních není, ale není tu ani tolik pokušení prohlížet něco, co za prohlídku nestojí, protože je to hříšné"
ještě že korelace neznamená nutně kauzalitu

Vojtěch Hýbl (VVRH)

O zpovědi je tu jen tak mimo chodem nějaká blbůstka, vodítko tématu je někde jinde.

Když už tak, ve zpovědi se musí komunikovat a je povinnost říci všechny hříchy co do druhu a počtu, žádné nezamlčet. Úmyslným zamlčením hříchů se stává zpověď svatokrádežnou a hříšnou. Kněz je vázán zpovědním tajemstvím, ale co se hřeší veřejně v domnělé skrytosti se stejně neutají.

To, že na internetu je spoustu příležitostí ke hříchu a také v sociálních sítích, že je tam hojnost skryté kriminality, která často bývá odhalena, je obecně známá věc, na kterou jako na negativní vliv současné mezilidské komunikace není od věci upozornit a je dobře, že na Signálech se toho děje jistě méně, než jinde, protože je tu zaměření na správný cíl.

Raději to nebudu moc pitvat, by z toho vznikla ještě větší blbost.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio