Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Máme vousaté novokněze

Vždycky mám velikou radost, když z bohoslovců - Antiošáků se stávají kněží. Už jsem toho byl mnohokrát svědkem, dokonce se podařilo před lety udělat seznam těchto kněží, který současný šéf Antiochie, ode dneška kněz P. Ondřej Talaš, velmi kvalitně aktualizoval, (zde důkaz kněžství o. Ondřeje a Jana - vousatých novokněží od Maruškyhttps://www.clovekavira.cz/detail-galerie/d058be80-ee8e-42c9-8108-4912b8aacea3 https://www.clovekavira.cz/photo-detail/7490713/a049102e-fd50-4900-aecb-d1f7ffa85580.)

Zažil jsem mnoho kněžských svěcení, vlastně skoro každý rok jako správný ministrant na to jezdím a jako správný Antiošák, ač už emeritní zpravidla v triku Antiochia. Kde jsou ty časy, kdy nás bylo takových hodně a při této příležitosti se Antiochia setkávala. Nicméně bohoslovců reálně ubývá, že když se člověk podívá na www.antiochia.cz ,je mu smutno, ale zároveň to aktivně vyzývá k modlitbě za Antiochii a hlavně za nová kněžská a řeholní povolání.

Na kněžských svěceních bývalo také hodně ministrantů. Ještě nikdy jsem si nesedl, vždycky jsme byli v katedrále pod sv. Ludmilou. Byl jsem na to připravený i dnes vědom si toho, že o. Ondřej je z Uherského Brodu, zbožné a aktivní to farnosti a o. Jan z Lipníka. 

Myslel jsem, že bude plná katedrála a ministrantské oblečení si beru jako vstupenku na stání do předu blízko dění. Netušil jsem vůbec, že by existovala možnost si sednout, ale byl jsem k tomu dokonce i vyzván, aby to nevypadalo tak prázdně. A tak jsem v klidu mohl prožívat slavnost a nemusel vydávat námahu v podobě skoro tříhodinového stání. Jak rád bych stál! Je to jen malá oběť za ty, které si Pán vyvolil ke službě. 

A tak poslední dobou je zřetelně vidět, jak je dělníků málo a jak je třeba prosit za ty dělníky. 

A vidím to i na díle Antiochie, kdy si pamatuji, kolik bývalo turnusů, že nás bylo relativně dostatek třeba i na 4 místech na Moravě a 2 v Čechách. A když se dívám na současný stav a vidím, že na Moravě není žádný bohoslovec a první turnus byl zrušen, podle internetu celkem přihlášených tolik, kolik kdysi bývalo jen na jednom turnusu a to ještě do nedávna, tedy 11 na 3 turnusy i s vedoucími a v Čechách kromě bohoslovců na každém ze 4 turnusů ještě dalších 5 laiček, připadá mi divný, že je tak málo těch, kteří přijímají výzvu k hlásání evangelia.

Statistika je však nuda, mluví jen o číslech, ne o srdci, ne o konkrétním člověku. Pán však má u nás spočítány i vlasy na hlavě, ač se mnou si nedal tolik práce, už mám přirozenou tonzuru. Výzva k hlásání evangelia je na každém z nás. Letos prožíváme misijní rok. 

Antiochia je také jednou z forem a podobně i kněžské svěcení, které přijali naši Antiošáci. Bohu díky za ně. Vím o mnohých, které Antiochia dovedla ke kněžství. A budeme-li dobrými misionáři, budeme kněžství prožívat také v rovině kněžství obecného, které má každý z nás z podstaty křtu. Nebojme se tedy být misionáři.

Na letošní kněžské svěcení i primice se mi dostalo pozvánek a o. Ondřej zval velmi výrazně a také k modlitbě: https://antiochia.signaly.cz/1906/z-bohousu-uz-budou-knezi

 

Zobrazeno 1194×

Komentáře

josephus

Dovolím si poznamenat svoje vnímání aktuálního stavu, kdy se z kněží dělají manažeři víry, což pochopitelně nikde nepovede. Každý manažer jde za výdělkem a to se s vírou a církví neslučuje.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ano, s tím souhlasím. Kněžství je z hlediska škatulek těžko uchopitelné a ve svém zaměstnání jsou placeni jako dělníci od hodin a pracovních dní a platu mají jako dělníci, přestože museli vystudovat vysokou a chce se od nich náročná práce s lidmi. Východní církev odívá své kněze do oblečení soudců doby byzantské říše a podle toho by se také měli odměňovat, protože každý dělník má právo na svou mzdu. Navíc se nacházejí v situaci, kterou jim Ježíš předpovídal: "Budou vás tupit, pronásledovat a vylhaně připisovat každou špatnost. Radujte se a jásejte..."

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio