Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Katecheta píše vysvědčení

Tak školní rok nám pomalu končí a je třeba žáky potěšit, tak jim dám pěkné vysvědčení. Dnešní datum je k tomu vhodné i vzhledem k svátku, který se nově slaví. Před dvěma lety jsem to psal úplně ve stejném termínu, na sv. Antonína. Dnes má přednost Ježíš Kristus, nejvyšší a věčný kněz a jinak 13. je fatimský den. Ano, jak je to v Čert ví proč: "Potrpím si na atmosféru."

Vysvědčení jim píšu (skoro) každý rok naprosto originální, formát si dělám vlastní a slovní hodnocení mám také vlastní. Je to takový dopis žákovi k povzbuzení. A jelikož je GDPR, nemůžu uvést příklady dětí, napsal jsem si vysvědčení sám pro další inspiraci. 

Je v tom také metoda, jak píši vysvědčení, nenabízím si žádná podpůrná slova, vycházím z toho, že jsem se s dítětem setkával a snažil se ho poznat v jeho dobrotě. Všímám si v tom i jejich aktivit ve farnosti, avšak pokud  dítě nechodí ani do kostela, snažím se ho pozvat a povzbudit také v jeho dobrých vlastnostech, které vnímám. Na každém človíčku je hodně dobra. 

Důležité je, aby všechno to dobro bylo skutečně pravdivé, protože vysvědčení má být také spravedlivé.Když nemohu žáku dát s čistým svědomím známku 1, což se mi stává zřídka, vysvědčení pak raději ani nepíšu a vymyslím nějaký vhodný dárek pro všechny. 

Loni jsem vlastně vysvědčení nedával a jako dárek jsem dal dětem růženec z Fatimy a k tomu útlou obrázkovou brožurku "Růženec pro děti", letos jak jsem byl na Velehradě, tak jsem tam sehnal brožurku o sv. Mikuláši, kterýžto je patron Partutovic (což někteří prvňáčci z Partutovic ani nevěděli) a také výborný patron pro děti.

Jo a v neposlední řadě píši vysvědčení jen, když mi funguje moje krásná barevná 9 let stará tiskárna a tisknu ho na tvrdý lehce obarvený (může být i čistě bílý, ale není to tak praktické - nepoužívat křiklavé barvy, prostě tak, aby to bylo hezké) papír formátu A4 tak, že na titulní straně je vysvědčení se známkou, pak strana prázdná, následně slovní hodnocení a pak opět prázdná strana.

I když se žák jeví nedbale a náboženství narušuje, jak může, přesto se dá najít důvod, proč by měl dostat nejlepší známku a krásné vysvědčení.

Je-li to vhodné, dovoluji si psát vtipně a hlavně krátce, aby to nebylo dlouhé čtení. Toto vysvědčení jim může být památkou. Může tam být kromě zbožných obrázků také nějaká výrazná fotka z náboženství nebo ze školního výletu, kde jsou všichni vyfoceni nebo obrázek jejich křestního patrona.

Velmi důležité je dát dětem 1 a napsat pár slov. A také je pozvat na mši svatou každou neděli. Pokud mám dohledaný jejich křest nebo vím, že mají i více křestních jmen, píšu jim tak jméno na vysvědčení, ale v povídání pro ně je oslovuji tak, jak se běžně nechají oslovovat. 

 

Zobrazeno 587×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio