Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Farnosti v televizi

Možná by to patřilo spíše do rubrik zážitků pastoračního asistenta nebo jen tak, ale zcela záměrně jsem to zařadil mezi ne zbožná rozjímání o mši svaté, neboť bylo asi dost farníků, kteří místo mše svaté se zbožně dívali na televizi. Jaký je rozdíl mezi mší svatou, které se účastním nebo mší svatou, kterou sleduji z médií z hlediska vnitřního osobního prožitku bych specifikovat dokázal a asi by se to dalo dost rozebírat.

Podobně by se dalo rozebírat, jak prožívám mši svatou, kterou slaví kněz a mši svatou, kterou slaví biskup, jak jsme měli minulý týden v Partutovicích při biřmování, o kterém tento blog mlčel, ale myslím si, že můj blog poslední dobou mluví víc, než dost, snad i víc než já jako známý mluvka a žvanil.

Stále více zažívám, že velikost mše svaté jako nejsvětější oběti Kristovy je obrovská a že samotný fakt, že Ježíš přichází živý do našeho společenství je fascinující a mohu říci, že prožívat mši svatou je pro mě něco normálního a nesmírně krásného, co mohu zažívat s velkou radostí někdy i několikrát denně. Žádná mše svatá není stejná a žádná mše svatá není nuda, i když nezachytím někdy třeba nic z kázání, protože mše svatá není jenom kázání.

Dnes tedy našim farníkům se mohlo dostat zážitku prožít mši svatou jinde, v jiném prostředí a v přítomnosti televizních kamer, s vědomím, že se na nás může dívat celý národ a právě my tak máme velkou odpovědnost nejen před lidmi, ale i před světem a máme velkou příležitost ukázat, jak prožíváme mši svatou.

Přes vědomí této odpovědnosti jsem jako poslední dobou podezřele moc zůstával zcela vklidu maje to také odevzdané v rukou Božích a v důvěře v kameramana a další, že zahladí to, co ve své nedokonalosti můžeme nevychytat a že podle svého svědomí jsem na to nějak připraven a nějakým způsobem jsem připravil ty, kteří mi byli k připravení svěřeni.

Také o. Radomír, který jakožto kněz a farář našich farností podle všech možností všechno připravené a domluvené a nic nenechal náhodě, řádně vše řídil a vykonával kněžskou službu, která na něj připadla před celým národem. V tu chvíli pro všechny televizní diváky byl farářem a předával Boží Slovo i dar eucharistie na vlnách po celém národě. Mnoho lidí mohlo přijmout alespoň duchovní svaté přijímání.

Ze své pozice jsem nějak koordinoval ministranty, kteří v této sestavě běžně neministrují, ale musím říct, že to docela klapalo. Více jsem si mohl uvědomit, co normálně musím dělat jinak, než jsem zvyklý, neboť ministrovat před kamerou rozhodně není rutina. Moc jsem se divil, že mě z toho neklepalo koleno o koleno, ale byl jsem v pohodě a mohl jsem opravdu prožít celou mši svatou, kterou jsem se nepokoušel kazit svým zpěvem. 

Naráz při samotné mši jsem si uvědomoval, co jsme nenacvičili, že jsem to pokládal za samozřejmost a jenom pak sledoval, jak se s tím kluci vypořádají a případně mírnými gesty jim snažil pomoct, když něco drhlo - naštěstí toho snad nebylo moc, ale to ukáže záznam, na který jsem zvědavý a pokud jsem já občas někde blbě stál či dělal jiné blbosti, že to neubralo na prožitku mše svaté, kterou sledovali diváci.

Ano, nebylo to jednoduché v této situaci, ale bylo to nádherné setkání s Pánem.

Mobil jsem s sebou ani nebral jen dotykáč, na němž ještě nemám sim kartu, neboť jsem očekával, že někdo mi bude volat a řekne mi: "Viděl jsem tě v televizi" nebo dokonce: "mluvils v televizi". V tomto ohledu to pro mě není nic nového: ČT mě snímala už asi 3x a 1x jsem v na ČT 2 mluvil, když jsme v Křesťanském magazínu před docela dost lety mluvili o dřevěném kostelíku v Lipné u Potštátu.

Pro farnosti a jejich život je to jisté a dobré oživení, které stojí za to. Kéž by každou z našich farností mohla navštívit televize a mohli by svědčit, jak byl závěr kázání o. Radomíra: "Podívejte se, jak se milují!"

Inu, záznam bude, jestli chcete fotky, jak jsme si prohlíželi televizi, tak tu: https://www.signaly.cz/fotky/75108

Zobrazeno 680×

Komentáře

spitfire

Dnes tedy našim farníkům se mohlo dostat zážitku prožít mši svatou jinde, v jiném prostředí a v přítomnosti televizních kamer, s vědomím, že se na nás může dívat celý národ

Přehánějte ještě:
Jaká byla sledovanost?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Dobrá otázka... nejméně celá moje rodina, z nichž někteří na mši ani moc nechodí, sousedé moji maminky, celá třída mého synovce... a to je jen to, co vnímám v mém nejbližším okolí. A TV Noe dělala reklamu ještě mnohem větší. Nejlepší sledovanost je, když to jeden řekne druhému a množí se to jako lavina - proti tomu jsou všechny statistiky nudné.

spitfire

Však o statistiku nejde. Jen by mě zajímalo, jaký počet sledovanosti pro vás reprezentuje to, kdy se dívá celý národ.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

TV Noe má signál i na Slovensku a funkční signál je něco, co se používá tam, kde je o to zájem. Zájem o TV Noe je znatelný, hovoří se o ni nejen mezi věřícími a to i kriticky, že by mohla být lepší, vybavenější, mít zajímavější skladbu pořadů. Když se mluví i takto, svědčí to o zájmu.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio