Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Vzpomínka na poslední večeři Ježíšovu - každoroční tradice hranických katechetů

Nevím, zrovna jsem se nedíval do blogu, jestli už jsem o tom psal. Ale asi ještě ne. Jak se připomíná poslední večeře jsem se naučil až při setkávání katechetů a také jsem to zatáhl i do výuky náboženství před velikonocemi. Děti to většinou baví, že se při náboženství mírně najedí.

Letos jsme měli toto setkání v trochu jiném prostředí na faře v Hustopečích nad Bečvou. Dohodli jsme se tak na předchozím setkání katechetů, neboť z Hustopeč se těchto setkání normálně účastní velice spoře a když nejde hora k Mohamedovi, znáte to. Nicméně po souhlasu otce Františka, který jsem předpokládal jsem se na to tím více těšil a ještě víc, když sám o. František se nabídl připravit maso - věděl jsem, že to bude kvalita, ale až tak velká... byl jsem mile překvapen, lepší kuře jsem na jazyku neměl, ale raději dál.

Na toto setkání mívá každý katecheta k nachystání nějaký úkol, tak na tom jsme se také dohodli. Měl jsem nachystat texty, které nás budou provázet. Ty původní byly docela dlouhé, rozhodl jsem se je tedy výrazně zkrátit, ale jak jsem zjistil, zkrátil jsem je až moc - takže na příště se polepším. Chystal jsem to totiž až v den setkání, kdy jsem si také chystal i normální náboženství, jak ostatně se můžete podívat tady.

Měl jsem na to jenom něco víc, než hodinu, abych prozkoumal pěti stránkový materiál, který jsem naštěstí našel při nedávném úklidu svého pokoje a který se používal roky před tím. Připravila ho paní katechetka Marcela, která nás do loňského roku vzorně vedla, pro letošní školní rok mě však chtěla předat otěže byť mám ze všech katechetů nejmokřejší a nejmenší titul bakaláře teologických nauk a ještě mokrou kanonickou misi, kterou jsem na první setkání v září loňského roku ještě ani neměl, ale to sem nepatří, neměl bych to psát. Na ty původní materiály se můžete podívat:Židovský Pessach a naše mše svatá.doc

K tomu je ještě zkrácená verze, která v podstatě naznačuje jen strukturu večeře:PVP.doc

Moje zkrácená verze jsem dnes zjistil, že se bude docela hodit s jistými úpravami pro naši hodinu náboženství a hodlám ji tak použít asi příští týden nebo taky ještě uzpůsobenou pro školkáčky ze spolčátka. Stáhnout si to můžete, ale přepracujte si to, aby Vám to vyhovovalo. Takto to nebylo úplně praktické ani pro nás, ostatně, co chcete za hodinu vymyslet: Připodobnění poslední večeře.doc

Krom toho jsem před 2 lety dělal scénář živého betléma a chtěl jsem to také propojit s velikonocemi. Nemohl jsem však najít naše materiály pro setkání katechetů mezi ostatními papíry, tak jsem brouzdal různě po internetu a na základě nalezeného udělal tento scénář: Živý betlém 2016.doc Také mírně podle něho jsem sestavil právě ten letošní.

Ta letošní poslední večeře se mě líbila asi nejvíc. Bylo nás 10 - 4 kněží a 5 katechetek. Krom připomenutí poslední večeře a její prožívání se vykládali vtipy, sdíleli jsme si zážitky své katechetické práce, o. Radomír promluvil o celostátním finále soutěže Bible a my, já jsem řekl pár technických informací a mírně popovídal o arcidiecézním setkání katechetů (nebylo už moc času, trvalo to 2,5 hodiny, tak jsem řekl jen pár vět s tím, že jsem to psal tady.) a stanovili jsme si další termín našeho společenství katechetů. 

Tu chuť kuřete, nekvašených chlebů, malty (konečně bez rozinek), salátu a kyselých bylin mám stále ještě v paměti. Taková večeře 1x za rok stojí za to. Zkuste to a budete to dělat taky.

 

Zobrazeno 580×

Komentáře

JiKu

Hlavně napište, jak jste pronášel verše hněvu. U toho bych fakt chtěl bejt (ale nebudu, zvát mě nemusíte).

Vojtěch Hýbl (VVRH)

JiKu, díky za správný a podnětný komentář.

Myslím, že Lukáš píše, že ten kalich už Ježíš nepil a bude ho pít až přijde do království. Není to citace, Bibli zde zrovna nemám.

Připomnělo mi to - a hned to napravím, že tam chybí ještě kratší přehledný text, kde je struktura. Na oné struktuře se mi líbilo, že se velmi podobá mši svaté.

Ony texty, které používáme jsou zkráceny z celé brožury. Naše zkratky postrádají velkou část textů, které se při tom říkaly. To bychom ovšem museli mít čas alespoň 5 hodin.

Třeba evangelista v příběhu píše, že zazpívali chvalozpěv a vyšli na Olivovou horu. Ten chvalozpěv byl určitě konkrétní, ale v těch textech ho nemáme.

Bylo by velmi dobré si to na tu příští večeři pořádně nastudovat a vybrat to podstatné. Já jsem vybíral zkratky ze zkráceného.

ZelenýBanán

A kde jsem jako byla já? Nějak jste mě vyškrtli. 😢

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Leni, nevyškrtli, ale pošli mi e-mail, protože ho na Tebe nemám, mám jen Signály. Rád Tě zvu alespoň na 29.4. v Hranicích na faře v 19:00 i se zástupci katechetického centra jako např. s P. Petrem Bulvasem. No a abych Ti nahradil Poslední večeři, to se nějak musíme domluvit. Kterou restauraci navrhuješ?

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio