Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Betlém v náboženství a zítřejší vstup do školy

19. 12. 2018 18:35

Před časem jsem byl na semináři o vstupu do škol s tématem Vánoce. Vstupy do škol vidím jako velmi praktický nástroj, kdy se dá jít do školy mimo hodinu náboženství. Tento seminář pořádalo již po několikáté centrum pro školy arcidiecéze olomoucké.

Ne, že bychom nevstupovali podobným způsobem již před tím a dokonce i se stejnými tématy, jako nabízí centrum pro školy vánoce - velikonoce - dušičky - sv. Václav. To už mám tak nějak za sebou. Ale byl jsem zvědav na další inspiraci a musím říci, že v tom mě centrum vůbec nezklamalo.

Když už jsem byl na tom školení v čas zcela mimořádný, protože řádný mi nevyhovoval, napadlo mě v jeho průběhu (když je člověk sám s vynikající lektorkou, napadá ho spoustu dobrých věcí), že by bylo velmi praktické udělat takový vstup do školy v Potštátě.

Domluvil jsem se s panem ředitelem a s radostí tu mou nabídku do kostela Panny Marie přijal pro celý první stupeň, druhý jsem nenabízel a pak cestou ze školy mě napadlo oslovit s tím samým, když už to mám, i Mateřskou školu a i tam byla paní ředitelka velmi vstřícná.

Měl jsem s tím konkrétní záměr, jelikož se chystá otvírání betléma a v potštátské farnosti již není mnoho dětí. Tak to bude i takové pozvání právě na otvírání betléma.

Což o to, povídat o vánocích, to jde docela dobře, varhaník Kája také přislíbil svou účast, kostel Panny Marie je plný fresek a je tam i z Narození Páně, materiálů ze školení mám dostatek a bude u toho i o. Radomír, jakožto farář.

Jak to, co zítra bude dát dohromady? S Boží pomocí to bude velmi hezké, ale musím počítat se svými limity a vycházet z mnohých realit. Jelikož školáci už v kostele párkrát na naše pozvání byli, je potřeba to udělat tak, aby je to znovu zaujalo.

Jelikož mám vzorné žáčky, ale ne v Potštátě, rozhodl jsem se některé věci vyzkoušet na svých partutovských prvňáčcích aniž by o tom věděli.

Minulý týden jsme si povídali o tom, jak doma kdo z nich prožívá vánoce. Pochválil jsem je, že většinou jejich štědrý den obsahoval modlitbu a koledy. Bylo to pro mě milé překvapení, které bych z projevu jejich víry a řídké návštěvy kostela nečekal. Byla to hodina, kdy já jsem jim nic moc neříkal. Pak jsem to vyzkoušel s prvňáčky v Drahotuších a u nich mě zase překvapil zájem po tom, co mi řekli u nich doma, že chtěli vědět, jak slavím vánoce já.

A při včerejší přípravě na náboženství dnes v Partutovicích mě napadla myšlenka, jelikož jsem jim slíbil, že příští hodinu dám každému nějaký dárek, že každému namaluji malý betlém, protože ten pod stromečkem často již nemají. Maluji rád, jenže namalovat 6 betlémů není jen tak, musel jsem začít ještě včera večer, abych to do náboženství bezpečně stihl. Nakonec jsem se rozhodl pro formát A6 a udělal jsem dobře. 

První byl totiž A5 a ten použiji zítra v kostele a zjistil jsem, že bych jich tolik nestihl. Možná si říkáte, proč jsem nenamaloval jeden, pak oskenovat a vytisknout 6x? To mě napadlo jako první, ba dokonce jsem je neměl ani v plánu malovat, v počítači mám dost betlémků.

Jenže, jak to tak bývá, když člověk něco potřebuje, technika stávkuje. Moje milá tiskárna se rozhodla, že nemá barvy a já maje na očích krabičku s čerstvou barvou, hned jsem po ní sáhl a ejhle - můj malý nepořádek, v té krabičce byla barva již použitá, takže barva prostě není a ještě před týdnem to bezpečně tisklo.

Tak mě tedy napadlo, že to bude dárek, který udělám prací vlastních rukou, nic moc mě nestojí, bude mě to bavit a ještě navíc očekávám, že děti budou mít z toho o to větší radost. Každý dostane sice jiný betlémek, ale bude to vždy originál, ne žádná kopie.

Tak tedy dnešní náboženství vypadalo velice hezky. Všechny namalované betlémy v počtu 6, tj. všech mých žáků, co v Partutovicích učím jsem zabalil do jednoho balíčku a napsal tam jména svých žáků, že je to pro ně.

Pak jsem jim přečetl vánoční příběh od Lukáše a dotazoval jsem se na to, co jsem četl, abych věděl, jak poslouchali. A byli vzorní, takže bylo těžké vybrat, kdo překvapení odhalí a potom, kdo si první a jaký vybere.

Chtěl jsem, aby to bylo co nejvíc spořádané, tak jsem začal těmi, co mezi námi nebyli. Na prvním místě bude potřeba vybrat pro nemocného. Kdo mu vybere? A kamarád se přihlásil. Pak za druhého nepřítomného a zas se přihlásil další a mohl vybrat pro sebe. A jak jsem očekával, měli z toho radost. Bohu díky.

Kéž by zítra s Boží pomocí probíhala také akce v kostele Panny Marie pro potštátskou školu a školku.

A tady je skrovná ukázka mého malování (byl to ten první, na dalších už jsem měl sice stejné prvky, ale více jsem se snažil nedělat školácké chyby: https://www.signaly.cz/fotky/73303/1638334

Je tu odkaz, protože jaksi mě z neznámého důvodu nešel načíst obrázek. Asi zase budu muset oslovit podporu, cože se to s tím zase děje.

 

 

 

Zobrazeno 645×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ještě nutno říci, že jsme o otvírání betléma "ošidili" Partutovice a díky tomu vznikla aktivita mezi místními maminkami, takže i v Partutovicích nakonec otvírání betléma na Štědrý den bude. I tomuto jsem velmi rád.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Díky moc všem za modlitby. Bylo jich třeba a bylo to dobře. Návštěva školáků i školkáčků proběhla ve velmi dobré atmosféře a všem spolupracovníkům patří poděkování. Jelikož v kostele byla řádná zima, bylo zapotřebí pohybu a neustále být ve střehu k zájmu dětí. Byl to opravdu krásný vstup.

Ale pro příště si budu pamatovat, že je potřeba vychytat i počasí, protože vydržet 2 hodiny v promrzlém kostele dá taky docela zabrat, i když je to zábava. Jeden ze školáků se mě ptal, jak to mohu v té zimě vydržet, tak jsem mu řekl jednoduše, že jsem zvyklý, protože tak nějak trvají také bohoslužby v kostele. Po pravdě řečeno, že je zima, jsem si uvědomil, až se mě zeptal.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio