Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Mé politické požadavky

2. 10. 2018 17:19

Uvědomuji si, že za pár dní nás čekají volby do zastupitelstev. Já jsem zatím své trvalé bydliště nezměnil a jsem tomu moc rád. Když jsem tak sledoval na internetu, kdo kde kandiduje z obcí, které znám - tedy v okolí Zábřeha nebo Drahotuš, byl jsem na mnoha místech překvapen, kolik vlastně znám lidí a za co kandidují. 

Když tedy volím do zastupitelstva města, volím podle tohoto vzorce:

0. Problematika volit či nevolit je pro mě jednoznačně vyřešena: volit! I kdyby to bylo jakkoliv složité, vždycky volit. V tomto jsou nejsložitější volby prezidenta, které se zatím po mém nezdařily, ale proto mám právo kritizovat, protože jsem volil jinak a vím, že ten, kdo byl zvolen, si mou volbu nezasloužil.

Kdybych nešel k volbám, každý by mě mohl umlčet, že mě to stejně nezajímá. Moc mě zajímá, kdo bude za mě rozhodovat věci, kterým nerozumím.

Jsem nadšený volič. Většinou bývám i první volič ve volební místnosti, pokud mi to čas dovoluje.

1. Není mě lhostejná politická strana, za kterou kandidát kandiduje. Preferenci má tedy pro mě strana KDU - ČSL - to píšu naprosto otevřeně a mám proto své konkrétní důvody, věřím jejich směřování.

2. Ve volbách do obcí, v mém případě do Zábřeha, kandidáta osobně znám a něco vím o jeho kvalitách. Kandiduje-li za jinou stranu, než mou preferenční, musí to být strana, která je svým programem a hodnotami blízká hodnotám a programu preferenční strany.

U neznámých kandidátů se ptám na jejich věk a nerad volím ty, kteří mají právo na zasloužený odpočinek podobně jako mi není vlastní volit ještě běžící studenty, kteří mají šanci být zvoleni později, až se více v životě najdou. 

3. V žádném případě nechci volit někoho, kdo nemá alespoň nějakou šanci být opravdu zvolen, i kdyby to měla být má preferenční strana.

Když se po revoluci stalo, že se KDU - ČSL nedostala do parlamentu, v následujících volbách už jsem je volil pod podmínkou, že když se nedostanou opět, jsou nevolitelní, protože nemají šanci. A tenkrát se dostali a jsem tomu rád. Stejně tak to beru i s kandidáty do zastupitelstev. Nerad prohrávám.

V tom je tedy velmi důležité, aby strana již v předchozím volebním období plnila své sliby nebo aby bylo zcela jisté, že nemlátí prázdnou slámu.

4. V žádném případě nezvolím někoho, kdo by kandidoval za jakoukoli stranu, která vystupuje v rozporu s hodnotami, které hlásá křesťanská radostná zvěst. Taková strana v našem politickém spektru nemá co dělat a slušelo by se, aby byla jako celek zrušena. Chápu však, že naše česká povaha zatím nemá na to to udělat.

5. Velmi rád dávám preferenční hlasy ve všech volbách. Tedy i v parlamentních volbách je pro mě důležité, že z volené politické strany znám osobně alespoň 50 lidí (bez smlouvání, jako Abraham za Lota) a z volené kandidátky alespoň 4.

Také v zastupitelstvu města to platí adekvátně. V Zábřeze ze všech stran kromě Lidovců, kde znám 2/3 celé kandidátky, znám z ostatních kandidátek jen několik dalších jednotlivců, z nichž ještě někteří kandidují za nevyhovující stranu. Z Hranic je to podobně, ale zjistil jsem, že by se mi zde letos volilo líp. Bojím se, že v Zábřeze po prvé budu muset zakřížkovat stranu a vůbec se mi do toho nechce. Ještě tedy prozkoumám možnosti, např. 20+1.

6. Nevolitelný je pro mě rovněž ten, kdo mě nutí k jakémukoliv referendu. Jediné referendum, které má smysl je to, které se týká celého národa, jako byl třeba vstup do EU (ovšem opačné referendum je pro mě nemyslitelné - asi bych se musel účastnit - a strany, které se staví proti EU jdou zcela proti lidskosti a dělají z nás národ hlupáků, kteří nevědí, co chtějí).

Pro všechno ostatní přece volím zastupitele, kteří to mají rozhodovat a jsou k tomu voliči povoláni a odměny jsou jim řádně vypláceny podle příslušných zákonů.

7. S případným neúspěchem těch, které volím, se vypořádám jednoduše. Sv. Pavel nás vybízí, abychom pamatovali a modlili se za své vládce. Tak, i když to není ten, kterého jsem si zvolil, tak se za něj alespoň modlím a respektuji všechny, kteří byli voliči povoláni, ať jsou z jakékoli strany. Ač mám právo na zdravou kritiku, tak mé modlitbě se nevyhnou ani komunisté, kteří dosud nás pronásledují a činí nám spoustu těžkostí. Nejsou v tom sami. Ještě mnohé jiné strany jsou jim podobní a někteří jsou možná ještě horší.

A já mám právo a povinnost se za ně modlit a toto mi činí ještě větší radost.

Velice mě oslovuje, když v ranních chválách o duchovních pastýřích čteme ze sv. Pavla a znám to dokonce zpaměti:

"Pamatujte na své představené, kteří vám hlásali Boží slovo. Uvažte, jak oni skončili svůj život a napodobujte jejich víru. Ježíš Kristus je stejný včera i dnes, i na věky. Nenechte se svézt všelijakými cizími naukami."

Jednou, je tomu už několik let, se mě to však podařilo říci takto: "Pamatujte na své představené, kteří vám hlásali Boží slovo. Uvažte, jak oni skončili víru a napodobujte jejich život..." Otec Petr se tomu potom strašně moc smál. Tak to, prosím, ne.

Takže teda v pátek (nebo někdo v sobotu).  

 

Zobrazeno 1009×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tak a mám již od včerejška odvoleno. Volil jsem, tedy nakonec přece jen 20+1, 1 z jiného politického směru, než jsem původně chtěl (vsadil jsem na dobrou osobnost tradičních pravicových stran politického spektra). Jen jsem byl na počátku velmi nervózní a díval jsem se do papírů, kdy mají začínat volby. Nakonec to nebudu dramatizovat, ale není zcela demokratické, že u nás otevřeli volební místnost až ve 14:07. Měl by někdo panu prezidentovi správně nastavit hodinky, aby dal správně povel k otevření volebních místností. Je nedbalé a nezpůsobilé nechat voliče čekat.Normální volič nemá čas na to, aby čekal před volební místností, když už má být otevřená.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Dopadlo to velmi dobře. Lidovci drží 10 z 21 mandátů. Mohou si vybírat koho chtějí do koalice a vím, že to bude rozumné a dobré. Jen škoda, že nebylo o mandát více, mohli být čistě jen Lidovci.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio