Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

K slavnosti sv. Radima aneb skoro rok biblického veršování

Tak prvně církev v Čechách i na Moravě slaví dnes sv. Radima jako nezávaznou památku - dokonce jsme se to nemodlili ani v denní modlitbě církve a internet vůbec nenabízí vlastní možné čtení, tedy čtení ze společných textů o misionářích, první čtení z toho výběru, abych byl úplně přesný, tak Lk 5, 1 - 11 a zpěv před evangeliem je uveden z Mk 1, 17.

Jelikož sv. Radim je můj biřmovací patron, považuji nezávaznou památku zcela ve svém soukromí za osobní slavnost a proto jsem ráno rozjímal právě ten text evangelia, jak jsem napsal výše.

Tvoření hesel z Písma mě naplňuje docela i při rozjímání a jelikož jsem napsal v této rubrice již mnoho těch užitků pro mě osobně, na které přicházím, jsem rád, že přicházím i na další a klidně nové zde ještě napíšu:

Toto tvoření mě baví a činí mi zábavu někdy i místo televize a odtahuje mě též od množství hříchů, protože když mám pokušení, mám skvělou volbu dělat něco mnohem užitečnějšího.

Mám i tu zkušenost, že tomu zlému to čím dál tím víc vadí, protože se pracuje s Božím slovem a on na nás nemůže. A tak sem tam někdy, když si to moc plánuju, tak to nevyjde a někdy si to naplánuji a ono se mi naráz do toho nechce. Přece jen člověk si na to musí dát trochu času a to něco stojí.

Také se více vzdělávám Písmem svatým, protože, když si pohraji takto s celým úryvkem, zabere mě to někdy trochu delší chvilku a za půl hodiny rozjímání jsou také odpustky a když mě to zabere delší chvilku a já se taky snažím dělat všechny cykly naráz, pak ještě slavnosti a svátky, stane se, že rozjímám takto skoro každý den.

Také si více představuji, jak sv. Cyril dával dohromady překlad evangelia a že mu to tak nějak ten rok trvalo. Za tu dobu tímto způsobem mám zpracováno velkou část evangelií, tak jak je církev během roku nabízí. Když jsem na začátcích veřšoval jeden úryvek jedním dvojverším, bylo to rozhodně rychlejší, ale někdy jsem přemýšlel nad tím, že je to pouze jedna myšlenka, která měla výhodu, že jsem ji udržel dlouho, ale celý úryvek, byť si ho tolik nepamatuji jako tu svou básničku, udržím taky ve větší celistvosti.

Dokonce se mi stává, že občas, když slyším Písmo při mši sv., si ho veršuji z paměti. Je to taky malá paměťová hra.

No a někdy přijde ještě zvláštní příležitost, jako třeba dnes a já se tím mohu radovat. Navíc je to činnost, u které si dobře odpočinu a nemusí to být ani dlouhý odpočinek.

To je to, co mě teď zrovna napadá. A ještě k tomu připisuji, co jsem si zrovna uvědomil. Ale zase, ať neztrávím celý večer u počítače, to by bylo nemilé.

A ještě, abych nezapomněl, tak dnes je tomu rok, co jsem nastoupil do poutního autobusu, který směřoval nejprve do Lurd a pak do Fátimy. Myslím, že tato pouť započala významnou část dění celého následujícího roku a můžu říci, že užitek z ní mám dodnes a možná kromě denně modleného růžence, mohou i tato malá dílka mít v pouti k Panně Marii svůj počátek podobně jako úspěch k završení mých teologických studií v bakalářské části. 

Mám stálou potřebu Bohu děkovat.

Dnes, tedy, děkuji za svého biřmovacího patrona a to i touto skrovnou veršovánkou k sv. Radimovi, bratru sv. Vojtěcha.

Jako u většiny příspěvků do této rubriky mohu psát komentáře jen já, ale kdybyste chtěli něco svého, klidně mi napište.

 

Aleluja! Pojďte za mnou, praví Pán,

rybáře lidí já z vás teď udělám.

 

Alelu..., Aleluja, Aleluja.

Alelu..., Aleluja, Aleluja.

 

A zástupy poslouchali Ježíše,

o velkém rybolovu Lukáš píše:

 

Tam zástupy na Ježíše se tlačí,

místo u jezera mu nepostačí.

 

Tu všímá si rybářů a lodí dvou,

jak na břehu moře si sítě perou.

 

Pak vystoupil na loď a hned požádal,

ať odrazí od břehu, aby kázal.

 

Na loď Šimonovu sed, zástup učil,

"Zajeď na hlubinu," pak mu poručil:

 

"Teď své sítě k lovení nastav klidně."

Avšak na to mu Petr řekl vlídně:

 

Celou noc k lovení jsme pracovali,

úlovek jsme neměli, ani malý.

 

Na tvé slovo spustím ty sítě však rád,

nic zlého se nemůže, přece, tím stát.

 

A když to udělal, zázrak stal se hned,

zachytil množství ryb, že sám nestačil teď.

 

I mužům z druhé lodi znamení dal,

velký úlovek málem sítě trhal.

 

Lodě plné byly až k potopení,

užaslý Šimon byl až k zahanbení:

 

Odejdi ode mne, Pane, hříšný jsem,

z tohoto lovu jsem jatý úžasem.

 

Otce Zebedea dva syny tak též:

Jakuba, Jana lov nadchl, tomu věř.

 

Potom Pán Ježíš řekl Šimonovi:

"S lidmi teď začnete rybolov nový."

 

Lovení ryb od nyní zanecháte,

od teď, jak lovit lidi, to poznáte.

 

Přirazili k zemi, vše nechali stát,

rozhodli se Ježíše následovat.

 

Boží slovo nyní jste uslyšeli

proto, abyste z něj vždy radost měli.

 

Za Boží slovo děkujme vždy rádi,

poslouchejme s láskou, jak Pán nám radí. 

Zobrazeno 692×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio