Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

100 let republiky aneb modlitba za národ v kapli sv. Barbory v hranických kasárnách

Loni po prvé byla společná modlitba za národ v kapli sv. Barbory v hranických kasárnách. Pozvali nás místní vojenští kaplani Daniel Waclawek a P. Rostislav Strojvus, viz pozvánka.

Bohoslužbu společného rázu jsme také společně naplánovali s duchovními jednotlivých církví, kteří působí v Hranicích a byla to forma bohoslužby slova.

Ke 100. výročí na začátku zazněla naše krásná státní hymna, načež nás vojenský kaplan Daniel Waclawek přivítal a uvedl do bohoslužby.

Po písni Bože, tebe chválíme se ujal vstupní modlitby za národ kazatel CASD Josef Kubík, pak  P. Petr Utíkal přečetl první čtení ze sv. Pavla a po následném společném zpěvu Bůh je síla má, všechna ochrana má ses. Pavlína Lukášová, farářka ČCE, přečetla známý úryvek evangelia: "Když tě někdo udeří do pravé tváře, nastav mu i druhou, když chce někdo po tobě šaty, dej mu i plášť a když tě někdo nutí jít s ním jednu míli, jdi s ním dvě."

Kázání P. Rostislava vyvrcholilo v myšlence, že za mír, který máme, vděčíme křesťanství. Na to o. Radomír navázal přímluvami. Před tím však její manžel, vojenský kaplan Roman Lukáš vyzval všechny přítomné k vyznání víry.

Po společné modlitbě Otče náš a písni nás pak náš hostitel pozval k tomu, abychom ještě chvíli setrvali při čaji či moštu a ses. Petra Hrušková zazpívala áronské požehnání tak, jak ho mají v husitské agendě, bylo to velice hezké. Potom ještě P. Petr Utíkal okomentoval následnou hymnu - Svatováclavský chorál.

Farníci z Drahotuš a okolí tvořili podstatný zástup účastníků, kteří naplnili kapli sv. Barbory. Nebylo nás málo, ale každý si měl kde sednout. Bylo to živé společenství napříč církvemi a věroučné rozdíly mezi námi probíhali ve větším míru, než za první republiky, kdy některé církve teprve vznikaly či tvořily svou strukturu.

Jo, a abych nezapomněl: v kapli sv. Barbory byly nejméně tři Barbory - první hrála na klávesy, druhá nádherně zpívala naši národní hymnu a třetí tam prostě byla.

Modlitba za národ byla uspořádána velice pěkně jako mozaika společné modlitby křesťanů. Můžete se podívat na fotky: https://www.signaly.cz/fotky/72744

Můžete prožít alespoň přímluvy:

Nebo můžete přijmout požehnání:

Zobrazeno 977×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio