Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Drahotušský farní den

Napíšu krátce o každoroční tradici, která je zavedena od r. 2006 a to je farní den. Konal se od té doby každý rok i v čas, kdy počasí nepřálo. Některé byly vyjímečné, jako třeba kulatiny pana faráře, kterých bylo pár, z nichž 55. narozeniny začaly mimořádnou opolední mší. Jinak průběch byl vždy takový, že ve 14:00 to vypuklo na farním dvorku a zahradě, vždy hrála hudba, udilo se maso a byly hry pro děti, občas i pro rodiny, horolezecká stěna, občas další sport (od té doby, co je hřiště) jako fotbal a volejbal, pak to někdy ve večerních hodinách skončilo. Účast se pohybovala mezi 70 - 150 farníky našich farností.

Ten letošní byl také vyjímečný, protože kulatiny jsem slavil tentokrát já, ale přeložené asi o 6 týdnů. Byl to z těch menších farních dnů, protože Drahotuše toho letos mají k oslavám hodně, takže taková příležitost se v poslední době opakuje nejméně každých 14 dní přímo v Drahotuších a v opačné týdny či ještě ty samé zase v excurrendech (z čehož vychází 1 - 4 slavnostní příležitosti během každého víkendu).

Budu-li konkrétní, tak na Seslání DS byl farní den v Partutovicích (20.5.), týden na to tradiční MAMAZAS v Drahotuších a před ním odpolední pouť v Boňkově ve farnosti Potštát, minulý týden bylo hodně dnů dětí, takže nedělní odpoledne jsem si udělal volnější po sobotním náporu před tím a aktuální slavností Božího Těla, které po obědě, jak jsem ostatně psal, stejně vyvrcholilo až kolem třetí odpoledne a už v 5 jsem nasedl na kolo něco domlouvat. Včera byl dnes popisovaný farní den, příští neděli první sv. přijímání v Partutovicích, po něm školní výlet, před tím ještě v sobotu 700 let města Potštát, další víkend potom 740 let Drahotuš, s tím související výstava na farním dvoře, pak pouť ke sv. Janu Křtiteli v Lipné, farnost Potštát, pak mám promoce a pomalu se dostáváme do července, ale raději nebudu dál pokračovat.

Farníci jsou velmi vynalézaví a tak ten farní den nenechali žádné náhodě a připravili všechno na tuto krásnou příležitost. Přišlo nás taky docela dost, vlastně asi tolik, kolik bylo připraveno míst k sezení v našem farním přístavku, jak jsme zvyklí říkat o bývalé stodole. Hudba byla jednoduchá a družná, neboť si zazpívali všichni pod skvělým doprovodem harmoniky. Byť bylo odpoledne co jiného dělat, jsem rád, že jsme se tak sešli od těch nejmenších po největší všichni. 

Se svými akcemi nezklamaly ani Hranice, které měly zrovna přeložené setkání schol, nicméně až se dosetkali, dorazili někteří potom taky se setkat ještě na farním dnu. Věřím tomu, že také pan farář si setkání s farníky užil, byť bylo třeba, aby připravil děti a rodiče z Partutovic ke slavnosti příštího týdne - k prvnímu sv. přijímání. Vzhledem k výše uvedenému výčtu lze si snadno dovodit, že toho bylo opravdu hodně.

Jsem také rád, že přišla i část mé domácí rodiny, která mohla. Byl jsem prostě do toho farního dne zatažen docela hodně a velmi příjemně. Snažil jsem se komunikovat se všemi, ale myslím, že ke všem jsem se úplně nedostal.

Také byl skvělý herecký výkon při pohádce, kterou dětem Roman vytvořil. Byly to pohádky dokonce dvě, jedna trochu hororová a druhá s krásným normálním koncem, kdy si princ s drakem vyboxoval princeznu.

O výborné atmosféře svědčí také fotky, příp. videa: https://www.signaly.cz/fotky/71184

https://www.facebook.com/farnostdrahotuse/

 

Tak a můžeme na další akce s pomocí Boží.

 

 

 

Zobrazeno 764×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio