Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

První jarní liturgický nápad

Včera, když byl první jarní den, jaro prý začalo v úterý 20.3. 2018 v 17:15, měli jsme také první jarní mši sv. v Partutovicích v 18:00. Chtěli jsme ho slavit i liturgicky a ejhle, nenašli jsme žádné texty pro slavení prvního jarního dne. Byla by bývala to 2. - 3. slavnost zpravidla postní doby a mohli bychom si odlehčit od půstu.

Nicméně církev svatá nic takového nevymyslela, na rozdíl od běžného světa, kdy třeba v Drahotuších před kostelem děti místní ZŠ při veselých jarních zpěvech vynášely morénu nebo resp. ji nesli jako procesní kříž z Mateřské školy asi 20m a pak ji zas odnesly zpět, místo, aby šly k 2km vzdálené Bečvě a tam ji hodily, ale asi by cestou umrzli.

Tak mě alespoň napadlo při rozhovoru s varhanicí Bětkou, že bychom mohli alespoň zazpívat jarní hymnu "Nad Tatrou sa blýská." Aby toho nebylo málo, máme mezi farníky i rodilou Slovenku, která ráda vzpomíná na svou zem. Škoda, že to neslyšela, jistě bychom se domluvili, že tu hymnu zazpíváme. Tak z toho nic moc nebylo, než úsměv na tvářích nás všech, kteří jsme tou dobou byli v sakristii.

Ale přece jenom formulář pro první jarní den po 2000 letech existence svaté církve Boží by se docela dobře hodil. Ještě vymyslet orace, lekce a anaforu a můžeme slavit. Nicméně jarní křížovou cestu pro cyklisty slavíme už několik let. Bude tuto neděli.

Zobrazeno 1154×

Komentáře

JiKu

@dromedar: Introit je Sap 2.7 a dál, nikoli z velepísně.

dromedar

@JiKu budiž to ilustrací toho, na jak pevných základech stojí dromedáří "biblická sebejistota".

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio