Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Z výběru blogů - + P. Michal Jadavan

Řeknu to na rovinu: před nedávnem, není to ani rok, jsem řešil, jak se řeší výběr blogů na Signálech, když se nějakým způsobem do výběru dostal nějaký můj článek, už ani nevím jaký a před tím tam byl zas jiný článek někoho jiného a jaksi mě nedocházelo a mnohdy ani nepochopím, proč ten který článek je ve výběru. Myslím, že jsem to dal snad i jako status, na který bylo reagováno. 

Celkově a zvláště po dnešku však vidím výběr signálních blogů jako velmi praktickou věc. 

Právě dnešní výběr mě provedl celým dnešním dnem a velice mi pomohl zvládnout spoustu věcí, mnoho toho probrat, mnoho si uvědomit a mít z toho velký užitek, o kterém nyní hodlám psát.

Původně jsem dnes nic psát nechtěl, ale potom, co jsem se pomodlil růženec v rámci zápočtů za růženec, protože díky četby blogů jsem dnes jeden zápočet dostal a to nikoli pro mě nevýznamný, protože filosofie je to, s čím mám problém a ze stejného důvodu jsem se bál etiky pro teologické nauky.

Teď už se těším na sobotní zkoušku, ale zároveň pokorně prosím čtenáře, aby na mě mysleli, protože věc udělání zkoušky je věcí nejistou. A já bych to moc rád udělal.

Dnešní den jsem chtěl tedy věnovat opakování, ale vůbec se mi nechtělo. Otevřel jsem Signály, že budu místo toho lenošit a bavit se jinak. To mi na zrak padnul tento článek ve výběru: https://myname.signaly.cz/1802/motivace-studentu . No a bylo to. Když už se mi nechtělo studovat etiku, našel jsem DVD s přednáškami P. Ctirada Václava Pospíšila a pustil jsem si to. A pozorně jsem poslouchal, naprosto v klidu, protože tu zkoušku už mám za sebou s výsledkem C a uvědomil jsem si spoustu krásných věcí, které jsem v tom zaslech. Pak jsem si udělal jednoduchý oběd.

Ještě musím děkovat za své novoroční předsevzetí, se kterým nejsem sám a stále se mi daří toto předsevzetí držet, ale dnes jsem se všechny růžence pomodlil až po zkoušce na internetu. 

Odpoledne jsem si tedy opakoval etiku formou čtení v posteli za poslechu přednášek na DVD. O určené přestávce, abych z toho nezblbnul, jsem se rozhodl pro nedělní koupel. Přestávka trvala nepředpokládaně asi hodinu, takže z toho nebyla koupel, ale spíš lázeň, ale to mám tak vždycky, když si napustím vanu s teplou vodou.

Takže nakonec nezbývala ani hodina do mše sv., ale pokračoval jsem s puštěnou přednáškou a dokončil opakování dříve, než jsme jeli na mši sv. do Velké. Rozhodl jsem se o mši sv. nepřijít taky proto, že mě volala maminka a připomněla mi první sobotu v měsíci. Další přestávkou byla tedy mše sv. a potom jsme se vrátili na faru, udělal jsem si večeři a pak o. Radek si pustil v televizi hokej s Jaromírem Jágrem a jelikož mě to nezajímalo, tak jsem šel provětrat internet a našel další blogový článek ve výběru, který jsem pozorně přečetl až do konce:https://juris.signaly.cz/1802/velkej-chlap-a-slzy . 

Ano, taky jsem zavzpomínal na o. Michala, který včera zemřel. Já jsem ho vědomě viděl jen jeden krát a to v Loučce u Lipníka nad Bečvou na Antiochii, kdy věřící k Antiochii povzbudil a všem dal své novokněžské požehnání. Od té doby jsem o něm pouze slyšel, hlavně od farníků z Partutovic, ale také od o. Radomíra, který s ním taky trochu spolupracoval jako s blízkým sousedem. Naposledy o. Michal u nás sloužil v Potštátě jako předvánoční zpovědník. K tomu o. Radek podotknul, že rozhodně nevypadal na kandidáta smrti. Každopádně jsme se za něj rádi modlili a doufám, že stihnu ze sobotní zkoušky z Olomouce přijet na pohřeb do Oder.

No, když jsem si přečetl ten článek od P. Jiřího "Jurise", zaujalo mě, že mu pomohl ve filosofii.

Pak přišel čas zpráv a já jsem se šel dívat na televizi. Mezi tím však tam byl nějaký film, na který se o. Radek spolu s mým bratrancem a spolubydlícím na faře a když jsem vešel do místnosti, o. Radek s lítostí přepnul na zprávy znajíc mě, že mě ten film zajímat nebude a přece jen zprávy jsou u nás jistou tradicí. Nicméně jsem naznačil, že nutně nemusím vidět zprávy, když je ten film baví.

Ani jsem ještě netušil, jak to bylo pro mě dobré rozhodnutí. Ten článek jsem měl ještě v paměti a napadlo mě, že si vyzkouším udělat ten test a poprosil jsem v duchu také P. Michala, aby mě s tím pomoh, protože si fakt nevím rady.

A ejhle - byl jsem klidný, pomalu jsem odpovídal otázku za otázkou a jsem si vědom, že u té první hned mě něco nebo možná lépe někdo pozdržel a napověděl mi, abych si to pořádně četl - a zjistil jsem, že to bylo dobře, jinak by má odpověď byla špatná a naprosto zbytečně. Časový limit se u 10. otázky chýlil ke konci a já jsem si ještě nebyl jistý, že mám alespoň požadovaný počet, byť u většiny otázek jsem byl celkem klidný. Dokončil jsem test a příjemné překvapení - sice 2 chyby, ale taky proto, že ve filosofii si fakt nejsem jistý a 100% by byl určitě moc velký zázrak, nicméně to stačilo na požadovaný počet ke kolokviu. A tak mi spadl velký kámen ze srdce.

Pak tedy ze samého nadšení jsem si opět pustil DVD a při tom se modlil růženec. A při růženci mě taky napadlo napsat tento článek jako poděkování za to, co mi dnes pomohlo.

Jsem tedy nabit velkým nábojem a na příští týden si ještě etiku pořádně zopakuji, pak se pokusím dát dohromady zbytek pedagogiky a už pomalu se budu blížit k vrcholu povinností vysokoškolského studia, abych už konečně mohl být bakalář.

A musím říci, že studium, byť je pro mě náročné, byť jsem někdy na dně, tak mě přesto baví. 

Zobrazeno 4097×

Komentáře

Tofl

Tady máš přehled, kdo výběr aktuálně dělá a u každého je den, který má na starost.
https://www.signaly.cz/dnes/clenove

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio