Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Dárek od biskupa

Při příležitosti 10 let od lidových misií v Partutovicích jsme přivítali otce biskupa Josefa Hrdličku, který nám dnes přijel znovu požehnat misijní kříž. Nebudu se rozepisovat o tom, co jsem už napsal zde, ale sem, do svého soukromého blogu, bych raději napsal to, co jsem nenapsal tam, protože toto bude takové osobnější.

S otcem biskupem Josefem jsem byl za svých cca 30 let ministrování u oltáře už moc krát. Těžko bych vyjmenoval všechny příležitosti a taky místa nejen kolem mého rodiště v Zábřeze a nejen kolem místa mého současného působení v Drahotuších nebo i působiště mého zpovědníka o. Pavla Hödla. Některé byly vyjímečné jako některé slavnosti či biřmování, některé běžné jako třeba poutě za obnovu rodin, kterých bych se těžko dopočítal zcela správně. Každopádně viděli jsme se společně na mnoha místech a i otec biskup při každém setkání, a že jich bylo, si toho vždy povšimne. Je nesmírně pozorný.

Otce biskupa Josefa si moc vážím, těším se vždy i na jeho kázání, které je vždy povznášející a úchvatné. Ne, to nemají být litanie na budoucího světce, jen nedokonalé vyjádření vztahu.

Když trošičku zajdu do své životní historie, tak první biskup, kterého jsem kdy spatřil byl František Vaňák. Nikdy jsem s ním nebyl u oltáře, i když tehdy, když byl v Zábřeze, už nevím při jaké příležitosti, vždyť to bylo revoluční období, jsem již zcela jistě ministrantem byl, ale ministrovat v Zábřeze jsem ještě zdaleka neměl odvahu. Tehdy jsem ministroval jen v naší domácí kapli ve Václavově, dokonce i farní kostel si musel dlouhá léta počkat - nebyl důvod, u nás jsme tehdy měli mši každou neděli.

Pak nás tatínek vzal v rámci rodinného výletu na biskupské svěcení našich biskupů Jana a Josefa. Byla to má první vědomá návštěva katedrály a zatím jediné biskupské svěcení, kterého jsem měl tu čest se zúčastnit. 

Pak se měl ve Václavově světit první zvon visící na věži kaple. Ten měl světit arcibiskup František Vaňák, ale Boží plán byl jiný, 14 dní před svěcením zvonu biskup zemřel a diecéze se jistě modlila za nového biskupa.

Nedlouho na to bylo poděkování za opravy maletínského kostela a to bylo moje první ministrantské setkání s biskupem - s o. biskupem Josefem Hrdličkou. Datum si již přesně nepamatuji, bylo to nedělní odpoledne někdy na pokraji léta, ale, že bylo první si pamatuji moc dobře. Byl to pro mě velký den. Tehdy už jsem ministroval i ve Svébohově, protože za nového pana faráře už ve Václavově byly jen soboty a za dalšího už jen některé a jako kluka mě to jinde, než u oltáře, když jsem to poznal, nebavilo. Dnes už je to, samozřejmě, trochu jinak.

Ano, toto první setkání mám tak nějak zakořeněné v srdci. To, že brzy po různých poutních místech byla plejáda dalších biskupů a to hlavně v Králíkách biskup Karel Otčenášek či na Sv. Hostýně nejen naši biskupové a postupně i v katedrále v Olomouci... Pastorační asistent má často tu čest, že má nástupce apoštolů blízko před očima.

Ale jaksi se množstvím textu stalo, že jsem přestal psát, o čem jsem chtěl, tak se k tomu rád vrátím právě teď: otec biskup je muž otevřeného srdce. To si uvědomuji při každém setkání s ním. A tak i při setkání v Partutovicích s farníky měl pro každého povzbudivé slovo, byl velmi komunikativní a mnohé obdaroval nějakým krásným dárkem. A také já jsem od něj dostal dárek s velice pěknými slovy, která mi řekl: "Za věrnost církvi." Velmi si toho vážím a děkuji Bohu za to, že nám dal takového vynikajícího pastýře, protože mám proč být církvi věrný - má přece dobré pastýře, kteří mají vzor v tom největším dobrém pastýři, který se dnes zjevil apoštolům. 

A co s takovým dárkem od biskupa? Hned ho rozbalit a začít poslouchat. Vždyť je přece neděle a ten dárek je duchovní, plný krásné hudby a slova: Dialog víry a hudby.

Zobrazeno 616×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio