Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Nedělní veršování

Z farního týmu (FATYMU) z Vranova nad Dyjí, který moderuje P. Marek Dunda, vzešla nová myšlenka hesel k nedělním evangeliím, která začala vycházet teď od 1. neděle adventní. Zachytil jsem to tedy těsně potom, když jsem odkaz viděl tak čistě náhodou na svém "oblíbeném" facebooku (kdo mě znají, jistě vědí, proč jsem slovo "oblíbeném" dal do uvozovek.

Přečetl jsem si ta veršování - a mnohá jsou velmi zdařilá, jenom tak pro legraci a taky pro to, že jako správný knihkupec, tedy původním povoláním, mám básničky velice rád, no a když si prohlédnete mou rubriku "Tvorba", tak Vám taky dojde, že čas od času něco více či méně zdařilého vytvořím, ale taky se nerad zabývám autorskými právy.

No, a když jsem si to tak přečetl, tak mě skoro hned napadl veršík pro první neděli adventní, který ještě teď jsem schopný dát dohromady - bylo to 3. prosince večer (popravdě řečeno, nedíval jsem se na evangelium, ale vzpomněl jsem si, o čem bylo): "Dobrý spánek musí být, abych mohl správně bdít." (Mk 13, 33-37)

A pak mě ta myšlenka ještě kousala, tak v úterý potom jsem připravoval farní časopis - Infolist a proto jsem si otevřel na liturgie.cz nedělní evangelium  (mohl jsem si též otevřít http://www.vira.cz/Nedelni-liturgie/ nebo http://katolik.cz/kalendar/kalendar.asp) následující, tedy 2. adventní neděle a poslal jsem po krátkém zamyšlení nad tím evangeliem o. Markovi na příslušný mail z odkazu: fatym.com další veršík: "Nechceme býti, jako plemeno hadí, proto Pánu cestu připravíme rádi." (jak se tak dívám zpětně, heslo bylo z cyklu A - Mt 3, 1-12, mělo být B - Mk 1,1-8; v Infolistu to pak bylo správně) A správný verš by mohl být třeba: "Když Jan káže - všechen lid, s odvahou se nechá křtít."

Ale musím říci, že už jsem byl inspirován jinými veršíky a když jsem dnes poslouchal evangelium, strašně jsem se divil, že jsem tam nenašel to plemeno zmijí - ale vlastně už víte proč.

Tento počin měl na mě velký vliv:

1. Uvědomil jsem si, že si to docela dlouho pamatuji, tedy žiji tím celý týden.

2. Ten, kdo vytváří veršování, musí uvažovat nad tím, co vytváří, aby to bylo krásné, trefné a užitečné, tedy jinými slovy jsem se více připravil na neděli rozjímáním nedělního evangelia.

3. Během církevního roku ve třech nedělních cyklech nás církev formuje tak, abychom žili s Kristem celé jeho veřejné působení a načerpali základ Kristova učení, takže se během roku zveršuje celý tento základ.

4. Dal jsem si předsevzetí, že se tak budu formovat letošní advent, ale možná se mi podaří celý rok - uvidíme, ale s Boží pomocí je to reálné.

5. Dále jsem si uvědomil, že to není jenom pro mě, ale může to formovat mnohé a to jak autory veršů, tak i ty, kteří je čtou. A ti, kteří jen čtou, mouho či nemusí se stát autory, ale je mnohem důležitější, že čteme - a to nás také nabádá číst - ze spolehlivého pramene, tedy z Písma svatého.

Ještě by mě napadlo mnoho užitků tohoto počinu. Jak jsem psal, a můžete se o tom i přesvědčit z odkazu, těch zdařilých hesel je hodně, ale zde, v tomto článku, jsem uvedl a v případných komentářích budu uvádět jen ty svoje a bude to vždy jedno heslo ke konkrétnímu nedělnímu evangeliu. Bude u toho i odkaz na originál evangelia.

Pokud se někdo rozhodne psát hesla k evangeliím, posílejte je do čtvrtka před nedělí o. Markovi. Já to tak budu minimálně do 4. neděle adventní dělat také. Pak uvidíme.

Kéž naši tvorbu, pera či klávesnici vede Duch Svatý.

A ještě dodám heslo pro Radostnou neděli (3. neděli adventní) - nebojte se, tentokrát to bude správně - ještě jsem se speciálně díval na cyklus, ze kterého to čtu, aby to nedopadlo jako posledně: "I když nejsi Mesiáš, cestu připravit mu máš." (Jan 1, 6-8.19-28)

 

Tak si půjdeme ještě hrát,

evangelia veršovat.

 

Matouš, Marek, Lukáš, Jan

ve třech cyklech mluví k nám.

 

Ježíše nás učí znát, 

Jeho Slovu naslouchat.

 

První období advent je,

příchod Krista přibližuje.

 

Pak k nám již přichází malé dítě.

budeš-li poslouchat, osloví tě.

 

Církev do zelené se zdobí -

v období zrání, mezidobí.

 

Než přijde noc veliká, 

duše se postem obléká.

 

Aleluja, Pána chval, 

neboť pro nás z mrtvých vstal.

 

Duch svatý, když přijde mezi nás,

zbytkem roku naplní nám čas.

 

Potom máme advent zase,

opět blíže naší spáse.

 

Zobrazeno 2170×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Slavnost Ježíše Krista, Krále, cyklus A, viz https://vvrh.signaly.cz/1811/ke-sv-anezce-ceske

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Slavnost Ježíše Krista, Krále, cyklus C: Lk 23, 35 - 43 - tento úryvek z pašijí:

Rozdělen losem byl jeho šat,
lid stál, díval se, začal se smát:

"Jiným pomohl, sám sobě se též snaž,
jsi-li vyvolený Boží, Mesiáš!"

I ti vojáci trápí, Pane, tebe:
"Když jsi židovský král, zachraň sám sebe!"

Octa mu dávali. Nad nápis stál:
"Toto je, toto je ten židovský král."

Rouhal se mu i zločinec na kříži:
"Jsi-li mesiáš, hezky bez potíží

zachráníš sebe a nás též,
když všechny lidi miluješ."

Druhý ho však tam poučil:
"Tys dostal, co sis zasloužil.

Boha ty se nebojíš?
Stejný trest si vytrpíš.

Za zlo my jsme odplaceni,
jeho vina žádná není.

Ježíši, na mě pamatuj též,
až ve svém království usedneš."

"Amen, amen, pravím ti,
dnes budeš v mém obětí."

Zobrazit 122 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio