Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jedna vánoční bohoslužba

Dnes jsem si tak uvědomil, že k dobré evangelizaci může přispívat i pravidelnost.

V dřevěném kostelíku v Lipné bývala mše sv. jen na sv. Jana Křtitele a byla poutní a pak, když přišel nějaký místní pohřeb. Brzy jsme tam začali dělat o dušičkách také pobožnost na hřbitově, pak jsme to rozšířili ještě o vánoční a velikonoční bohoslužbu. Velikonoční bohoslužba ve všední den se neudržela, velikonoční pondělí přece jen chtěli mít ve farním kostele v Potštátě.

Dušičky drží standardně jen místní, když moc přichází 10. O Vánocích se nás zprvu scházelo 4-6 i s panem farářem či kaplanem.

Dokonce, když jsem tam měl tříkrálovou sbírku a sousedi si stěžovali, že v kostele nic nebývá, musel jsem je přesvědčovat, že už několik let je tam pravidelně bohoslužba i o vánocích. Nechtěli mi to tenkrát věřit, přestože jsem za tu dobu ani jednou nevynechal.

A teď poslední 3 roky se účast blíží účasti na poutní mši - tedy zatím je to asi polovina, kolem 50 (na pouti bývá i přes 100 lidí, což je skoro víc, než obyvatel obce). Přicházejí z Drahotuš, Potštátu či Partutovic a blízkého okolí a byla i velmi pěkná vánoční výzdoba i atmosféra.

Jistá výhoda je i to, že farnosti, které mají stejného pana faráře, také mají k sobě blíž - i třeba přes farní zpravodaj, naše Infolisty, kde pozvánka zněla takto: 

"Vánoční bohoslužba v kostele v Lipné bude ve čtvrtek ve 14:00 „na Mláďátka“. Pouť do této krásné vesničky nám neuškodí a čím víc nás bude, tím bude v kapli tepleji."

Tak je jistě dobře, že z místa, kde je málo lidí udělat malé poutní místo. 

 

Zobrazeno 669×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio