Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

100 ovcí v jednom dni

Jeden takový vyjímečný den v práci pastoračního asistenta vypadá takto:

1. Všechno, co dělám je dobře jen s pomocí Boží.

2. Kdybych Boha nebral s sebou a k tomu i Jeho Matku, dopadlo by moc věcí jinak, než dobře.

3. Vím jen to, že s Bohem zažiji opět velké dobrodružství. Co je nad to, to je skutečně Boží.

Tak to jsou poznámky k mému běžnému dennímu programu. A teď bych chtěl napsat, co mě potkalo dnes. Chci být stručný, ale nevím, jestli se mi to povede - znáte mě. Ale mám jen jednu ruku použitelnou na psaní, tak z pudu sebezáchovy budu stručný, aby pravačka mohla pěkně odpočívat v šátku. Však se mě také dnes nabolela, ale slzy jsem neuronil, jsem chlap.

4:55 Zvoní informace o čase - nehodlám vstávat, je brzy.

5:40 Zvoní řádná informace o čase - to už se mimořádně hrabu z postele na ranní modlitbu

6:00 Je ranní modlitba v kostele - o půl hod. dřív, než normálně.

6:35 o. Radomír si dává snídani, já jen kafe a piškoty. Jsem moc rozlámaný na to, abych snídal normálně. Noc byla náročná, ruka mě nenechala pořádně spát.

7:00 Vyřizuji ranní záležitosti spolu s balením na soutěž Bible a my v Hranicích. Balím notebook a příslušenství, tak tak stíhám.

7:15 Vidím kluky a vlastně děcka drahotušské školy, prohazuji s nimi několik významných slov. Jde o zástup asi 30 dětí, ale stíhám se bavit jen s těmi, které znám. 

7:30 Odjíždím autobusem do Hranic, z pudu sebezáchovy si sedám na nejzadnější místo v levém rohu.

7:50 Začíná mi šichta v soutěži Bible a my. Takovou bych nemohl dělat každý den. Před třemi dny bylo domluveno, že nebudu opravovat písemky, ale budu bavit děti, které budou mít za sebou test. K tomu využívám nakonec 3 interaktivní filmy, po jejichž shlédnutí je k nim hned kvíz, který zábavnou formou děláme všichni zúčastnění v sále. Kvízy se za celé dopoledne stihly 4 - o sv. Pavlovi, Eliášovi a 2 o Davidovi. Dětí se zúčastnilo myslím 84 žáků a studentů, 13 katechetů a pedagogů opravovalo testy, já jsem byl pro děti v sále, pak někdo u občerstvení, pan děkan a další doprovody, takže tady těch 100 ovcí by se našlo určitě. S mnohými známými jsem se bavil i osobně a hlavně s našimi reprezentanty, tedy s Dušanem a Simčou z Drahotuš, Martinem z Partutovic a Andreou, Kubou, Vaškem, Šimonem a Michalem z Potštátu.

11:40 Jedeme do Potštátu a komunikujeme v sedmimístném autě o. Radka.

12:10 Čeká nás výborný oběd v Potštátě. Náboženství ve 12:00 jsme pro dnešek zrušili. Myslím, že Kuba byl dnes v té oblasti dost vzdělán a já provázením dost unaven, tak jsem dal přednost obědu s tím, že příště si to vynahradíme. Stejně bychom si to pořádně neužili. Při čekání na další děti k náboženství se podařilo domluvit některé k divadlu o vánocích.

13:30 Jdu pastoračně navštívit paní kostelnici. Před tím stihnu pozvat ministranta Vaška na zítřejší pohřeb.

14:45 Vracím se do školy k nácviku divadla. Dnes žel nebude pro nemoc herců, proto jsem odhodlán vytáhnout růženec, abych v nočních hodinách se nemusel přemáhat s usínáním. Než tak učiním, rozvíjím načaté rozhovory s Andreou - jsou plodné. Už při soutěži Bible a my se mě ministranti ptali na florbalový turnaj. Jelikož jsem předpokládal otázku, byl jsem připraven také řešit odpověď a přicházel jsem do kontaktu s těmi, které jsem pro to potřeboval. Takže Potštátský tým snad už se může i přihlásit, ale ještě není třeba.

15:15 Za modlitby růžence přicházím ke hřišti. Potkávám se s panem kostelníkem, prohodím s Ním pár slov a už si mě všímají kluci a lákají na hřiště. Je jich 5 - Honza, Vašek, Kuba, Martin a Luděk. Neodolám jim, ale musím odolat sportu - mám jen 3 funkční končetiny a nehodlám tento stav snižovat.

16:00 S omluvou, že musím připravit svatbu, odcházím směrem do kostela. Připomínám také zítřejší pohřeb. Cestou potkám Janu a prohodím s ní pár významných slov, čímž pádem se také nechtěně vrátím ke hřišti.

16:30 Odcházím do kostela připravit liturgii k 65. výročí svatby.

17:15 Začíná mše svatá, je velmi hezká - zpíváme Ejhle oltář, pak je gratulace manželům. Sešlo se nás přes dvacítku.

18:30 Přijíždíme na drahotušskou faru. Na adoraci už nejdu, to by bylo duchovní obžerství. Sleduji politickou situaci a zprávy v televizi. Na posledního templáře se nedívám a píši tento zápis.

21:30 Už se blížíme ke konci, snad za půl hodiny půjdu spát.

O včerejšku a zítřku raději psát nebudu. Včerejšek měl mnoho zážitků s Pánem, nejméně tolik, co dnešek a zítra mě čeká nové dobrodružství, které se bez Pána neobejde.

Zobrazeno 1006×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

proběhlo okresní kolo soutěže v Hranicích. Soutěžilo celkem 84 žáků ve 4 kategoriích od 4. (3.) třídy ZŠ až po střední školy. Reprezentanty jsme měli z Drahotuš Simonu a Dušana, kteří pravidelně navštěvují nedělní školu v CB a umístili se na významném 3. a 4. místě, Martin jako náhradník důstojně reprezentoval Partutovice (byl také nejmladším účastníkem soutěže) a Potštát měl od nás největší účast, celkem 5 reprezentantů – Andreu, Kubu, Vaška, Šimona a Michala (a to je mnohem menší škola, než drahotušská). Každý do toho dal svůj um. Díky všem zúčastněným za jejich aktivní nasazení a zájem o biblické vědomosti, které jsou člověku k užitku. Kéž bychom tento zájem ukazovali stále ve svém životě.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio