Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Příprava na mši

Tak dneska to bude trochu zbožnější rozjímání. Potřeba přípravy je na každou mši svatou a samotná příprava je úžasný Bohu věnovaný čas.

Dnes zas po delší době jsem mohl zakusit mši sv. ze sv. Prokopa v krásné předkoncilní formě. A tato mše plná očekávání jí skutečně zůstala, ale dostala další rozměr. Bylo to po prvé, kdy jsem den předem vybídnut tak o. Pavlem trénoval Latinu. Byla to výborná příprava na mši, protože po tom tréningu proběhla ještě pohodlněji. Přece jen nutno říci, že Latinsky běžně nečtu a tak ona latinská příprava byla velice důležitou pro pohodovější prožití této mše svaté. Latinu znám sice ze střední školy, a proto, když jsem to trénoval s fonetickým přepisem, tak to bylo ještě horší, než čtení z malého lístku. Pak jsem si v příručce nalistoval mši katechumenů, kde je to psáno normálně a pěkným velkým písmem a bylo to mnohem lepší. Ne bezchybné, přece jen mám takovou bázeň, že když se to snažím bez chyby, tak to just nevyjde, ale přece lepší. A tak jsem si uvědomil právě onu důležitost přípravy.

Velice úžasnou funkci má kostelník, protože ten zažije vždycky přípravu na mši, kterou sám připravuje. Udělá si speciální čas na Pána, který se mu vyplatí. A co teprve takový lektor, který si musí natrénovat čtení dopředu a pak více tuší, co k němu bude Promlouvat Pán v Božím slově. A ti, kteří se modlí růženec a očekávají slavnostní čas, kdy ministrant zazvoní a začne mše svatá. Taková příprava na mši je důležitým časem očekávání samotného Pána pánů.

Jak tížeji se prožívá mše svatá, která postrádá naši přípravu. Když dojdeme na poslední chvíli, vydýcháváme své plíce a sotva slyšíme kněze, jak nám říká, abychom se nad sebou zamysleli, když už k nám pro náš pozdní příchod nepromlouvá zrovna kázání či dokonce Otče náš. Přijít na mši s vyplazeným jazykem a čekat, že mi Pán dá víc, když přijdu pozdě, protože neztratím tolik času, který můžu prožít užitečněji, je marnost, protože jsem mohl dostat více a nepřipravil jsem se na to a pak mi to něco může významně chybět.

Zobrazeno 2004×

Komentáře

amperijas

zítra budu dívat na mši svatou z Velehradu

Vojtěch Hýbl (VVRH)

amperijas - prosím, jen podnětné komentáře, ostatní Vám musím mazat a nejen odsud. Děkuji.

Daniel Zouhar

Pán Bůh zaplať za milý článek. Je dobře, že je pro tebe liturgie v latině stejně hodnotná jako v ostatních jazycích. Né nadarmo je to jazyk celé západní církve! :)

kacarovi3

Vojto,i já tu přípravu na mši svatou odbývám.Je pravda,že si ji celou užívám.Láká mě taková věc,a to dělat si při kázání zápisky,jak na konferenci.Nehodí se to ale napadají mě u toho myšlenky,které bych rád doma promýšlel.S tou přípravou to musím napravit.Pavel.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio