Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Už neváhám a jdu do toho

Nebudu se dlouze rozepisovat, ale teď to ještě přesně nevím, jakže to bude dlouhý. Začínám psát a věc ukončení psaní je vždycky nejistá, proto prosím o jistou trpělivost.

Když byla Antiochia v Horním Újezdě, vnímal jsem to už pomalu jako konec kariéry Antiošáka, protože už to byla Antiochia 20. a já již se těžko mohu považovat za mládež. Ostatně Ondra, bohoslovec, který má Antiochii na starost také viděl můj úkol na Antiochii jinak, než abych vedl turnus. 37 let je krásný věk, ale už se začíná ozývat tělo, že už není tak mladé, jako dříve.

Následující Antiochia byla v mé milé Dlouhé Loučce, ale v červenci t.r. se ukázalo, že už ne tak mnou navštěvované, protože otec arcibiskup viděl jako vhodné posunout mého zpovědníka do jiné farnosti. Dlouhou Loučku jsem tedy nenavštěvoval tak nějak průběžně mezi turnusy jako občasný pomocník v misijní práci, ale navštívil jsem na delší dobu turnus B a C vždy jako výpomoc při nedostatku členů společenství turnusu.

Dá se tedy říct, že Dlouhá Loučka pro mě byla Antiochií "oko bere" a s rozhodnutím, že další Antiochia bude v Potštátě jsem si vytyčil i svou činnost na Antiochii jako čistě pastorační, neboť jako pastorační asistent v Drahotuších v této farnosti učím náboženství a jinak pastoračně působím normálně a píši si působení v Potštátě do výkazu práce. Mé rozhodnutí se však včera změnilo a to hlavně z toho důvodu...

..., že je dělníků málo...

a Milan v turnusu C zatím má velmi málo přihlášených účastníků. Včera jsme ho tedy provedli Potštátem a domluvil jsem si aktivní působení ve svém obvyklém turnusu C. V této době tedy budu výhradně pro Potštát. Vedení turnusu však bude na Milanovi a já budu jen pomocníkem, který rád udělá všechno, co mi řekne (viz svatba v Káně). Tak, jak se zdá, má kariéra Antiošáka bude muset dovršit alespoň...

...výročí 25 let Antiochie!

Ano, tak právě proto Vás srdečně zvu na Antiochii, a jak jsem se díval na známé stránky www.antiochia.cz, tak jsem zjistil, že tento rok je to nějak moc všeobecný jev. Zajisté, připravuje se a realizuje celostátní setkání mládeže v Olomouci a to je určitě významná a podobně evangelizační věc (já zažil jen Klokoty u Tábora, když jsem byl ještě mládež a byla to bomba!) Také je spoustu jiných akcí a aktivit, takže se zdá, že málo dělníků je opotstatněných. 

Ale nevymlouvejme se! Antiochia letos změnila strategii a turnusy stáhla jen na 10 dní s vědomím toho, že se mnozí chystáte do Olomouce na celostátní setkání. A věřte tomu, myslím, že za 22 let působení na lodi Antiochie mám právo to tak říci, že...

...Antiochia Vám může být vynikajícím předkrmem na toto mega setkání,...

protože se také můžete naučit spoustě dovednostem, jako např. nebát se modlit, nebát se mluvit o Bohu, komunikovat, radovat se z víry, být bezprostřední... To všechno zažijete v oblasti, kde víra není samozřejmostí, kde místní křesťané musí o svou víru poctivě bojovat, kde se vám mohou za víru i vysmát nebo jim můžete dát pozitivní svědectví. A užitek z toho budete mít hlavně vy, protože všechno, co dáte, se vám stonásobně vrátí zpět.

A tak já se moc těším na těch vybraných 10 dní pro Potštát, abych dostal nový náboj a nově působil také v této farnosti, kde jsme z místní školy učili náboženství již jen 2 děti, ale paní ředitelka nás nechala učit a svobodně působit ve škole, dokonce jsme občas mohli vstoupit i do hodin. Také pan starosta, křesťanství ne moc nakloněný, je nakonec vstřícný ke spolupráci, když to vede ke spokojenosti místních občanů a Potštátské slavnosti nechal zahájit mší svatou, které se také jako vrchní představitel města účastnil. Mohl bych toho o Potštátě, kde byla Antiochia již před tím v r. 2006, povyprávět mnoho, ale asi byste to tak dlouhé nečetli, tak se radši...

přijeďte osobně podívat!

No a jak se z výše uvedených stránek Antiochie dozvíte, tak se můžete zapojit do 4 turnusů, z nichž první má na starosti bývalý drahotušský kaplan, vedoucí turnusu A v r. 2006 a dnešní hranický kaplan pro mládež P. Petr Utíkal, druhý má pan farář P. Radomír Šidleja osobně ve spolupráci s bohoslovcem Honzou, třetí tedy bohoslovec Milan a poslední kněží, kteří ve svých bohosloveckých letech se aktivně účastnili Antiochie a to P. Jan Bleša, kaplan pro mládež děkanátu Valašské Meziříčí a farář v Kelči a P. Vratislav Kozub, farář Antiochie v Horním Újezdě 2015, který tuto farnost spravuje ze Všechovic a je hranickým místoděkanem. 

Turnusy A,B i D mají již nějaký slušný mládežnický základ a...

turnus C ještě čeká, že se necháte pozvat od 25.7. do 4.8.

Tak neváhejte! A ještě abych nezapomněl: V Čechách čeká Stráž pod Ralskem. A Signály tuto akci vřele doporučují, však se podívejte: https://www.signaly.cz/antiochia-2017.

A tímto bych svůj výklad ukončil. Teda ještě ne! Bývá dobrým zvykem a ten se dodržuje, že...

Antiochia má požehnání otce arcibiskupa!

Toto nám otec arcibiskup udělí ve výroční den posvěcení olomoucké katedrály - v pátek 30. června v 11:00 ve své rezidenci na arcibiskupství.

Ale už teď se za celou akci modleme!

 

 

 

Zobrazeno 1437×

Komentáře

solipso

Karle zkrať to, je tu zima.

amperijas

Mamka neveři že mam rada a podbě ale dokažu mám rada

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Děkuji, ale prosím podnětné komentáře, když už jsou komentáře dovoleny.

JiKu

@solipso: Z čeho je, prosím, tento citát?

JiKu

Děkuji.

solipso

JiKu: Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem

solipso

amperijas: Tak jí kupte kvítko a uvařte nějakou dobrotu podle recepíku. Ty masové koule obalené v parmezánu. Na ty myslím kudy chodím. A k tomu bramborovou kaši s osmaženou cibulkou. Nějak pěkně naservírované.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio