Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

"To jsem ráda, že nejsem sama"

Dnes večer jsem potkal jednu ženu, která mě předbíhala právě s touto větou. Byl jsem tím velmi potěšen a povzbuzen a uvědomil jsem si velký rozměr svědectví, které vydáváme, když se viditelně modlíme růženec držíce ho v ruce právě tak jako ona paní, která mě předbíhala. Oba jsme se tou dobou modlili takto viditelně růženec. A já jsem si také tím něco důležitého uvědomil. 

Dnes také byla svatba posledního syna Filipa z rodiny paní Marie Kohoutkové z Luhačovic. Právě této rodině vděčím za to, že se umím a rád modlím růženec. Oni mi během mého knihkupeckého studia dali příklad modlící se celé rodiny právě tuto modlitbu denně v 19:30. A myslím, neptal jsem se na to, že se to modlí doposud a že modlitba v jejich rodině má své pevné místo.

Já jsem se do té doby modlil růženec jen velmi zřídka. Když jsem se k nim nastěhoval na privát, začal jsem se po jisté době modlit denně a snažím se to dosud udržovat sic jsem na to mnohdy "sám", ale uvědomme si, že v modlitbě nikdy nejsme sami!

A tak někdy občas se modlím růženec takto cestou a držím jej viditelně volně v levé ruce (v pravé bych ho dlouho neudržel). Připadá mi to přirozené, což mě zase naučila Antiochia - nebát se modlit i veřejně.

A samotná modlitba růžence mě naučila se tuto modlitbu s věrností a láskou modlit. A dnes jsem si více uvědomil také to, že právě tato modlitba spojuje, vždyť růženec ve své celistvosti tvoří kruh, který je jistým znamením společenství.

Tak a to je nezvykle skoro všecko, jestli ještě něco nepřipíšu. 

 

Zobrazeno 1493×

Komentáře

Dann

Také děkuji, že jste oba vyzdvihli modlitbu růžence a podnítili další, aby skrze tento nádherný dar oslavili Boha i Pannu Marii, naší maminku. Já věřím, že Panna Maria i Pán Ježíš si přejí, abychom růženec nenazývali výhradně katolickou modlitbou. V jistých modlitebních skupinách, kde působí Duch Svatý, se růženec stává ekumenickou modlitbou a tak posiluje jednotu křesťanů. Modlí se ji společně evangelíci, pravoslavní i katolíci. Jak už bylo řečeno, Panna Maria je matka všech křesťanů a neupřednostňuje zástupce jednoho křesťanského vyznání před druhým. Všichni patříme do Jejího náručí. Stejně tak Ježíš nedělá rozdíly jako my lidé. Kéž jednou nastane doba, kdy všichni křesťané budou přistupovat k duchovním záležitostem a k církvi z pohledu Její hlavy - tedy Ježíše a ne z pohledu lidského.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Danne, díky za ekumenický přínos do svědectví. Růženec je silnou modlitbou, velkým rozhovorem s Marií a Ježíšem a přiblížením k tomu, co prožíval Boží Syn a Jeho Matka za svého života a co prožíváme my teď aktuálně. Je to skutečně velký náboj a mocná zbraň.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio