Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

"To jsem ráda, že nejsem sama"

Dnes večer jsem potkal jednu ženu, která mě předbíhala právě s touto větou. Byl jsem tím velmi potěšen a povzbuzen a uvědomil jsem si velký rozměr svědectví, které vydáváme, když se viditelně modlíme růženec držíce ho v ruce právě tak jako ona paní, která mě předbíhala. Oba jsme se tou dobou modlili takto viditelně růženec. A já jsem si také tím něco důležitého uvědomil. 

Dnes také byla svatba posledního syna Filipa z rodiny paní Marie Kohoutkové z Luhačovic. Právě této rodině vděčím za to, že se umím a rád modlím růženec. Oni mi během mého knihkupeckého studia dali příklad modlící se celé rodiny právě tuto modlitbu denně v 19:30. A myslím, neptal jsem se na to, že se to modlí doposud a že modlitba v jejich rodině má své pevné místo.

Já jsem se do té doby modlil růženec jen velmi zřídka. Když jsem se k nim nastěhoval na privát, začal jsem se po jisté době modlit denně a snažím se to dosud udržovat sic jsem na to mnohdy "sám", ale uvědomme si, že v modlitbě nikdy nejsme sami!

A tak někdy občas se modlím růženec takto cestou a držím jej viditelně volně v levé ruce (v pravé bych ho dlouho neudržel). Připadá mi to přirozené, což mě zase naučila Antiochia - nebát se modlit i veřejně.

A samotná modlitba růžence mě naučila se tuto modlitbu s věrností a láskou modlit. A dnes jsem si více uvědomil také to, že právě tato modlitba spojuje, vždyť růženec ve své celistvosti tvoří kruh, který je jistým znamením společenství.

Tak a to je nezvykle skoro všecko, jestli ještě něco nepřipíšu. 

 

Zobrazeno 1499×

Komentáře

kacarovi3

Vojto,napřed mě napadlo,že bych chtěl poznat a být s takovou rodinou,která se poctivě pravidelně modlí a u které je cítit,že každodenní modlitba je u nich vnitřní potřebností každého z nich.Potom mě napadlo,že bych se mohl stát takovou rodinou.Mám tu k tomu úplně vše,stačí jen chtít a ve svém chtění vytrvat.Každý ví,jak jsou začátky těžké,jak nás znovu naše zvyklosti převálcují.Je neděle,může to být můj první den inspirovaný právě tebou Vojto.Také je stále měsíc květen,v kterém své slabé chtění můžeme předat do rukou P.Marie,opřít se o její moc i pomoc.Aspon Vojto cítíš,že tvé příspěvky čtou stovky lidí a Boží pravdy v nich tvým slovem působí a mnohé vedou.Dík za inspiraci.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Já děkuji, Pavle, za povzbudivý komentář.

kacarovi3

Tak zjištuji možnosti v čase.19.30.to nepůjde.V těch horkách vycházíme na večerní dvouhodinovou procházku.Žiji ted s nevidomou sestrou a je pro ni ta procházka důležitá.Celý život trávila střídavě v nemocnicích a ústavech.Léky ji zničily sítnice i jícen.Kdyby včas neodmítla lékařskou pomoc,tak by tu už dávno nebyla.Brala hrsti léků,každý rok ji řezali a zkoušeli na ni vše možné.Několikrát byla tam na druhé straně ale tady ještě má Boží poslání,bojuje o svou hybnost,bojuje s dechem a záchvaty kašle,bojuje se slepotou,s neustálou bolestí očí,šlach,plic i páteře.A přece žije s radostí,je samostatná,jen sama v bytě být nemůže a proto jsem nechal starý život na jihu a vrátil se do svého rodného kraje na sever Moravy.I tam jsem lidem hodně pomáhal a když mě přestalo být nutně třeba,odjel jsem.

kacarovi3

V celé naší rodině máme problém s každodenní modlitbou.Už to cítím mnoho let.I od tebe Vojto jsem se učil poctivěji praktikovat svou víru.Dík tvému blogu se učím od tebe stále.Využívám mnoho křestanských akcí-obnov,pěších poutí,školení,konferencí abych své nedostatky potíral.Je to vlastně neustálý boj každého katolíka o udržení živé víry.Posiluje se službou v církvi,pomáháním bližnímu svému a modlitbou.Mám ted ideální podmínky učit se poctivě praktikovat víru,ovládnout umění modlitby,objevit její krásu,kterou tu popisuješ.Důležité je nic neodkládat a začít.Tak to tu zavírám a jdu na to.Měj požehnaný zítřejší den.Pavel.

jjkohoutek

Růžencová propaganda :)

kacarovi3

Ne,žádná propaganda,jen osobní svědectví a to je o mnoho silnější a působivější.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

"Růžencová propaganda?" To není velmi uctivé, ba přímo rouhavé. Měli bychom vážit slova, bratře. Propagovat růženec je Bohulibé sic katolické, zatímco propagovat komunismus či fašismus je zločin. Uvědomte si to, prosím. Smajlíky u toho rozhodně nepomohou.

Dann

Také děkuji, že jste oba vyzdvihli modlitbu růžence a podnítili další, aby skrze tento nádherný dar oslavili Boha i Pannu Marii, naší maminku. Já věřím, že Panna Maria i Pán Ježíš si přejí, abychom růženec nenazývali výhradně katolickou modlitbou. V jistých modlitebních skupinách, kde působí Duch Svatý, se růženec stává ekumenickou modlitbou a tak posiluje jednotu křesťanů. Modlí se ji společně evangelíci, pravoslavní i katolíci. Jak už bylo řečeno, Panna Maria je matka všech křesťanů a neupřednostňuje zástupce jednoho křesťanského vyznání před druhým. Všichni patříme do Jejího náručí. Stejně tak Ježíš nedělá rozdíly jako my lidé. Kéž jednou nastane doba, kdy všichni křesťané budou přistupovat k duchovním záležitostem a k církvi z pohledu Její hlavy - tedy Ježíše a ne z pohledu lidského.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Danne, díky za ekumenický přínos do svědectví. Růženec je silnou modlitbou, velkým rozhovorem s Marií a Ježíšem a přiblížením k tomu, co prožíval Boží Syn a Jeho Matka za svého života a co prožíváme my teď aktuálně. Je to skutečně velký náboj a mocná zbraň.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio