Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Májové a růženec

K májovým růženec zajisté patří. Někde je významnou součástí májové pobožnosti a někde je významnou součástí také pouti a v některých malých mariánských kapličkách je hlavní součástí poutní pobožnosti, když se tam neslaví mše svatá. Je to vynikající modlitba, které je třeba se učit od útlého mládí.

To jen tak na úvod k tomu, co chci ve skutečnosti psát.

Letošní květen patřil zajisté Panně Marii už z toho titulu, že se před 100 lety zjevila ve Fatimě, což bylo jistě téma mnohých májových pobožností. Otec Radomír jel do Fatimy za papežem, tak tedy letos dětské májové a taky divadlo pro Noc kostelů a mnohé jiné věci připadly na mě, pastoračního asistenta. Kdo si myslí, že v době dovolené pana faráře se pastorační asistent nudí, není zajisté pastorační asistent. Předsevzetí, že se budu více učit bylo i z těchto důvodů to tam. Mnohé věci, když není přítomen kněz vyřeší i nekněz, ale o to déle to trvá, zvláště když si mnozí myslí, že je na to víc času, když je jakoby méně pastoračních aktivit - ale ani těch méně nebylo, neboť se konalo vše, co obsahoval náš děkanátní kalendář. Ale nějak jsem se ještě nedostal k tomu, co vlastně jsem chtěl psát. Tak tedy znova:

Všechny májové pro děti jsem dostal na starost já a tak jsem se rozhodl dětem přiblížit růženec skrze příběhy z Bible a obrázky z omalovánek, které jsem kdysi, když jsem si potřeboval odpočinout, vymaloval. Při poslední májové při malé mariánské zahradní slavnosti jsem to dětem všechno shrnul do jednoho krátkého růžencového příběhu. Při každé májové děti dostaly nějaké růžencové tajemství k vymalování a skutečně mi je přinášely, takže vznikne dětský kreslený růženec, až ho do nějaké poboby zpracuji. Prozatím vznikla jenom malá růžencová nástěnka z nevymalovaných obrázků, která se právě měla doplnit o ty vymalované. Vždycky jsem se na děti těšil, až je na těch 15 minut písniček a povídání uvidím a ony rády přicházely, takže jich bylo na faře přes desítku. Ano, většinou jsme se scházeli na farním dvorku, příp. v přístřešku, jak o tom ostatně svědčí následující fotografie: https://www.signaly.cz/fotky/67662 . Na poslední májové potom dostaly knížku, kde si mohly barevné obrázky, které na májových také dostávaly, nalepit. Ta knížečka je zde: Růženec pro děti.docx a kdo chcete, můžete to i použít.

A jelikož mě tlačí čas, tak to bude asi všechno, ač to nemusí být, bylo by toho k povídání mnohem víc. Třeba o kovářovské pouti nebo o pouti na Kopeček - pardon, to ne, tu jsem pěšky z Kozlova nešel, ale otec Radek o tom kázal.

 

Zobrazeno 1095×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ještě dodám ty moje vymalované: https://www.signaly.cz/fotky/61981 Ty omalovánky snad půjdou koupit v nějakém křesťanském knihkupectví, jinak jsem si je nascanoval.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio