Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Dobrá spolupráce

Protože je Velikonoční třídenní, tak to dneska bude krátké, teda aspoň doufám.

Letos jsem prožíval velikonoční třídenní trochu jinak (ostatně jako každý rok). Na Zelený čtvrtek jsem tentokrát nebyl v Olomouci na Misse chrismatis, protože bych to letos asi neustál kvůli slabým kotníkovým vazům. Rozhodl jsem se tedy pro ten účel použít TV Noe a byl jsem mile překvapen kázáním otce biskupa Františka Václava. Obědem jsem se rozhodl neodbývat, protože velkopáteční půst tak, jak ho držím, bývá náročný, tak to chtělo se předzásobit.

Bohužel nebo Bohu dík, já ani pořádně nevím, tento úmysl zaujalo mnoho obyvatel Hranic možná už kvůli dlouhému volnu, které měly nejen děti jarními prázdninami, ale i kumulací dvou státních svátků. Tak jsem teda hledal hospodu, kde bych se mohl dobře najíst. Když už však bylo jídlo dobré, nebylo místa, tak jsem musel dál a po celém městě mě docela vyhládlo potom, když jsem ani za hodinu pobytu nenašel slušnou hospodu. Když už jsem ji našel, potkal jsem se tam s jednou hranickou farnicí a když jsem odcházel a už byl u zastávky, potkal jsem husitského kolegu a dal se s ním do řeči, takže jsem v Hranicích strávil přes dvě hodiny času a bylo to velmi dobré. 

Také bratři husité prožívají velice podobně velikonoční třídenní bohoslužbami. Moje návštěva na kafe byla tedy před bohoslužbou, kterou si stejně jako my připomínali večeři Páně. Nicméně jí jsem se účastnit nemohl, protože jsme měli mši s připomínkou večeře Páně a s umýváním nohou v Drahotuších a následně v Partutovicích. Ale tu dobu společného setkání jsme hovořili právě nad tím, jak to prožíváme. Nohy jsem si opláchnout nestihnul a tak jsem si je ani nenechával potom umýt.

Bratři adventisté, ale po celé zemi i jiné církve, nás pozvaly k celodennímu čtení z Bible právě v těchto třech dnech. Věděl jsem o tom, ale čas svátků mi nedovoluje se toho příliš aktivně účastnit, měl jsem to tedy v patrnosti a když jsem na Bílou sobotu po Velkém pátku, který byl náročný celodenním klapotáním, nakonec jen dvěmi obřady (jáhen měl kvůli indispozici o. Radka troje obřady) a jednou křížovou cestou u sv. Anny v Drahotuších, která měla díky státnímu svátku velice hojnou účast náročnou i na mé hlasivky, pojal stejný úmysl jako na Zelený čtvrtek, dojel jsem do Hranic v pohodě na kole a zašel hned do první restaurace, kde mě rychle obsloužili, šel jsem na náměstí, kde četli z Bible a uvědomil jsem si, že je v kostele Boží hrob a šel jsem se tam pomodlit i s tím vědomím, že venku před kostelem slyšíme slova Písma. Bylo to velmi pěkné doplnění prožívání liturgie velikonočního třídenní. Pak jsem tedy šel za bratry adventisty a poseděl na náměstí při čtení Božího slova a rozmlouval s nimi. Poděkoval jsem jim také za spolupráci při našem prožívání, že nám do hlídání Božího hrobu čtou úryvky z Písma Svatého. Bylo to jistě velmi povzbuzující i pro ty, kdo procházeli kolem a moc si toho nevšímali, ale hlavně pro katolíky, kteří šli na Boží hrob a slyšeli Boží Slovo na cestu tam i zpět. Pak už jsem šel za svými povinnostmi.

V tyto slavné dny nezahálí žádná církev s oslavou Velikonoc a svými zvyky vlastně spolupracujeme každý podle svých darů a to je velmi dobře. 

Bratři a sestry adventisté, kteří předčítali a občas i něco zazpívali, vydávali svědectví přímo venku. Četli z různých překladů Bible a byli velmi otevření a aktivní. Díky jim za toto svědectví a kéž i to naše svědectví z dnešní liturgie bude stejně povzbudivé a dobře nás nakopne do slavení Velikonoc. K tomu, ať nám Pán žehná.

Zobrazeno 788×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio