Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Křížová cesta s dětmi

Letos mám hodně dětí v náboženství. Začátek postní doby jsem se tedy rozhodl, že uděláme křížovou cestu. Nejprve v Drahotuších a Partutovicích jsem dětem dal vybrat obrázky z omalovánek křížové cesty, neboť celou křížovou cestu na pracovním listě A4 s malými okýnky by těžko se zájmem vymalovávali. Tam není ani pořádně vidět, co se při tom zastavení děje. Nevím, kdo to mohl tak vymyslet, že to děti budou dělat (pardon, to sem nepatří).

Každý si tedy vybral jeden list A4, na kterém byla zpravidla dvě zastavení a podle svého vkusu, příp. nabídnuté předlohy, neboť jsem si to vymalovával už před několika lety na faře v Partutovicích, to vymaloval. V Drahotuších i v Partutovicích tak vznikla celá serie křížové cesty, kterou mohou farníci vidět ve svých kostelích.

V Drahotuších jsem jim také slíbil, že se následující náboženství spolu s farníky, které jsem také pozval tuto křížovou cestu pomodlíme. A tak jsme se společně modlili a to tím způsobem, že děti sami říkali, co vidí na obrázku a já jsem k tomu vždycky přidal za koho a proč se budeme modlit toto zastavení.

Všimnul jsem si, že i já jsem si tak víc prorozjímal křížovou cestu, protože jsem ty obrazy v kostele viděl jinak, očima dětí. A děti jsou pozorné. Všímají si toho, co dospělému snadno unikne.

Tak tomu bylo i u prvního zastavení v Potštátě, když se Markétka ptala na jednu miniaturní postavičku, kterou jsem viděl na té křížové cestě opravdu po prvé. Byla pod nohama Piláta, ale vypadala velice dospěle a měla takový zlý obličej. Kdo to asi mohl být?

Chcete vidět ty obrázky? Omalovánky se dají koupit, jak jsem to vymaloval já, to si tedy můžete rozkliknout a jak to vymalovaly děti v Drahotuších a Partutovicích, to se musíte přijít podívat do kostela.https://www.signaly.cz/fotky/61981/1553512

Zobrazeno 1091×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio