Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

"Pojedeme do mekáče"

Letošní rok bude krušný a taky nádherný. Připomeneme si 500 let od reformace a to i při ekumenických bohoslužbách, které budou.

Pro husitskou náboženskou obec Drahotuše se sídlem v Hranicích je to také rok změny. Po dvě léta s námi spolupracoval bratr Robert a nyní, 7.1., když jsme měli tuto organizační schůzku v CB předal svůj úřad nástupci, bratru Jaroslavovi, který bude dojíždět z Olomouce.

Jelikož naše zkušenosti s husitskou církví jsou takové, že se zde změny těžko zachycují, rozhodl jsem se, když nám to br. Robert oznámil, že přesně v ten termín bude předávat náboženskou obec, že jej naposled v Hranicích ještě v rychlosti pozdravím a zároveň se seznámím s jeho nástupcem a hned si vyměníme kontakty a zároveň je pozvu na ekumenické bohoslužby. Nebylo na to mnoho času, protože ve stejnou dobu jsem měl být u CB (zavčasu jsem se však omluvil a domluvil, že přijdu max. o hodinu později) a taky proto, že předávání církevního společenství má spoustu úředních záležitostí, u kterých nemohu být, protože je to jejich věc. Toto setkání bylo velice přátelské a taky věcné.

Když jsem pak přišel dle ohlášení v největší sněhové vánici dne k CB, byl jsem dobře rozjetý a hned jsem se se všemi pozdravil a seznámil také s P. Rostislavem, řecko-katolickým knězem, který je v Hranicích vojenským kaplanem. Bavili jsme se o všem možném, až zaznělo i téma ekumenických bohoslužeb, abychom si rozdělili alespoň základní věci, takže se na to můžeme těšit. Ne všechno se mi z toho letošního programu líbí, ale to jsem poctivě se všemi sdílel, tak z toho zase vzniknou 3 společenství modlitby. 

Jen se trochu stydím za svoje komentáře pro vzbuzení pozornosti, jako třeba to, že slavíme 500 let od Lutherova průšvihu s církví. V našich Infolistech jsem to napsal možná ještě drsněji: "Letošní rok si také připomínají (a sv. otec František také i s celou církví) 500 let od reformace, tedy velmi zjednodušeně od Martina Luthera, který r. 1517 vyvěsil svých 95 tezí na dveře witemberského kostela, popřel tradici a autoritu církve, začal se řídit pouze Písmem (sola skriptura). Toto výročí bude také provázet letošní ekumenické bohoslužby, které pro nás připravili tentokrát křesťané ze sousedního Německa."

Chtěl bych k tomu říct, že máme co slavit, protože se snažíme komunikovat, abychom dospěli zpět k jednotě s naší touhou i po společné eucharistii, kterou však v současnosti nejsme schopni naplnit. Ale touha, ať je vyjádřena a zdi mezi námi, ať se boří. To bychom si měli přát, abychom dokázali společně být zajedno s Kristem. 

Dnes jsem se opět setkal opět s novým husitským farářem, tentokrát na naší společné cestě do Olomouce, kterou jsem si jen tak vyjel s vynikajícími kluky Romanem a Vojtou. Byl to vynikající Romanův nápad: "Vezmeš nás do Mekáče?" "Ano, velmi rád, do Olomouce nebo do Prahy?"Jsem rád, že mě vytáhli, aby narušili můj nedělní stereotyp a zažít společné dobrodružství malého moravského velkoměsta. A příště určitě zase. A podotýkám, že jsme nebyli jenom v mekáči. Inu svět je malý a o náhody v něm není nouze. Tak se těším, že nového husitského pana faráře vytáhnem do matičky Prahy.

Zobrazeno 761×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio