Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Na pastorační radě v budoucích misiích

Moravská Antiochia na příští rok se opravdu řádně připravuje. Farnost Dlouhá Loučka prostřednictvím svého faráře a mého kamaráda P. Pavla Hödla od letošního června pravidelně každý měsíc pořádá přednášku v místním kině v cyklu: "Farnost ke službě obce". Nejbližší tato přednáška bude 15.1.2016 - viz obrázek

Jo, mimochodem, už je i plakát Antiochie na příští rok:

No, ale o tom nechtěl být ten článek, který zrovna píšu. O tom, že Antiochia na Moravě bude právě v Dlouhé Loučce se začlo uvažovat už před letošními prázdninami a dělalo se k tomu víc a více kroků. Otec Pavel má skutečně zájem o to, aby zde Antiochia byla. Nedávno byla ve farnosti Dlouhá Loučka zvolena nová a zároveň první pastorační rada (dle stanov...každá farnost má právo mít pastorační radu...) a tak jedním z bodů programu nové pastorační rady byla  Antiochie ve farnosti Dlouhá Loučka. Proto otec Pavel požádal bohoslovce Ondru Talaše jakožto hlavního koordinátora Antiochie, aby napsal farníkům dopis o Antiochii. Já jsem otci Pavlovi (s dovolením o.Radomíra Šidleju, který má za Antiochii jako kněz zodpovědnost před arcibiskupem a také Ondry) nabídl, že se rád zúčastním této pastorační rady. Krátce před jejím konáním navštívil otce Pavla arcibiskup Jan a hovořili spolu také o tom, že se uvažuje o Antiochii v Dlouhé Loučce a dle slov otce Pavla se našemu arcibiskupovi tato myšlenka líbila. Ještě před pastorační radou jsem otci Pavlovi také nabídl, že bychom mohli navštívit děti a učitele v místní škole, kde se nábožensví vyučuje za účasti 8 dětí - ne všech ovšem z Dlouhé Loučky.

Ten dopis, který Ondra psal o slavnosti Neposkvrněného početí Panny Marie (8.11.) také při příležitosti zahájení jubilea milosrdenství docela stojí za pozornost (také jsme ho dostali a není na něm nic tajného):

dopis pro farniky Dlouha Loucka.pdf

Vrcholem cyklu Farnost ke službě obce bude konání lidových misií ve farnosti a jak na pastorační radě řekl otec Pavel Kavec, který povede spolu s jedním spolubratrem tyto misie, bude to taková velká duchovní obnova všech tří farností, které otec Pavel spravuje (tedy i pro Šumvald a Paseku) a vlastně také takový předvoj Antiochie, která se o prázdninách více zaměří na preevangelizaci Dlouhé Loučky.

Co mě se týče, byl jsem požádán, abych dopis od Ondry přečetl, krátce jej okomentoval, řekl krátké svědectví a otec Pavel mě položil dvě otázky, na něž jsem krátce odpověděl:

1. Zda myslíme vážně návštěvu školy. Ano, je to velice praktické již teď se setkat s dětmi, které nás potom budou navštěvovat. Ondru jsem druhý den požádal, zda by si na tu návštěvu s bohoslovci neudělal čas a zda by vytvořil nějaký plakátek pro děti ve škole - mluvil o tom vstřícně.

2. Co budeme potřebovat od farníků. Řekl jsem jednoduše - otevřenost. Ano, otevřenost k tomu, co se bude dít, k těm, kdo je vyruší z běžného klidu při bohoslužbách, když náhodou přijdou nebo i jindy. Mám za to, že do farnosti, kde by byla Antiochia přítěží, kde by farníci neotevřeli své srdce (natož pak ti, kteří hledají Boha by eventuelně nebyli přijati), tam bychom jistě chodit neměli.

Vím, že je ode mě troufalé psát tento článek, zvláště, když jsem Antiošák starého ražení, který si moc dobře pamatuje, že o místě Antiochie se předem nemluvilo. Tato Antiochia bude pro mě, dá-li Pán 21. a možná by měla být jednou z posledních a vnímám, že tu nebudu normálním Antiošákem, protože až moc dobře znám místní farníky, situaci ve farnosti mnoho toho, o čem Antiošák normálně nemá šajnu, když přichází na nějaké misijní území. V této farnosti se pravidelně zpovídám a když už zde jsem, tak tu dělám to, co duchovní správce zrovna potřebuje a kromě toho také dávám dohromady farní týdeník "Novinky pro farní rodinky".

Kdo jste hodně zvídaví, můžete se podívat na velice dobře vedené farní stránky farnosti Dlouhá Loučka: Šumvald, Dlouhá Loučka, Paseka 

V Drahotuších v pondělí 14.12., v den památky sv. Jana od Kříže, den po tom, co otec arcibiskup Jan otevřel ve své katedrále sv. Václava v Olomouci svatou bránu milosrdenství. 

 

 

 

Zobrazeno 1373×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio