Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jako sám proti všem

Tak teď nevím, jestli náhodou nejsem kacíř. Ale dneska jsem se jasně rozhodl, že projekt ekumenických snídaní už není nic pro mě. Asi jsem neměl zrovna náladu v návalu toho, co všechno mám dělat a co bylo za mnou předešlý den. Nepíšu to proto, abych vyzdvihoval svou práci, myslím, že mnoho dělníků, otců a matek a stavitelů všeho možného udělá víc, než já a s mnohem většími zásluhami. Já nemám zásluhy žádné a občas je za mnou vidět jen zmatek. Ale nepíšu to ani proto, abych si stěžoval, i když člověk jako já se občas musí prostě vypsat či vyřádit (což teď pro zdraví moc nemůžu).

Jo, měli jsme ekumenickou snídani. Všechno bylo připravené jako obvykle na přijetí už slušně velkého množství hostů, ale připravovalo se to až do poslední chvíle a každý na tom dělal. Pak jsme začali modlitbou a následovala konverzace, pro mě na citlivé téma, tak jsem ji po anglicku opustil a šel za jinými povinnostmi, abych se pak asi za hodinu vrátil k původně plánovanému programu přípravy ekumenické bohoslužby.

Taková ekumenická bohoslužba by měla být dohodou všech zúčastněných církví. Trochu se mi rozježily vlasy na hlavě, když padl návrh, aby to bylo stejné jako loni. Tu loňskou u bratří Husitů jsem se snažil napsat co nejjemněji, ale byla to pro mě katastrofa (nebudu psát, jak velká, nehodí se to). Na rovinu jsem tedy prohlásil, že pak sám za sebe se takové bohoslužby účastnit nebudu, protože by to bylo v rozporu z mým svědomím.

Pochopitelně má reakce nesklidila vlnu potlesku, ale ani pískotu. Musel jsem objasnit, co mi vadí. Proč nechci, aby se lámal chleba a pronášely nad chlebem některé modlitby. Místo, abych byl řádně vyslechnut, musel jsem si vyslechnout, že jsem proti tomu bloknutý, že je to můj problém, že chleba symbolizuje to a to a odpovídat na to, kolik lidí to podle mě loni nepochopilo.

Nicméně po zhruba čtvrthodinové debatě se problém vyřešil, sporné věci se odstranily (doufám, že beze zbytku). Prostě není pro mě myslitelné, aby se z lámaného chleba dělalo víc, než chleba jako znamení lidského - bratrského společenství na hostině ne však eucharistické, protože tu spolu tvořit nesmíme tedy ani netvoříme. Byť se to však vysvětlilo a bylo mi vyhověno, cítil jsem, že je to se skřípáním zubů a to mi nepřipadalo moc dobré, protože jsem spolubratřím a sestře ubral radosti a to jsem rozhodně nechtěl.

Pak se řešila další část, co se bude číst. Ta proběhla v poklidu, bratr Robert, nový husitský farář v Drahotušské církevní obci, měl dobře nachystané texty i o Mistru Janu Husovi a opravdu tak, že jsme si je s chutí přečetli a rozhodli, že skoro všechny použijeme a bratr Lukáš dostal důvěru k cyrilometodějskohusitskému kázání. Možná toto mohla být uspokojivá část. 

Jak se dohodlo všechno potřebné, pustili jsme si mobilní záznam Vlastimírova kněžského svěcení, který nám bratr Vlastimír také pěkně okomentoval a byl čas oběda, zatímco já jsem ještě ani neposnídal.

Tak se letos na ekumenickou bohoslužbu nebojím, protože bude skutečně společnou modlitbou, na které jsme se nakonec dokázali schodnout a tu dokonalost tomu může dát jenom Pán, který bude s námi a přijme ji od nás nehodných, kteří se nad tím i bez mála hádáme.

Jen malý dovětek - video z ekumenické bohoslužby:

Zobrazeno 1193×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jenom tak na ukázku o čem to bylo loni:
https://vvrh.signaly.cz/1407/originalni-ekumenicka-bohosluzba

Sice bylo uznáno to, co mě vadilo, ale moc se o tom diskutovalo, než se nevyhovující část pozměnila. Prostě byla odhalena chyba, tak ji odstraníme a dobrý.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio