Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Virtuální růženec

Bez přestání se modlete...

Tak se teď modlím kdykoli si to někdo spustí na yutube.

Ne, teď vážně.

Mám často problém s tím, že se mi nechce modlit růženec, je moc dlouhý a už jsem unavený. To je realita od té doby, co se snažím růženec modlit denně a někdy mi jakoby zevšední a vůbec se mi do toho nechce.

Tak vznikaly takové pokusy jako pomodlit se růženec co nejrychleji, tak současný růženec o 20 desátcích + za DVO + desátek (dva desátky) živého růžence, celé za 45 minut - jde to. Pak se však kladou otázky, co to vlastně je.

Chci se modlit upřímně a zbožně, ale vždycky to nejde.

Tak jsem se někdy modlil růženec jinak. To mi přišlo docela dobrý - např. pomodlit se patřičný počet Otče nášů a Zdrávasů a pak porozjímat nad tajemstvím spásy. Jo, to je pěkný, ale aby z toho zůstal růženec.

Trochu se mi příčilo trhat růženec na desátky, ale šlo i to nebo se ho pomodlit v jiném jazyce, jiné rozjímání. To všechno jde. Může to být krásné a zbožné.

Dobré oživení je si při růženci zpívat nebo používat různá rozjímání.

Jednou mě napadlo nahrát si růženec na fotoaparát a pak si pouštět vlastní modlitbu z počítače. No, největší problém byl udělat tu nahrávku naráz tak, aby ten růženec se stihnul za patnáct minut (víc moc foťák nedovolí) a kvalita toho moc velká nebyla, tak jsem to už neposlouchal a časem smazal. 

Velice mě pomohl P. Martin Vévoda, když mi dal CD sester Boromejek s nahranou modlitbou růžence. Byl jsem z toho nadšený. A když jsem byl unavený, pustil jsem si CD a bylo to. Občas to však dopadlo tak, že CD se modlilo za mě, protože jsem mezi tím i usnul nebo jsem začal trpět zlozvykem pustit si CD a dělat při tom něco jiného. Byla to modlitba nádherná, ale minimálně v postní době, kdy se v mnohých zpěvech objevovalo aleluja, jsem si to odepřel, abych se nezapomněl modlit normálně.

Pak jsem si našel růženec porůznu na internetu a občas jsem si ho nacházel a s prací na počítači si růženec pouštěl z internetu. Dalo se to také, ale také se mi to postupně přestávalo líbit, protože to přece není moje modlitba.

A když jsem si koupil nový mobil, na který se dal nahrát zvuk, rozhodl jsem se, že si udělám vlastní virtuální růženec. Nahrál jsem si jen jeden Otče náš, jedno Zdrávas a Sláva Otci a v počítači nakopíroval na potřebné množství a teď před památkou Panny Marie Lurdské to dal všechno dohromady. A také v adventu loňského roku jsem si krátil dlouhé zimní večery vymalováváním omalovánek, které jsem kdysi dostal a vůbec jsem se necítil jako malé dítě. 

Tak teď mám nejen klasický dřevěný růženec, ale i virtuální, který si můžu pustit na internetu nebo z počítače, modlím se to já důstojným tempem a vidím při tom tajemství, o kterých bych měl rozjímat. Na své yutube jsem si nahrál jen desátek, který se modlím v živém růženci a pak úplně celý růženec, kde si můžu najít příslušná tajemství.

Ale stejně, nejlepší je přemoci vůli a modlit se úplně normálně s úplně normálním růžencem.

 https://www.signaly.cz/fotky/61981

Zobrazeno 1746×

Komentáře

ontarios

Je obdivuhodné, jakou tvořivost jsi v sobě objevil na cestě k růženci a s růžencem. Já jsem to vyřešil tak, že se modlím denně jeden desátek.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Já jsem slíbil už kdysi, když jsem vstoupil do Rodiny Neposkvrněné, že se budu denně modlit růženec, tedy 5 desátků. Pak jsem se přidal ještě do živého růžence a modlilo se mě potom lehčeji, že jsem si občas říkal, když se pomodlím desátek, tak se modlím všechny růže. A tak nějak to občas taky dělám.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio