Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Zlatá školička Partutovická

Tak jsem si přečetl článek Karlův https://tob.signaly.cz/1402/ucitel-v-depresi a poněkud mě to inspirovalo k již asi týden trvajícímu pokušení napsat zase něco nadšeného ze svého "učitelského" nadšení (učitelského v uvozovkách, protože nejsem hodný toho tytulu). Loni, před necelým rokem jsem napsal jiný článek inspirován zase někým jiným a těmi skutečnostmi, které byly tehdy:https://vvrh.signaly.cz/1303/zlati-prvnacci. Za necelý rok se situace otočila k velkému povzbuzení i otce Petra, který využil svých muzikantských schopností a založil tak "Boží kapelu", kterou tak nedávno pojmenoval Zbyňďa.

Je to vlastně tak, že se o Partutovské škole dá říci, že je křesťanská, protože ze současných 23 dětí jich do náboženství letos chodí 14 - 8 mladších, 6 starších. Seznam, který se mě podařilo dát dohromady https://vvrh.signaly.cz/1306/kronika-nabozenstvi-na-drahotussku-2005, se tedy v Partutovicích rozrostl o několik dalších žáků.

A není to jenom to. Je také výborná spolupráce se školou jako takovou. Paní ředitelka si nás pravidelně zve do vyučování s konkrétními vstupy. Tak jsme loni začli před dušičkami povídáním o dušičkách a Halowenu, pak jsme měli ještě jeden vstup o Cyrilu a Metodějovi a ten poslední byl o sv. Václavu. Ještě nás čeká 4. dubna o velikonocích. A čím je to dramatičtější, tím lepší. A tak nás poslouchá celá škola i učitelský sbor a občas se u toho i zasmějeme. Děcka jsou aktivní, hlásí se a mají hodně veliký zájem a také se chtějí zapojovat. Tím pádem se dobře dělají i akce mimoškolní jako probouzení a uspávání broučků a ještě toho hodně chystáme.

Skoro mě i zahanbuje, že máme ve škole velikou vážnost a obě skupinky náboženství se na náboženství skutečně těší a nechtějí ho vynechat. Dokonce na začátku školního roku chtěli začínat již od začátku září, což pro nás není zvykem, ale skutečně se nemohli dočkat. Teď, když byly pololetní prázdniny a děcka mohla mít odpoledne volno, psal otec Petr sms paní učitelce Aničce, zda má být odpolední náboženství a přišla mu zajímavá odpověď: "Vojta nic nezrušil a děcka s tím počítají". To jsem se už opravdu zastyděl, protože jsem zapomněl na prázdniny a děcka náboženství chtěla. Co naplat, tak to alespoň zkrátíme, ale ono nic, skončili jsme stejně, jak obvykle a pak jsme šli ještě se vyblbnout na faru.

Také mě zaujalo, že když jsem si je vyzkoušel z celého pololetí, tak jsme všechno dali společně dohromady a zjistil jsem, že je neučím nadarmo. Ba co víc. Štěpán se mi přihlásil, že něčemu nerozumí, což je dobrý příklad zájmu. Dal jsem mu tedy slovo a on se zeptal: Kdy Pán Bůh stvořil dinosaury? No dobrá to otázka. Tak jsme společně dali dohromady, že zřejmě se zvířaty a lidmi, tedy 6. den. Nevím, zda to byla přesná odpověď. Ale tak jsem také zjistil, že se mě nebojí ptát. A když jsme teď nedávno probírali pokušení Páně, opět bylo spoustu otázek a tvrzení z jejich strany a skutečně jsme tu hodinu tvořili. Jen mě trochu zarazilo a opět jsem se musel zastydět, že když jsem opravoval tvrzení mě milého žáčka, tak odpověď ostatních spolužáků byla: "Je to tak, jak říká Vojta, on to přece ví." Ne, milé děti, tak to říká Bible. On se však přel proto, že viděl film a tam si pamatoval, že to bylo tak. Bylo krásné, že si to tak pamatoval, ale asi byl sklamaný, že to nevěděl dobře. Tak ho musím trochu potěšit příští hodinu a dát to opravdu na pravou míru.

Bohu díky za tyto pěkné zkušenosti. Kéž by měly svůj užitek, kéž by to bylo Pánovo dílo. 

Zobrazeno 1306×

Komentáře

kacarovi3

Vojto,máš pěknou a radostnou práci.Jsi člověk s takovou přirozenou autoritou,která nebrání druhým k otevřenosti a k spolupráci na Božím díle.Dík za krásný článek plný naděje a radosti.

JiKu

Ne. Drž pěkně hubu, JiKu! Drž hubu!

Vojtěch Hýbl (VVRH)

JiKu, to nemusíte. Jen napište.

JiKu

Fakt?
Tak třeba Mt 15:14

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No jo, jenže já jsem teď doma, kde tu seženu Bibli? Ale sedí to docela dobře, nejsem tolik vidoucí, ale děti nejsou slepé.

JiKu

No jo, jenže já jsem teď doma, kde tu seženu Bibli?

He?

kacarovi3

To mi připadá,jako by jste vy dva tvořili tex písně.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No jo, ale jak by, Pavle, ta píseň měla pokračovat. Ten text, který nabízel JiKu je velice trefný: Když slepý vede slepého, nespadnou oba do jámy? Bibli většinou po ruce nemám a zpravidla u Signálů ani nepoužívám, však Karel Falta by mohl vyprávět, kolik už se mi tak podařilo seků.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

A fakt je, že poslední dobou ji netahám ani do náboženství pokud si to látka nevyžaduje.

kacarovi3

Děti Bibli nestráví.Je třeba děti učit hrou.Vojto,tady je telefon na děkana Pavla Kavku a on má určitě v hromadě spoustu návodů a fíglů,jak děti zaujmout a věst k poznání Boha.Tel:739389112

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Neboj, Pavle. Myslím, že se mnou děti mají her až moc. V Partutovicích nás to baví opravdu společně a z toho mám velikou radost, kterou jsem zde vlastně napsal. Bible naopak děti velice zajímá a rády se se svou dětskou Biblí chlubí. Nápady mě ještě neopouštějí a myslím, že pan děkan má více starostí, než se bavit se mnou jak vést děti.

kacarovi3

To je moc dobře,že máš v zásobě hry pro děti.Byl jsem dvakrát na skautském táboře a mít fakt dobré hry v rukávu,to je umění a velký dar.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

K tomu je potřeba ty děti poznat a mít je rád

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio