Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Antiošácké pexeso

Včera byl pro mě 18. svátek sv. Radima, bratra sv. Vojtěcha. Letos jsem byl také na 18. Antiochii, takže už jsem plnoletý Antiošák a plnoletý biřmovanec.

Když bylo 20. výročí Antiochie, přál si otec Radek k tomuto výročí pexeso. Tehdy se nepodařilo, protože jsem neměl dost inspirace, jak Antipexeso pojmout.

Až letos, těsně před tímto svým výročím mě to napadlou v souvislosti s tím, jak jsme dělali děkanátní kalendář. Na titulní stránce toho kalendáře měly být znaky jednotlivých farních obcí.

A tu se zrodila myšlenka, jak to udělat, aby to mělo smysl. Na jedné straně znak obce a na druhé nějaká pohlednice z Antiochie, která by byla něčím originální, takže to vůbec nebude klasické pexeso s dvěma stejnými obrázky, ale dvěma obrázky z jednoho místa.

Tam, kde pro mě byla nedostupná autentická fotografie, nahradil jsem nějakou fotkou z toho místa zpravidla nalezenou na internetu. Vždycky jsem na jednu stranu také dodal, ve kterých letech tam Antiochia byla, takže Antipexeso je i v tomto trochu poučné.

Na většině míst Antiochie jsem byl osobně, zvláště na Moravě, díky P. Pavlu Jagošovi, ale prožil jsem jich jen těch svých 18. Své jsem však nijak neoznačoval.

V tom pexesu jsou dvě dvojice černé, takže se dá hrát i jako Černý Petr, to jsou ty, kde Antiochia nikdy nebyla, ale malou souvislost s Antiochií to má. Je tam Svébohov, má to farnost rodná a Drahotuše, kde, kromě AKS Olomouc, sídlí "základna Antiochie".

Pak tam jsou dvě dvojice žluté, toto pozadí jsem dal obcím v diecézi brněnské. Několik oranžových z diecéze ostravsko-opavské, zbytek moravských, tj. z arcidiecéze olomoucké má pozadí modré a české Antiochie pozadí bílé.

Tímto pexesem se zjistilo, že od 1. Antiochie v r. 1992 ve Vysokých Žibřidovicích se ví o 38 obcích, kde sídlila Antiochia, avšak takto zjištěných díky antiošáckým kronikám, které se dochovaly. Je zřejmé, že Antiochia byla i ve východních Čechách, avšak nenapojená na olomoucké bohoslovce a o nich toho moc nevíme.

Antipexeso bylo dokončeno včera, na sv. Radima a můžete si ho stáhnout a zahrát právě tady: antipexeso.pdf

Zobrazeno 1327×

Komentáře

ZelenýBanán

To je dobré. To vystiknu a na další Antiošce budeme pařít pexeso.. :D

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Pařit můžeme i na setkání. Ještě to bude mít nějaké drobné úpravy, zřejmě především grafické vychytávky. Až budou, tak to vyměním.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ode dneška je tady nové, o. Radkem schválené a přesně vyměřené pexeso. To se dá opravdu stáhnout a oboustranně vytisknout.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio