Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Cyrilometodějské ekumenické setkání v Husově sboru v Drahotuších

Společná modlitba křesťanských společenství je významnou událostí pro ekumenismus v praxi. Když se křesťané umí společně pomodlit přímluvné modlitby, modlitbu Páně a povzbudit se Božím Slovem a také si podat ruce. 

Letošní ekumenické setkání u husitů v Drahotuších bylo ve znamení 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu a také méně známé výročí 400 let od překladu Bible Kralické, proto i druhé čtení bylo čteno v kralickém překladu. Texty i písničky byly jiné, než minulý rok a také shromáždění bylo trochu jiné, ale sešlo se nás více než 100, což je pro naše spolubratry veliký svátek.

Pominuly rozdíly mezi Katolíky, Evangelíky,Církví Bratrskou a Husity. Všichni jsme byli na jedné lodi a modlili se jedním jazykem, i když takto se modlit nás Cyril a Metoděj neučili, ale zajisté by měli radost z tohoto sbližování.

Po tomto setkání jsme byli pozváni k vzájemným rozhovorům, které pro mě byly také velkým povzbuzením. Měl jsem na několikrát rozmodlený růženec a tak tematicky mezi námi došlo i na modlitbu růžence.

Od Pavlíny, farářky ČCE, jsme dostali růženec, který přivezl její manžel z Auganistánu, také Laďa, kazatel CB se zajímal o modlitbu růžence a tak jsme se zapletli i do toho, co naši spolubratři nevyznávají. Docela mě oslovilo, že neřekl, že tomu nevěří, ale použil slovesa "nerozumím", což je rozhodně něco jiného, než nevěřím. A to je možná podstata našich rozdílů, ne že si nevěříme, ale něčemu nerozumíme a často je to oboustranné. Vlastimír, jáhen CČSH mě zas ujistil, že se klidně růženec mohu domodlit v jeho modlitebně, že to není nic zakázaného, ač to někteří neradi vidí. A tak mě povzbudilo i to.

Také Vlastimír navrhl, že bychom mohli udělat ekumenickou sešlost na dušičky. Nabídli jsme, že by to mohlo být v kapli sv. Anny klidně společně. Asi při té příležitosti nebudeme všichni, neboť ne všichni vidí potřebnost modlitby za zemřelé, jelikož to už bude rozhodnuto při osobním soudu, z pekla nikomu nepomůžeme a kdo je v očistci či se očišťuje ohněm, ten se do nebe dostane. Snad pouze kniha Makabejských obhajuje modlitbu za mrtvé. Nicméně bude dobře, když se sejdeme alespoň někteří.

 

Jak tak vidím naše setkávání, Pán tomu jistě žehná.

Ještě doplním pořad tohoto setkání, kde bude, co jsme se všechno modlili a zpívali. Můžete se pomodlit s námi, vždyť náš Pán je nadčasový.

Ekumenická pob.2013CMverze2.pdf

Zobrazeno 1346×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio