Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Den podobenství o rozsévači

V dalším, již 3. setkání, malé školy modlitby nás otec arcibiskup chtěl seznámit s ignaciánským způsobem rozjímání a jako příklad nám dal Podobenství o rozsévači a další dvě podobenství.

Otec Radek nám před týdnem udělal na to školení, aby se nám v našich společenstvích lépe rozjímalo. Toho týdne jsem měl ještě 2. setkání malé školy modlitby v Podhoří a zabývali jsme se ještě žalmy. Vzniklo tam mnoho originálních a dobrých myšlenek, které mě nijak moc netížily, protože mě nikdy nenapadlo se nad tím více zamyslet. A když jsme se tak zamysleli, bylo to úžasné, těžko vyslovitelné. 

Rozsévač rozsévá zrno a tím zrnem je myšleno Boží slovo!

Setkali jsme se tedy v Drahotuších při společenství ve středu ráno a rozjímali právě toto Boží Slovo - tedy podobenství o rozsvévači. Nechali jsme se jím úplně pohltit až z toho pro každého vznikl rozhovor s Pánem, osobní rozhovor každého z nás v čistotě srdce. 

A jelikož Bůh náš má smysl pro humor, vrátil jsem se na faru, abych si připravil náboženství. Otevřel jsem metodiku a co nevidím - Podobenství o rozsévači.

A tak se stalo, že děti odpoledne mohli zažít něco takového, co dospělí ráno a co bylo ještě úžasnější, že se do toho nechali vtáhnout a docela je to bavilo a mě to bavilo také, takže jsem 24 hodin aktivně rozjímal podobenství o rozsévači.

A dá-li Pán, ještě jednou to zažiju při zhruba červnovém setkání malé školy modlitby v Podhoří a doufám, že i více krát v životě.

Zobrazeno 1565×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

A jelikož náš Pán má smysl pro humor, tak si mě pozvalo ještě společenství v Milenově ne proto, že jsem si oblíbil jejich májové, ale proto, že ona třetí lekce má v úvodu vznešeně napsanou ignaciánskou metodu rozjímání, což se na první pohled zdá složité.

Jako každé společenství, i toto je originální a došli jsme až k tomu, že z užitku zrn se vlastně dělá Eucharistie. Do té hloubky jsem před tím nikdy nedošel, ale svým způsobem to vychází z logiky textu, když semeno má být Boží slovo a jeho užitek je vlastně zrnem, které se podrtí, vznikne z něho chléb jako základní materie pro eucharistii a takový je koloběh Božího Slova, které vrcholí při mši svaté právě eucharistií.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

A v Podhoří na pokraji prázdnin se nás sešla skupina desíti spravedlivých a také pěkně a z dalších hledisek v trochu širším okruhu jsme o tom debatovali a vyvrcholili to společnou modlitbou na to téma. Všude je to jinačí a všude je to krásné.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio