Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

První zkouška druháku

Do této rubriky jsem už dlouho nic nenapsal, tak teď je na čase. 

Zjistil jsem, že je velmi praktické se modlit růženec, protože to, co není v mé moci Pán na přímluvu Panny Marie doplní.

Minulý týden, resp. 5. ledna jsem dělal zápočet ze základů systematické filosofie - neudělal jsem. Byl to první zápočet, který jsem neudělal. Možná bude následovat ještě plejáda dalších vzhledem ke stavu mých příprav na studium, ale nechci předbíhat událostem neb od konce prváku to byla třetí po sobě jdoucí zkouška počínaje neudělaným kolokviem úvodu do teologie přes neudělanou zkoušku z dějin filosofie na konci prázdnin až k onomu zápočtu. Na rozdíl od kolokvia a zkoušky, kde vždy následoval celý dvacetidesátkový růženec, u základů systematické filosofie nebyl růženec ani před tím a málem ani po tom. Takže jsem došel k názoru, že růženec je k vysokoškolskému studiu skutečně nezbytný.

Na nový zákon jsem se týden alespoň hodinu denně nějak chystal, takže to nebylo ponecháno úplné náhodě, ale přece jen skrypta jsem viděl jen z rychlíku a to ještě ne ty skrypta.

Sobota 12.1. byl skutečně napínavý den. Ráno ještě byly přednášky z Nového zákona a opakování ke studiu. Přijel jsem z domu po volbách, o kterých už na blogu byla řeč. Po přednášce jsem stihl akorát tak kafe a modlitbu v kapli. V tu chvíli jsem si ještě nedokázal představit, že bych měl čas dát celý dvacetidesátkový růženec.

Modlitba v kapli byla velice přínosná. Byl jsem sám před Pánem, ale mluvil jsem jenom já, aby potom při zkoušce nejprve písemné mohl mluvit Pán.

Z předložených otázek jsem byl na rozpacích, málem jsem si říkal, že je to konec, další neudělaná zkouška. Ale obrátil jsem se přece na Pána a věřil tomu, že doplní to, co jsem nedotáhl. A stalo se tak. Ke každé otázce jsem něco napsal, i když jsem měl občas pocit, že píšu o něčem trochu jiném, než mi ukládá otázka, ale napsal jsem nejdelší text takové písemné práce za celou vysokou školu (podobně jsme psali fundamentální teologii - stačila 1 strana listu, abych to udělal, filosofii jak dějiny, tak základy systematické filosofie - stačil v podstatě můj podpis na papíře - a taky jsem to neudělal, starý zákon - necelá 1 strana listu k udělání nebo úvod do teologie - otázky zodpovídané jak noty na buben a taky že to nešlo.) Zde jsem popsal hustě list z obou stran a měl jsem pokušení zažádat o další, ale toto pokušení jsem zahnal a radši práci odevzdal.

Po písemné práci jsem šel na oběd, dobrý oběd a pak bylo dlouhé čekání, než jsme se všichni vystřídali na ústní zkoušce, při kterém jsem občasně navštívil kapli a jinak místo opakování, které jsem viděl za bezpředmětné jsem se za všechny spolužáky modlil růženec. Potil jsem se celou zkoušku.

A ještě jeden takový zázrak, který mě velice mile překvapil - za co jsem se modlil pro sebe, za to jsem to mi to také pan profesor dal. Modlil jsem se za D.

Zobrazeno 1244×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No, tak jak jsem to vedl minulý rok pod úvodním článkem o zkouškách další zkoušky a zápočty.

Tak jsem dělal předmět učitel a žák, suběkty edukace, původně jsem si myslel, že zápočet a bylo to kolokvium. S Boží pomocí se mě to jako všem podařilo udělat také díky tomu, že pan profesor je hodný. Jinak jsem se na to připravil minimálně a při písemce více méně psal svůj pedagogický životopis a prošlo mi to. Nicméně růženec za to ještě dlužím.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio