Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

4x Živý Betlém 2013

Tak rok už pomalu končí a pro mě osobně vrcholí poslední dobou přípravami živého Betléma většinou v Partutovicích a v Potštátě, poslední dva roky máme také doma ve Václavově a vzdáleně jsem i s Drahotušemi.

Základní problém je, aby to nebyla pořád ta samá scéna. To nikdy není. Vždycky je obsazována novými a novými lidmi a hlavně novými Ježíšky. Poslední dobou se také hodně zaměřujeme na to, aby svatá rodina byla skutečně živá a zdravá rodina, což se mi docela líbí. Já osobně na tom mám pramalou zásluhu, neboť nemám své dítě ani manželku, tak je třeba najít někoho jiného, kdo se o to může podělit a rád podělí.

Letošní scénka tedy na Drahotušsku byla provázena dvěma významnými postavami a to sv. Cyrilem a Metodem. Jak se mezi sebou baví, to jsem nějak s Boží pomocí sesmolil a Vánoční příběh, aby zněl trochu jinak, jsem našel spolehlivě na vira.cz.

Všechno ostatní už bylo dáno především pomocí Boží, ale také darem dobré spolupráce mezi dobrými farníky jednotlivých farností. A atmosféra byla všude trošičku jiná, ale vždy opravdu krásná, vánoční, živá. 

První živý Betlém jsem prožil u nás doma. Zatím se moc nezvyklo, aby se dělal v řádnějším čase - nejdříve při slavnosti Narození Páně, tak se zatím stal "tradicí" 23. prosinec. Počasí nám mnoho nepřálo, přesto se toho zúčastnilo asi 150 lidí z naší vesnice a okolí. Cítil jsem, že je to u nás rozšířenější, než pouť na sv. Václava či sv. Anežku a při tom je to teprve podruhé. Scénář měla svůj vlastní svébohovská schola Gaudium. Jen mi bylo trochu líto, že byl stejný jako loni, ale za účast to stálo, byl to takový malý začátek Vánoc a jediný živý Betlém za tmy. 

Druhý byl v Drahotuších. Tradičně bývá na Štěpána v 15:00 a o atmosféře bych osobně mohl svědčit jen v r. 2007, kdy jsem se jej osobně zúčastnil. Nicméně svědectví byla pochvalná ze všech stran, ale byla to zásluha především těch, kteří se toho účastnili. Jako takový bývá asi největší s největším počtem herců (Václavov je až 2. a tam to hrají herci divadelního spolku a zpívá schola Gaudium).

V Partutovicích bylo všechno místními dobře ošetřeno, takže jsem se již na tradiční Mláďátka nemusel o mnoho starat. Živý Betlém tam byl po 4. Zde byla atmosféra, co jsem kdy zažil zatím nejživější. Hrálo se nejvíce lidových koled a lidé byli ochotni zpívat, tleskali, smáli se, jakoby dodělávali tu atmosféru jinak drsného dne Mláďátek. Počasí se zde vydařilo nejlépe.Hráli to žáci školy, zpívala místní schola a všechen lid a také sbor při ZUŠ Potštát z partutovické pobočky Sluníčko. Podobně jako v Drahotuších, doma i tady bylo připraveno nějaké dobré občerstvení z místní Oázy. O zážitky zde skutečně nebyla nouze. Betlém měl asi 150 obyvatel.

V Potštátě byl 5. Živý Betlém, letos po prvé ještě v prosinci a to na svátek sv. Rodiny. Zde to bylo jako tradičně nejskromnější, počtem jsme se možná vešli do 50, ale zase bylo slyšet na celé náměstí. Hráli místní žáci, zpívalo Sluníčko a Chrámový sbor a stejně jako v Partutovicích si zahráli i lidé. Také mnoho dobrých lidí jako ostatně všude jinde pomohlo dobré realizaci a nádherné Vánoční atmosféře. Bylo to prostě tak krásné, jako tehdy v Betlémě.

A jestli někdo chcete prohlédnout scénář, tak ho zde zkusím zkopírovat a můžete si ho ztáhnout. Půjde použít ještě příští rok, ale někde jinde, než tam, kde byl.

Cyrilometodějské Vánoce1.pdf 

 

Zobrazeno 1352×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio