Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Vstup do další vody

Rok uběhl jako voda a už je ze mě druhák. Jako vždy nový ročník začíná slavnostním Veni Sancte už v půli září.

Pro mě tomu letos tak nebylo. Začal jsem poutí našich farností na různá poutní místa na jihu Moravy a vůbec jsem toho nelitoval. Při pohledu na náš nový rozvrh jsem si říkal, že si to pro tentokrát mohu dovolit vynechat a že učivo prvního dne doženu. Tak jsem tedy s klidem putoval.

První poutní místo, které jsme společně navštívili byl Slavkov u Brna s kostelem Vzkříšení Páně a křesťanskou mateřskou školkou. Ve Vranově nad Dyjí jsem byl již po několikáté v tomto roce a prožili jsme tam společně mši svatou. Další poutní místo byly opět Hluboké Mašůvky, které jsem poznal hlouběji, než na Antiochii. Posledním navštíveným byly Tasovice, rodiště sv. Klementa Marie Hofbauera, kde jsme byli v jeho rodném domku, dnes kostelíku a dověděl jsem se takovou zajímavost, že jeho nejlepší přítel se jmenoval podobně mě a ve farním kostele byla křtitelnice, kde byl pokřtěný. Mezi tím v autobuse jsme prožívali čas společenství a také společné i soukromé modlitby, takže to byl pro mě opravdu den prožitý s Pánem.

Svou milovanou teologickou školu jsem tedy navštívil až po prvním pátku měsíce října, kdy mě opět povzbuzovali nemocní, jež jsem měl navštívit s Kristem a opět tak prožil den s Pánem a Pannou Marií.

První přednáška, tedy v první sobotu říjnovou, byla z dogmatické teologie. Byla to zajisté výborná přednáška, která se dobře poslouchala, a poslouchat se měla celý den, neb byla naplánována jako sedmihodinová, mám z ní mnoho co rozdávat, přestože jsem si při ni našel i čas na odpočinek, ale spoustu útržků ve mě zůstalo, tak teď je jen nastudovat, aby to dávalo nějaký slušný smysl.

Ale nelze to jenom nastudovat jako suchou vědu, vždyť Bůh nás nekonečně převyšuje a proto je třeba se na Něj vždycky obracet, neboť jak nám říkal pan profesor: Zkouška z dogmatiky to není maturita. Jestli nebudeme umět, jestli si to řádně nenastudujeme, tak nás klidně všechny vyhodí. Má svoji důstojnost a teologická fakulta svoji úroveň.

Velmi simpatický mě byl začátek přednášky, kdy nás pan profesor vyzval, abychom se mu také představili. Byl jsem v tom někde za prostředkem, přede mnou, protože to začínalo od konce a já sedím v první lavici, nejméně 35 spolužáků, tak jsem poslouchal, co kdo říká na otázky kdo, od kud, čím je a co očekává, a pomalu formuloval svoji odpověď. Občas jsme se něčemu vtipnějšímu zasmáli. Já jsem se pokusil být také vtipný, tak jsem spustil svoje za tu dobu naučené: Vojtěch Hýbl z Václavova u Zábřeha, pastoračním asistentem v Drahotuších. Dozvím se, když každou neděli odříkáváme Věřím v Boha, co to vlastně znamená. A pan profesor stejně vtipně odpověděl a šlo se dál.

Tak jsme se dozvěděli něco o Hermeneutice, dějinách teologie a metody teologie. K tomu všemu se nám hodí znalosti též z filosofie vědy, filosofie, teologie, historie a dalších užitečných věd, takže to bude opravdu docela zajímavé. Jo, docela pěkné, ještě to dát všechno rozumně dohromady.

Čte-li to tu nějaký odborník, vč. přílohy, upozorňuji, že nepíšu nějakou vědeckou práci, ale jen takový letmý zápis do deníčku, abych předešel případným nepříjemnostem. Nemám však velké obavy, vědec se k tomuto textu už asi nedostane, sotva bude mít trpělivost tyto žvásty číst.

Dnes, když to tak vydávám, je památka Panny Marie Růžencové, tedy kdyby nebyla zrovna neděle. V neděli se studiem nezabývám, protože to zavání prací, tak si jenom tak hraji. Je to tedy dobrý čas, kdy také na studium mohu myslet v modlitbě a odevzdávat to Pánu. A on sám vydá plody, když se pokusím zasét dobré semeno poznání.

Tak alespoň jedno ze semen prvního ročníku, které mírně vzrostlo a docela mě oslovilo. Byla to docela zajímavá práce. A takových semen bude muset vyrůst ještě hodně a mnohem kvalitnějších, než ze mě bude slušnější teolog. Teď jsem tak sotva nevědomý věřící.

Dobrodiní.doc

Zobrazeno 1012×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio