Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Když se řekne Antiochia...

Vláďa dal na stránku Antiochia.cz anketu:

Anketa - Co je Antiochia?
Misie? Pastorace? Evangelizace? Akce? Působení? Přítomnost? Dílo? Poslání? Životní styl? Oběť? Radost? Dar?

Milí Antiošáci,
často míváme problém vůbec popsat, co je to "Antioška". Pokoušelo se o to mnoho lidí, tak vyzývám i Vás k těžkému úkolu napsat na pár řádcích co nejvýstižněji, co je to Antiochia. Odpovědi mi, prosím, posílejte na mail [email protected]. Pro inspiraci uvádím tři z pokusů:

 "Antiochia je Antiochia" Antiošáci při audienci u otce arcibiskupa Jana Graubnera

Možná ten první pokus dejme na pravou míru, protože Vláďa u toho tenkrát ještě nebyl, tak ať jsou známé i souvyslosti: 

Ono se to těžko říká. Kdo Antiochii nezažije, nemá šanci z informací něco vědět. Když jsme byli jednou na návštěvě našeho otce arcibiskupa a jednali o Antiochii v Kyselovicích, měli jsme se jako skupina nějako ohlásit a nastal problém, jak Antiochii charakterizovat. Společenství...ne, sdružení...ne, hnutí...ne. Vznikla tam zajímavá hláška "Antiochia je Antiochia." A bylo to. Současný vedoucí Vláďa Antiochii nazývá dílem. Je to zajímavé, ale ani to není ono, možná dílo Ducha Svatého, ale to už je docela velká úroveň. Tak tedy asi tak. (Moje odpověď Tomášovi)



 "Projekt s názvem Antiochia vznikl před dvaceti lety v Teologickém konviktu v Litoměřicích, kde se ke kněžství v nultém ročníku připravovali budoucí bohoslovci. Poprvé se Antiochia konala v roce 1992 ve Vysokých Žibřidovicích pod Králickým Sněžníkem. Od té doby se tato prázdninová akce pro mládež uskutečnila už v mnoha českých a moravských farnostech a zúčastnilo se jí stovky mladých křesťanů. Ti se po čtrnáctidenních turnusech celé prázdniny střídají ve farnosti a věnují se intenzívní spolupráci s místními obyvateli. Vytvářejí programy pro děti a mládež, pomáhají starším lidem, nabízejí kulturní a sportovní programy a společně se za farnost modlí. Vzniká tak mnoho přátelství, která pokračují i po skončení této prázdninové aktivity. Antiochia je přínosná jak pro mladé, kteří se jí účastní, tak pro farnost, ve které se koná. Mladí se naučí dělat něco dobrého pro druhé a farnost zase prožije zpestření často všedního života a novou zkušenost s mladými věřícími..." P. Marek Dunda


 "Jde o to, že rok co rok vybírají bohoslovci místo, kde "chcípla fretka" a kde se nic ve farnosti neděje. Na vybraném místě se pak střídají po čtrnácti dnech turnusy a "oživují" dotyčné místo pod vedením bohoslovců. Dělají se různé akce pro děti - táboráky, bojovky, ..., věnují se mládeži a vlastně všem. Cílem je ukázat, že křesťané nejsou žádní cvoci, kteří jsou zalezlí v kostele a stále se modlí, ale že jsme obyčejní lidi, kteří mají jisté morální zásady..." Ludmila Jemelková


Tydle ty odpovědi kromě P. Marka Dundy,  vznikly, když jeden zkušený Antiošák jménem Tomáš  se ptal, proč na Signálech je společenství Antiochii napsáno pouze toto (leč také nepřesné)

parta mladých lidí, kterým není jedno naše pohraniční misijní území...a dokážou věnovat nezištně čas právě těmto lidem (Martin Běhal)


Však jsem Tomášovi na to také nasal toto: Vím. To by bylo, kdybys to neznal a při tom několikrát prožil. Ale není to tak jednoduché s tím napsat tam více. Zakladatelem tohoto společenství na Signálech je Martin Běhal a toto je v jeho režiji. Většinou ta společenství se snaží charakterizovat co nejstručněji. Dlouhý text mnohdy ani nebaví číst pokud nezaujme hned na první pohled.

Ona vlastně ta původní otázka zněla takto: Zdar, možná by nebylo na škodu doplnit informace co je vlastně A. zač..? Protože, mě jako zvědavce, by asi jedna kusá věta moc nezaujala... ;) (bratr Maxmilián, zatím jsem se neodnaučil oslovovat jej řeholním jménem.)

A tak z této původní diskuse na společenství vzniká pomalu malý příspěvek, který už začíná být pomalu dlouhý.

Ještě tedy jeden výrok, aby diskuse byla úplná: Jo...antioška je super a je to dar jak pro lidi, kterým se věnuješ a nabízíš jim tak jakousi alternativu, jak (mnohdy ne moc dobře) tráví čas, ale taky pro nás samotný....kdosi kdysi říkal, že skoro není lepší duchovní obnova než Antiochia...tak myslím, že tak nějak to taky funguje:) a asi neznám nikoho, kdo by z těch čtrnácti dnů nebyl nadšen:) Marta Kulatá

No, já už jsem vlastně výše odpověď poskytl, jen mě napadá mnohem stručnější a to je: "Pojď a uvidíš...", když Filip ukazoval Natanaelovi Ježíše.

Hlavním úkolem Antiochie podobně tedy jak bylo u prvních křesťanů tamtéž je:

Ukázat dnešní společnosti Ježíše a to tak, že žijeme s Ježíšem a nestydíme se za to.

Nebo jak je to v časopisu Milujte se! 

„Víš, nejdřív by měli poznat, že jsme lidé normální, pak radostní a nakonec věřící.“ Vojta

No, nechci, aby to znělo jako sebechvála, protože ta je brzda všech dobrých věcí. Každopádně Vás zvu, abyste šli a viděli. Nejdříve na setkání Antiochie, ale potom i jinak, jak ukážou stránky Antiochia.cz

No, to, co jsem o tom napsal já, taky není zrovna přesné. Prostě skutečně je potřeba to zažít.

 

 

Zobrazeno 1589×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Takže moje definice zní: Antiochia je osobní zkušenost s předáváním Krista dnešní společnosti v "prázdninovém společenství", jež žije s Kristem a čerpá od Krista, kterou mám dále žít a rozvíjet v osobním životě jak doma, tak i venku, všude, kde jsem, ne jen těch 14 dní, které zažiji o prázdninách.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio