Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Setkání 4 církví

O slavnosti sv. Cyrila a Metoděje se v Drahotuších v husitském kostele setkali 4 křesťanské církve ke společné modlitbě a k vzájemnému sdílení těchto dvou významných postav nejen pro církev, ale vůbec také pro náš národ, který se díky nim stal civilizovaným a vstoupil tak do Evropy.

Boží věci bývají vždycky dobré a od samého počátku myšlenky tohoto setkání, které zorganizoval duchovní za církev československou husitskou, jsem vnímal, že to bude dobré a velké setkání. Že bude až tak velké, jsem opravdu netušil.

Všechny náboženské obce do toho dali svou sílu a udělali si čas k tomuto společnému setkání a vládla tam atmosféra skutečné blízkosti. Lidé neváhali a šli do toho i ti, od kterých by to člověk moc nečekal. A myslím si, že to nebyla jen zvědavost, která je do toho vedla. V té atmosféře bylo vidět, že se chtějí opravdu setkat ke společné modlitbě a také k osobnímu setkání.

Ony ty osobní setkání byly cítit už před začátkem modlitby, které se účastnilo asi 100 věřících a jelikož nešlo o kostel katolický, nemodlil se před pobožností růženec a do příchodu duchovních vládl čirý, neposvátný ruch rozhovorů, jaký si v katolickém kostele nedokážeme ani představit.

No, nemají tam totiž nejsvětější svátost, ale jen ženu cizoložnici, Marii Magdalenu, které Pán Ježíš odpouští a to je přece jen takový obrázek, který není vystaven ani veřejné úctě, protože to by bylo poněkud neuctivé, jen skromně zdobí sbor.

Velice mě však oslovili kazatelé jednotlivých církví, kteří krátce okomentovali vždy svůj úryvek z Písma, který jsme společně již před tím na společném setkání vybrali a žádný z nich nezapomněl připomenout Cyrila a Metoděje, zdůraznit jejich poslání, které je i pro nás posláním hlásat evangelium světu a vydat osobní svědectví svého poslání vždy na základě úryvku textu, který hovořil vždy o poslání a povolání ke službě. 

Po společné modlitbě pak bylo pohoštění, agapé. Počítalo se, že bude trvat tak do půl hodiny, ale prodloužilo se na krásnou hodinu a půl nádherných rozhovorů mezi věřícími ať už z církve Československé husitské nebo českobratrské evangelické nebo církve bratrské či římsko-katolické. Konfese v těch chvílích nehrála žádnou roli.

Společně jsme se shodli na tom, že z toho uděláme tradici a v týdnu modliteb za jednotu křesťanů nebo aliančním týdnu se setkáme společně tak, že každá církev pozve všechny ostatní do své modlitebny ke společné modlitbě, v Husově sboru se však kvůli klimatickým podmínkám, budeme setkávat vždy na Cyrila a Metoděje.

Jen mám o důvod víc být katolíkem: u nás v kostele v zimě je příjemně, protože se topí a v létě se člověk vždy ochladí. V Husově sboru se v zimě mrzne a v létě je to jako ve skleníku. Architekt sboru v Drahotuších poněkud nevychytal klimatické podmínky. Ale alespoň byla příležitost k osobní oběti Pánu a bylo vidět, že to horké počasí nikoho neodradilo od toho, aby prožíval společenství s Kristem a to napříč církvemi. A tento fakt je také ten, který mě též na tomto setkání oslovil.

Zobrazeno 2567×

Komentáře

staryvlk

pohodan + Vojtěch Hýbl (VVRH):

Děkuji za Vaše názory zde uvedené - sdílím jed také.

Starý vlk.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Dnes bylo krásné čtení od sv. Augustina, jakoby odpovídal na náš problém: dokud se modlí Otče náš, jsou našimi bratry a musíme jim ukázat, že jsou našimi bratry, ikdyž ne katolíci. A bylo tam ještě mnoho myšlenek, které se dotýkají problematiky ekumenismu, přestože je to z výkladu sv. Augustina, biskupa na knihu žalmů: http://www.ebreviar.cz/default.htm

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio