Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Antiochia 2012 - v Olbramkostele

Bohem milovaní,

rád bych Vás pozval na letošní Antiochii při příležitosti 20 let od založení tohoto díla. Bohu díky za každého, kdo to pozvání přijme nebo o něm alespoň přemýšlí. Vždycky je to nová zkušenost a nové dobrodružství s Bohem. Možná nejtěžší je najít si těch 14 dní z prázdnin. Ale když už si je najdeme, rozhodně nebudeme litovat. 

Co bylo úplně na začátku a co je úkolem Antiochie, dostatečně zodpoví stránky http://www.antiochia.cz. Jak dílo pokračovalo a pokračuje zde můžete vytušit ve fotogalerii tohoto webu a také zde najdete mnoho praktických informací o tomto díle. Já sám budu na Antiochii již po 17., ale vlastně po prvé - po prvé v diecézi Brno, takže další nová dobrá zkušenost.

Letos tedy bude moravská Antiochia v malém městečku Olbramkostel. Chcete-li se podívat blíže, nabízejí se stránky http://www.olbramkostel.cz/. Obec má podle sčítání obyvatel z r. 2001 něco přes 500, ke katolické víře se hlásilo asi polovina obyvatel. Jde tedy o farnost, které víra v Krista není tak úplně cizí. 

Jako farnost je spravována z Fatymu Vranov nad Dýjí, pro více informací opět internetové stránky: http://www.fatym.com. Farní tým dělá mnoho aktivit ve svých farnostech a okolí, takže se nemusíme obávat, že by po Antiochii nebylo pokračování.

Když se rozhodnu pro Antiochii, nemusí to být zrovna proto, abych šel hlásat Krista do končin, kde už se nic moc o náboženství neví. Každá obec nám skýtá nové možnosti, jak Krista přiblížit dnešnímu světu a možná mnohem víc, než oné vyvolené obci, to přinese tomu, kdo těch 14 dní v té obci stráví opravdu s Bohem a lidmi, kteří tam bydlí. To, že nesobecky dám svůj čas pro službu Bohu a blížním mě naplňuje nejvíce.

Osobně Antiochii prožívám jako příležitost dobrého společenství, které se vydává všanc všem obyvatelům, nejen věřícím, nejen mladým, ale opravdu všem a ukazuje, že ze společenství, které tvoříme, vychází mnoho dobrých věcí. Ti, kteří mají s vírou problém, třeba se bojí, že by na ně spadl kostel, mohou vidět svědectví, že je společenství věřících na Antiochii dokáže přijmout. Ti, kteří se nudí, najdou zaměstnání třeba při různých akcích. Komu je potřeba pomoci, tomu na Antiochii rádi pomůžeme. A ti, co víru v Boha mají, jsou s Bohem v upřímném kontaktu, ty rádi povzbudíme a tvoříme s nimi společenství v modlitbě.

Když se tak o tom píše, vypadá to možná moc hezky, ale je dobré si to osobně vyzkoušet. K tomu tedy slouží informace praktické. Bydlet budeme na místní faře, která nám bude potřebným zázemím. 14 denní pobyt bude stát cca 300Kč, které dáme do společné pokladny a z nich budeme pořizovat základní věci k přežití.

Nesmíme však zapomenout na osobní věci, k nimž patří dostatek oblečení - sportovní, pracovní, slavnostnější, obutí, ponožky, spací pytel, plavky (ač na jihu Moravy bývá teplo, vřele doporučuji vzít i oblečení, kdyby tomu tak nebylo), potřeby běžné hygieny, nějaké hry pro zabavení (ne však počítačové, těch mají dnešní děti dost), možná něco dobrého do společné ledničky (co se nedají koupit, jako ovoce z naši zahrádky), Písmo svaté, Denní modlitba církve se může též hodit, nějaký hudební nástroj (pro ty, kteří umí) a možná Vás ještě něco užitečného napadne.

Co si připravit k činnosti - tedy vlastně sebe sama s tím, co umím, jaké mám dary, schopnosti, zkušenosti. Když si myslím, že nemám, nevadí. Každý máme něco, čím nás Pán obdaroval a třeba na Antiochii se to najde. Rozhodně si neberme špatnou náladu neboť to není dobrý partner k fungování. Buďme veselí a tím budeme i nakažliví.

Jinak pokud má někdo možnost si nachystat nějaký program, může se mu to hodit a rádi to použijeme. Každopádně vložme také Antiochii do společných modliteb.

Jak a kdy se sejdeme: Každý jsme možná z jiného konce, nicméně cíl je jasný a to fara v Olbramkostele. Začátek turnusu je v pátek, konec pak za 14 dní v sobotu, kdy nás střídá nový turnus.

Pozdní příjezd či dřívější odjezd jsou jistým rizikem, nicméně jsme rádi i za to. Kdo přijede později, je nutné, aby se seznámil s kolegy v turnusu i s obcí a to trvá tak cca 2 dny. Kdo odjede trochu dříve, může se zapsat do srdíček místních lidí i společenství na faře a pak se na něj nejméně 2 dny vzpomíná, prostě chybí. Přijet později a odjet dříve, být na Antiochii třeba jen 6 dní se dá také, ale není to úplně ono. Většinou z toho vznikne potřeba si Antiochii ještě zopakovat poněkud výrazněji.

Jak se tedy dostat na místo, doporučuji použít: http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/spojeni/, ale přece jen spoje alespoň do obce vypíši (zvýrazněné jsou nejvhodnější pro pátek): 

Autobusy ze Znojma, aut. nádraží (směr Pavlice) - Olbramkostel, st. silnice: 6:30X, 10:45X (Pavlice - Jihlava), 12:15X (Blanné - Olbramkostel, žel. st.), 16:00 X (Jihlava - Praha), 18:15 X (Pavlice - Jihlava), 8:00 v so (Jihlava - Praha)

Vlaky ze Znojma - Olbramkostel (směr Moravské Budějovice - Okříšky): 8:59, 11:03, 13:03, 13:59, 14:59, 17:03, 19:03 X.

Po ukončení turnusu není moc vhodné jet na nějaký další turnus, ale pro případ návratu spíš počkat až skončí Antiochia, abychom mj. nenarušovali Antiochii svým nástupcům.

Termíny turnusů: 

A: 29. 6. – 14. 7.
B: 13. 7. – 28. 7.
C: 27. 7. – 11. 8.
D: 10. 8. – 25. 8.

Důležité kontakty: 

Vladimír Zeman, vedoucí Antiochie: [email protected]; tel.: 776 020 320

Jan Berka, vedoucí české Antiochie: [email protected]; tel.: 731 965 271

Vojtěch Hýbl, vedoucí turnusu C Antiochie v Olbramkostele: [email protected]; tel.: 732 670 688. Ostatní vedoucí a kontakt na ně jsou na výše uvedených stránkách http://www.antiochia.cz

Děkuji moc všem těm, kteří se rozhodli pro Antiochii či se ještě rozhodnou. Pán Bůh Vám to mnohonásobně odplatí, jak o tom svědčí i Písmo svaté. Žijte v pokoji a dobru.

Dáno v pondělí 11.6.2012 v den památky sv. Barnabáše, apoštola a jednoho z patronů Antiochie.

 

 

 

Zobrazeno 1577×

Komentáře

heiduška

nejede někdo přes Přerov,Kroměříž, na ten první turnus??? kdyžtak abych nejela sama :))

Angelar

Díky, Vojto!

Marteo

Trochu praktická informace - pro lepší spojení doporučuju jet autobusem. Vlak zde sice taky jezdí, ale zastavuje asi 3 km (odhadem) od vesnice. A jít 3 km s krosnou na zádech kdovíjakým terénem asi není nejlepší... Ale není to problém :-). Jenom chci říct, že autobusem přijedete až přímo do vesnice (několik desítek metrů od fary).
A ještě jedna věc - byť se jedná o místo na jižní Moravě, doporučuju si vzít teplé oblečení, zvlášť na faru, neboť fara je budovou kamennou a tedy studenou... Ale třeba vám bude příjemným útočištěm před spalujícím sluníčkem :-)

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Já ještě k těm praktickým informacím doplním prozatímní stav: oficiálně přihlášených je nás 4 vč. mě, předběžně domluvených je nás 8. Zatím tady nebudu psát naše jména, počkám na oficiální a pravděpodobnou odpověď. Tento stav je k 8.7.

Věřím, že nám Pán žehná a že z nás utvoří dobré společenství, o kterém píší Sk 11.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Takže další doplňování stavu: Děkuji všem, kteří se ozvali. Již tedy oficiálně je nás 8 vč. mě, ale nepovažuji to za konečný stav. Bohu díky za každého z Vás. Dnes také nastupují naši předchůdci, turnus B, který nám připraví půdu pro naše působení.

Naše sestava: ženy mají přednost - 2 Marie a Marta, Muži - Vláďa (dorazí později), Radim, Petr, Dalibor a já.

Ještě mě napadla taková technická: pokud má někdo fotoaparát, neváhejte vzít. Já sice beru svůj, ale jeden nemůže být u všeho.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio